VERGROOT JE ZELFBEELD

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Misschien ben je opgegroeid in een stressvolle of chaotische familiedynamiek. Of werd je veel gepest op school, viel je buiten de groep? Er kan van alles gebeurt zijn, waardoor jij de overtuiging hebt aangenomen dat je niet waardevol bent. 

Laag zelfbeeld

Met een laag zelfbeeld is het leven soms best zwaar en lastig. Je durft minder stappen te zetten in je carrière en ook relaties geven misschien wel problemen. Je bent (onbewust) bang dat de ander je verlaat, niet goed genoeg vind, of afwijst.

“Your soul knows you’re good enough”

Misschien zeg je dat je het jezelf wel waard vind, maar voel je diep van binnen, misschien zelfs onbewust, toch onzekerheid. Hoe zorg je voor een gezond zelfbeeld? Hoe maak je contact met wie je werkelijk bent, zonder angsten en zonder blokkades.

Welke dingen kun je doen?

Leer om alleen te zijn

Eenzaamheid klinkt misschien eng, maar het is juist heel waardevol en helend. Tijd maken om echt alleen te zijn met jezelf is de beste, eerste stap naar het ontwikkelen van een sterke identiteit. Hoe vaak ben je echt alleen, zonder telefoon, of mensen om je heen? Elke dag tijd maken om alleen te zijn is heel goed. Zo creëer je ruimte om naar je innerlijke zelf te luisteren.

Zet alles uit. Alleen zijn betekend dat je alle externe afleiding opzij zet en ook echt alleen bent. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, klinkt het misschien best spannend. Onbewust ben je bang voor eenzaamheid, omdat het alles oproept dat je probeert te vermijden. Probeer dit toch te doorbreken en aan te gaan.

“Love yourself and the rest will follow”

Om je angst voor de eenzaamheid en wat er komen gaat wat te verminderen, kun je jezelf een opdracht geven die te maken heeft met zelfontwikkeling. Schrijf op wat er in je omgaat, maak een schilderij vanuit je gevoel, of luister naar een muziekstuk wat je raakt. Zoek een manier om bij jezelf te zijn en ontdek jouw innerlijke wereld. Als je denkt dat je geen tijd hebt, stop dan het “alleen zijn” in een activiteit die je nu al doet. Breng bijvoorbeeld je lunchpauze, treinreis, of een ander moment dat je even met jezelf bent ook echt alleen door zonder je telefoon of interactie.

ZELFbeeld

Zie jouw waarden en kwaliteiten

Pak een pen en papier en verdeel het vel in twee kolommen. Aan een kant schrijf je je kwaliteiten en aan de andere kant je waarden. Denk aan de zaken in je leven die voor jou het aller belangrijkst zijn. Naar welke waarden leef je? Als je het niet direct weet, kijk dan eens naar de mensen om je heen en zie welke waarden ze naleven. Waarden zijn de dingen die je het meest respecteert in jezelf en anderen.

“Don’t ever doubt your worth”

Voorbeelden van waarden zijn: vrijgevigheid, eerlijkheid, spiritualiteit, liefde en nog veel meer. Jouw waarden zijn uniek en komen vanuit je hart. Voor je kwaliteiten ga je nadenken over de dingen waar jij trots op bent in jezelf. Welke eigenschappen motiveren jou? Denk ook eens na over welke eigenschappen je bij anderen wel of niet waardeert.

Leer grenzen stellen

Door sterke grenzen te creëren, versterk je je zelfbeeld, geef aan wat voor jou wel en niet oké is. Bij wie voel jij je goed en bij wie niet? Wie brengt energie en wie haalt energie? Van wie word je onzeker en wie pusht je juist vooruit? Wie stimuleert je en wie haalt je onderuit?

Als jij je steeds uitgeput, depressief of ongelukkig voelt na een ontmoeting met iemand, overweeg dan om dat contact te beperken of te verbreken. Je hebt het recht om een ​​stap terug te doen, regels te maken en “nee” te zeggen. Jouw tijd en energie zijn niet eindeloos, dus zorg ervoor dat je er meer van krijgt, dan laat ontnemen. 

Zet een stop op alles

Richt je aandacht niet meer naar buiten maar naar binnen. Er is niks mis met vrienden en een leven buiten hebben, maar het moet wel in balans zijn. Wat doe jij om jezelf af te leiden, om niet naar binnen te hoeven? Waarom is dat drukke leven er en al die afleiding? Als je stress voelt, overweeg dan eens om (tijdelijk) alles te schrappen.

Ontdek je passies

Wat maakt je blij? Wanneer voel jij je levend? Welke activiteiten doe je graag? Door te gaan ontdekken wat je passie is, word je meer bewust en ga je meer van jezelf houden. Je kunt genieten van je eigen flow en je kunt trots zijn op jezelf. Volg elke impuls die in je opkomt, hoe gek het misschien ook is. Ga eens op dat snowboard staan, of leg die moestuin aan. Stap uit je comfortzone en geniet. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download