VERBINDING, KOM IN CONTACT MET JEZELF EN JE LICHAAM

Voordat je dit stuk begint te lezen, wil ik dat je eerst even echt in je lichaam komt. Maak even echt verbinding met jezelf. Voordat je besluit om naar beneden te scrollen, of op iets anders gaat klikken, ga je eerst het volgende doen;

Ga rustig zitten, leg je telefoon even aan de kant of draai weg van de computer. Sluit je ogen en stem je af op jouw lichaam. Vraag jezelf;

  • Hoe voel ik me?
  • Welke spieren  zijn gespannen of vermoeid?
  • Zijn er sensaties in mijn lichaam, waar voel ik die?
  • Welke gedachten komen hierbij op?

Verbinding met jezelf

Je hebt waarschijnlijk niet de gewoonte, om gedurende je dag, stil en aandachtig naar je lichaam te luisteren. En toch is het een van de krachtigste manieren, om je te verbinden met jezelf en je leven.

Je hebt net de oefening gedaan dus nu de vraag; “Hoe voelde je je? Misschien voelde je een spanning, of tintelingen hier en daar door je lichaam. Het maakt niet uit wat je voelde, er is geen goed of slecht. 

Tijd voor verandering

Door angst en slechte gewoonten heb je hardnekkige overtuigingen, gevoelens en gedachten verzameld die zich blijven herhalen. Het zit diep geworteld in je lichaam en geest. Voel je je prikkelbaar, moe of ziek, dan is het tijd voor verandering. Verandering gaat alleen niet vanzelf en vraagt enkele dingen van je, denk aan inzet, eerlijkheid, commitment en moed.

Toewijding

Je kunt alleen veranderen als je er een commitment naar hebt, je krijgt het niet vanzelf. Stel jezelf de vragen; “Wat geeft me spanning?” “Waarom sta ik waar ik nu sta?” Het kan best confronterend zijn, dus je moet ook wel wat lef hebben om het onder ogen te kunnen en willen zien. “Welke angsten komen er boven?” “Waar houd ik nog vast wat ik los mag laten?” Als je hiermee aan de slag gaat zul je eerlijk moeten zijn, je gaat weer de verantwoordelijkheid nemen over je leven. Je gaat jezelf accepteren voor wie je bent, ook de minder mooie kanten. En geloof me, het is echt niet altijd makkelijk en het kan zelfs behoorlijk pijn doen.

VERBINDING

Jij bent niet je emoties

Wat helpt is om te beseffen dat je je gedachte, je overtuigingen en emoties niet bent. Je hebt ze en ervaart ze, maar bent het niet. Probeer er naar te kijken als een toeschouwer. Het lijden ontstaat op het moment dat je je met de emoties identificeert. Een goede oefening is die van gelijkmoedigheid

Als je er over nadenkt, is het best vreemd dat je zoveel innerlijke pijn en overtuigingen blijft vasthouden, waarvan je weet dat ze je helemaal geen goed doen. Zelfs als het zoveel pijn doet of ziek maakt, lukt het vaak niet om ze om te buigen. Het is best lastig om je volledig bewust te zijn, van de destructieve patronen, gewoonten, gedachten en emoties die je ervaart.

Eerlijkheid

Mij kostte het veel tijd om bewustzijn en eerlijkheid te ontwikkelen. Om met eerlijkheid, openheid en vooral ook acceptatie te kijken naar wat ik allemaal vond in mezelf. Ontkenning is namelijk een gebruikt mechanisme om je kwetsbaarheid en angst te beschermen, dus wees je hiervan bewust. Allereerst ga je weer in contact komen met je lichaam dat is stap 1.

Concentreer je op de pijn of stress die je voelt in je lichaam. Heb je een zwaar gevoel in je schouders, vraag jezelf dan af; “Wat voel ik precies”? Ga er met je aandacht naar toe. Staat het stil, of beweegt het? Welke kleur heeft het? Wanneer begon het gevoel? Wanneer wordt het gevoel erger?

Voel hoe het met je gaat

Eerst ervaar je een gedachte en van daaruit ontstaat een gevoel. En ja dat kan zo snel gaan dat je het niet eens bewust meemaakt. Als je hiermee aan de slag gaat, zul je ontdekken dat lastige of pijnlijke gevoelens in je lichaam ontstaan, ​​na een negatieve gedachte of confronterende situatie.

Ga dan dus rustig zitten en mediteer naar de plek waar je de sensatie of onrust voelt. Neem hier meerdere keren per dag de tijd voor, check in bij jezelf en voel hoe je lichaam voelt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download