VERGROOT JE ZELFBEELD

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Misschien ben je opgegroeid in een stressvolle of chaotische familiedynamiek. Of werd je veel gepest op school, viel je buiten de groep? Er kan van alles gebeurt zijn, waardoor jij de overtuiging hebt aangenomen dat je niet waardevol bent. 

Laag zelfbeeld

Met een laag zelfbeeld is het leven soms best zwaar en lastig. Je durft minder stappen te zetten in je carrière en ook relaties geven misschien wel problemen. Je bent (onbewust) bang dat de ander je verlaat, niet goed genoeg vind, of afwijst.

“Your soul knows you’re good enough”

Misschien zeg je dat je het jezelf wel waard vind, maar voel je diep van binnen, misschien zelfs onbewust, toch onzekerheid. Hoe zorg je voor een gezond zelfbeeld? Hoe maak je contact met wie je werkelijk bent, zonder angsten en zonder blokkades.

Welke dingen kun je doen?

Leer om alleen te zijn

Eenzaamheid klinkt misschien eng, maar het is juist heel waardevol en helend. Tijd maken om echt alleen te zijn met jezelf is de beste, eerste stap naar het ontwikkelen van een sterke identiteit. Hoe vaak ben je echt alleen, zonder telefoon, of mensen om je heen? Elke dag tijd maken om alleen te zijn is heel goed. Zo creëer je ruimte om naar je innerlijke zelf te luisteren.

Zet alles uit. Alleen zijn betekent dat je alle externe afleiding opzij zet en ook echt alleen bent. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, klinkt het misschien best spannend. Onbewust ben je bang voor eenzaamheid, omdat het alles oproept dat je probeert te vermijden. Probeer dit toch te doorbreken en aan te gaan.

“Love yourself and the rest will follow”

Om je angst voor de eenzaamheid en wat er komen gaat wat te verminderen, kun je jezelf een opdracht geven die te maken heeft met zelfontwikkeling. Schrijf op wat er in je omgaat, maak een schilderij vanuit je gevoel, of luister naar een muziekstuk wat je raakt. Zoek een manier om bij jezelf te zijn en ontdek jouw innerlijke wereld. Als je denkt dat je geen tijd hebt, stop dan het “alleen zijn” in een activiteit die je nu al doet. Breng bijvoorbeeld je lunchpauze, treinreis, of een ander moment dat je even met jezelf bent ook echt alleen door zonder je telefoon of interactie.

ZELFbeeld

Zie jouw waarden en kwaliteiten

Pak een pen en papier en verdeel het vel in twee kolommen. Aan een kant schrijf je jouw kwaliteiten en aan de andere kant jouw waarden. Denk aan de dingen in je leven die voor jou het aller belangrijkst zijn. Naar welke waarden leef jij? Als je het niet direct weet, kijk dan eens naar de mensen om je heen en zie welke waarden zij naleven. Waarden zijn de dingen die je het meest respecteert in jezelf en anderen.

“Don’t ever doubt your worth”

Voorbeelden van waarden zijn: vrijgevigheid, eerlijkheid, spiritualiteit, liefde en nog veel meer. Jouw waarden zijn uniek en komen vanuit je hart. Voor je kwaliteiten ga je nadenken over de dingen waar jij trots op bent in jezelf. Welke eigenschappen motiveren jou? Denk ook eens na over welke eigenschappen je bij anderen wel of niet waardeert.

Leer grenzen stellen

Door sterke grenzen te creëren, versterk je je zelfbeeld, geef aan wat voor jou wel en niet oké is. Bij wie voel jij je goed en bij wie niet? Wie brengt energie en wie haalt energie? Van wie word je onzeker en wie pusht je juist vooruit? Wie stimuleert je en wie haalt je onderuit?

Als jij je steeds uitgeput, depressief of ongelukkig voelt na een ontmoeting met iemand, overweeg dan om dat contact te beperken of te verbreken. Je hebt het recht om een ​​stap terug te doen, regels te maken en “nee” te zeggen. Jouw tijd en energie zijn niet eindeloos, dus zorg ervoor dat je er meer van krijgt, dan laat ontnemen. 

Zet een stop op alles

Richt je aandacht niet meer naar buiten maar naar binnen. Er is niks mis met vrienden en een leven buiten hebben, maar het moet wel in balans zijn. Wat doe jij om jezelf af te leiden, om niet naar binnen te hoeven? Waarom is dat drukke leven er en al die afleiding? Als je stress voelt overweeg dan eens om (tijdelijk) alles te schrappen.

Ontdek je passies

Wat maakt je blij? Wanneer voel jij je levend? Welke activiteiten doe je graag? Door te gaan ontdekken wat je passie is, word je meer bewust en ga je meer van jezelf houden. Je kunt genieten van je eigen flow en je kunt trots zijn op jezelf. Volg elke impuls die in je opkomt, hoe gek het misschien ook is. Ga eens op dat snowboard staan, of leg die moestuin aan. Stap uit je comfortzone en geniet. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

liefde onder voorwaarden

LIEFDE KRIJG JE ALLEEN ONDER VOORWAARDEN

Velen van ons hebben ervaren dat liefde onder voorwaarden werd ...
soulmate

ZOEK JIJ JOUW SOULMATE?

Wil je niets liever dan begrepen worden door je partner? ...
Afgestemd op de ander

WAT IS VAN MIJ EN WAT IS VAN DE ANDER?

Codependentie wil zeggen dat je bent losgekoppeld van jezelf en ...

ALS JE DIT VOOR MIJ DOET, VOEL IK LIEFDE

Zoals je in het artikel; "wat is jouw liefdestaal" kon ...

“HOU ALSJEBLIEFT VAN MIJ”

Veel relaties zijn gebaseerd op afhankelijkheid "hou van mij", in ...
HSP test

DOE DE HSP TEST

Zo’n 20% van de mensen wordt geboren met HSP. De ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download