VERGEVEN, DAT DOE JE VOOR JEZELF

Hij heeft me pijn gedaan, zij zei hele kwetsende dingen“. De mensen om je heen kunnen je op veel manieren pijn doen en om dat daarna te vergeven is niet altijd even makkelijk. Of je nu bent afgesneden in het verkeer, wordt bedrogen door je vriend, slecht behandeld wordt door je baas of ruzie hebt met je moeder. De meesten van ons kennen het gevoel wel dat je onrecht is aangedaan. Je bent boos, geraakt of teleurgesteld in de ander en kan het maar moeilijk loslaten. 

“Forgive because non of us are perfect”

Het beste wat je kunt doen is vergeven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vergeving kan een uitdaging zijn, het is moeilijk omdat je dan denkt dat je het goedkeurt, wat er is gebeurd. Wat de ander deed, lijkt dan ineens oké. 

Het is lastig om onderscheid te maken in het accepteren van het slechte gedrag als ‘oké‘ en accepteren dat het gebeurde. Vergeving kan ook moeilijk zijn wanneer je vindt dat de ander het niet verdient en er zo mee wegkomt.

Oorlog met jezelf

Als je de ander niet kunt vergeven, vecht je om te bewijzen hoe goed je bent en dat beïnvloedt alles op een negatieve manier. Het maakt niet uit of het om iets groots of iets kleins gaat, ook het hebben van kleine ruzies is vervelend.

“When a deep injury is done to us, we never heal until we forgive”

Je verliest tijd, energie maar ook de relatie met de ander. En nog iets wat het met zich meebrengt, is ‘oorlog‘ met jezelf. Je blijft piekeren over wat je had moeten doen, wat de ander had moeten doen en wat er moet gebeuren om het weer beter te maken.

vergeven

Het is gezond voor je lichaam

Vergeving is dus iets wat je voor jezelf doet. Het is een behoorlijke uitdaging, omdat je moeilijk kunt loslaten wat er is gebeurd. Toch is het goed, ook voor je lichaam.

Vergeving zorgt ervoor dat je een lagere hartslag en bloeddruk krijgt en het verminderd stress. Ook vermindert het negativiteit en depressieve klachten. Het versterkt je spiritualiteit en verbetert je conflictbeheersing. Tot slot brengt het ook nog positieve gedachten, gevoelens en gedrag en kun je de band herstellen. 

Kijk voorbij de lelijkheid

Als je vastzit in woede, verdriet of machteloosheid, dan kun je geen blijheid, mededogen of liefde voelen. Negatieve emoties houden je vast op een negatieve plek van stress, waardoor je niet in de flow kunt komen. Terwijl als je positieve emoties ervaart zoals vergeven, dan helpt je dat om weer een goed gevoel te krijgen.

“Emotion is energy in motion”

Je denkt dat door vast te houden aan je woede je je eer en waardigheid behoudt, terwijl vergeven juist helpt om meer eer en waardigheid te voelen. Als je iemand kunt vergeven, kun je in de spiegel kijken en trots zijn op jezelf. Je kijkt naar een krachtig persoon, die voorbij de fouten en de lelijkheid van de ander kan kijken. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Dynamiek narcist en codependent

DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT

Narcisme en codependentie vormen een complexe dans van interpersoonlijke dynamieken. ...
Bindingsangst en verlatingsangst

DE DYNAMIEK TUSSEN BINDINGSANGST EN VERLATINGSANGST

Bindingsangst en verlatingsangst zijn twee tegenovergestelde, maar met elkaar verweven ...
narcistische moeder

OPGROEIEN BIJ EEN NARCISTISCHE MOEDER

Opgroeien bij een narcistische moeder kan diepgaande en langdurige effecten ...
Bowlby

DE HECHTINGSTHEORIE VAN BOWLBY

Volgens de hechtingstheorie van John Bowlby ontstaat een gezonde hechting ...

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download