VERANTWOORDELIJK VOOR JE EMOTIES

Als klein meisje of jongetje leerde je al dat je verantwoordelijk bent voor de emoties van andere mensen, het is je conditionering. Herken jij opmerkingen als:

  • Je hebt je moeder heel boos gemaakt.
  • Als jij je netjes had gedragen, was ik nu niet zo gestrest geweest.
  • Wacht maar tot je vader thuis is, hij zal woest zijn.

Jij bent verantwoordelijk

In al deze opmerkingen wordt er gezegd: ‘Jij bent verantwoordelijk voor hoe de ander zijn of haar emoties regelt. Als de ander zich niet goed voelt, komt dat door jou.

Als je wilt genezen van deze conditionering, zul je mogen leren om je te focussen op jezelf. Als je leeft vanuit je ware zelf, dan is er innerlijke rust. Jij bent niet verantwoordelijk voor welke emoties van een ander dan ook.

Je verraad (onbewust) jezelf

Het is zeker niet makkelijk om het te doorbreken. Je hebt je hele leven zo ingericht dat je niemand boos maakt, of kwetst. Je bent constant alert op de ander, zodat je die geen pijn doet. Je houdt met alles en iedereen rekening en verraad jezelf. Weet dat de ander verantwoordelijk is voor zijn of haar emoties. Je mag het bij de ander laten.

Leer inzien dat het je eigen verantwoordelijkheid is om weer je ware Zelf te worden. Te stralen als wie je werkelijk bent. Je hebt de validatie en goedkeuring van een ander niet meer nodig. Je stopt met het gericht zijn op de emoties en reacties van anderen.

Neem de verantwoordelijkheid

Het wil niet zeggen dat je maar doet waar je zin in hebt en over iedereen heen walst. Het betekent dat je bewust bent van je eigen gedrag en daar verantwoordelijkheid voor neemt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zeg 'nee' tegen drugs

ZEG ‘NEE’ TEGEN DRUGS

Ken je de reclame nog: "Zeg nee tegen drugs". Het ...
Langzaam leer ik

LANGZAAM LEER IK

Langzaam leer ik dat ik niet hoef te reageren op ...
Bevalling

GELOOF JIJ IN EEN LEVEN NA DE BEVALLING?

In de buik van een moeder zitten twee baby’s. Zegt ...
Loslaten

HOE KUN JE LOSLATEN?

Je kunt er zelf voor kiezen om alles wat je ...
eyeopeners over bewustwording

EYEOPENERS OVER BEWUSTWORDING

De eerste van de eyeopeners over bewustwording is leren hoe ...
SKY GAZING?

WAT IS SKY GAZING?

Alberto Villoldo was de jongste klinische professor aan de San ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download