VERDIENEN, OF RECHT HEBBEN OP?

Wat is nu eigenlijk de belangrijkste reden om niet te krijgen wat je wilt? Dat komt omdat je diep van binnen gelooft dat je het niet verdiend. Als je echt geloofd dat je niet verdient wat je wilt, heb je niet voldoende zelfliefde.

Ik verdien dat

Als je als kind niet krijgt wat je wilt en nodig hebt, dan vorm je daar een conclusie over. “Ik krijg het niet, omdat ik het niet waard ben”. Je wordt niet geboren met deze overtuiging, je neemt hem aan. Als kind dacht je niet, ik verdien het niet om eten te krijgen als ik honger heb, of in slaap gezongen te worden. Als kind geloof je dat je het verdiend om liefde te krijgen. En zeg zelf; als je een kind ziet, dan vind je toch ook dat het liefde verdiend?

“To get what you want, you have to deserve what you want”

Voor je ouders was het alleen lastig om je zelfvertrouwen en vooral ook onafhankelijkheid mee te geven. Om je op te voeden, naar wie je werkelijk bent. Als er meerdere kinderen waren, willen die allemaal iets anders, want ze zijn allemaal anders dat kan dus nog behoorlijk ingewikkeld zijn. In de loop van de tijd lijken de dingen die je als kind wil en nodig hebt voor ouders dus steeds meer op een last. Voor jou was dat natuurlijk verwarrend, ineens kreeg of mocht je bepaalde dingen niet meer. Wat meespeelt is dat het voor ouders lastig is om het verschil te zien tussen verdienen en recht op hebben.

Ik ben niet goed genoeg

Wat je in het begin dus wel consistent en vrijwillig kreeg, werd ineens teruggetrokken. Dit kon voor jou niets anders betekenen dan “ik heb iets gedaan, waardoor ik het niet meer verdien”. Of erger nog, “ik ben niet goed genoeg zijn”. Wat je ouders deden is je vertellen dat kinderen die stout zijn niets krijgen.

“You deserve love, and you’ll get it”

Je hebt dus geleerd dat als je goede dingen doet je liefde krijgt. En gewoon vinden dat je ergens recht op hebt, is slecht. Het verschil tussen recht hebben op en verdienen is het volgende; “iets verdienen betekent op het diepste niveau geloven dat wat je wil en nodig hebt je ook krijgt. Dus geloven dat je iets niet verdient, betekent geloven dat je het niet waard bent”. Degene die geloofd iets te verdienen, heeft eigenwaarde en zelfliefde. Recht hebben op is; “het geloof dat je kunt eisen wat je wil en nodig hebt bij anderen”. Recht hebben op, heeft dus niets te maken met diep geloven dat je iets verdient.

verdienen

Ik heb er recht op

Als je vind dat je liefde en succes verdient, heb je het diepe geloof dat je dit gaat krijgen, zonder het bij een ander te hoeven halen. Als je vind dat je recht hebt op liefde en succes, zit deze uitspraak vol met onzekerheden over dit “krijgen”. Waardoor er een arrogantie en trots ontstaan, “ik ga dit krijgen en een ander moet dit voor mij regelen”.

Als je met een bepaalde stelligheid zegt dat je het verdient, voel je van binnen wel of het echt waar is. Als je vind dat je recht hebt op iets dan heb je het zwaar van binnen, er is namelijk een strijd gaande. Je vind dat je er recht op hebt, maar je voelt dat je het niet krijgt.

“Deserve, do not ask”

Ergens in je jeugd heb jij besloten dat het je het niet meer verdiende. De waarheid is alleen anders, er was, is of gaat geen tijd komen dat je niet verdient wat je als kind al verdiende toen je op de wereld kwam. Je verdient dezelfde liefde, hetzelfde geluk en alle goeds wat ook je kind verdiende.

“When you start seeing your worth, you’ll find it harder to stay around people who don’t”

De enige reden waarom je het niet krijgt, is omdat je op een andere frequentie bent gaan zitten. En je frequentie wordt bepaald door je gedachten en emoties. Waarom je de dingen dus niet krijgt, is omdat je er diep van binnen niet van overtuigd bent dat je ze verdient.

Alles gaat veranderen

Op het moment dat je gelooft dat je het verdient, zul je zien dat alles om je heen veranderd. Dan zul je gaan ontvangen en alles zal veranderen op het moment dat je je gedachten veranderd. Je zult verbaasd staan, hoe snel je in je buitenwereld het nieuwe gaat zien met je nieuwe gedachten.

Zorg dat je frequentie gelijk is met wat je wil en het komt naar je toe. En ja, je verdient het! Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
Dynamiek narcist en codependent

DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT

Narcisme en codependentie vormen een complexe dans van interpersoonlijke dynamieken. ...
Bindingsangst en verlatingsangst

DE DYNAMIEK TUSSEN BINDINGSANGST EN VERLATINGSANGST

Bindingsangst en verlatingsangst zijn twee tegenovergestelde, maar met elkaar verweven ...
narcistische moeder

OPGROEIEN BIJ EEN NARCISTISCHE MOEDER

Opgroeien bij een narcistische moeder kan diepgaande en langdurige effecten ...
Bowlby

DE HECHTINGSTHEORIE VAN BOWLBY

Volgens de hechtingstheorie van John Bowlby ontstaat een gezonde hechting ...
Depressie en het ego

DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO

Depressie en het ego, de kleine ik, zijn met elkaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download