VECHT-, VLUCHT-, (BE)VRIES-MODUS, ALARMBELLEN ZONDER GEVAAR

Als je jong bent loop je kleine en grote trauma’s op. Vooral als je bent opgegroeid in een onvoorspelbare gezinssituatie, met misbruik, mishandeling, emotioneel niet beschikbare ouders, codependentie of andere destructieve gewoonten, is de kans groot dat je daar nu nog last van hebt. Al deze trauma’s, groot en klein, zijn opgeslagen in je zenuwstelsel.

Alarmbellen

Het trauma hoeft echt niet groot te zijn, als je je ouders even kwijt was, is dat voor jou als kind al traumatisch. Elke vorm van afwijzing of niet gehoord of gezien worden, maakt dat je overlevingsmechanisme wordt ingeschakeld.

“Dream without fear, love without limits”

Als er gevaar dreigt, treedt je vecht-, vlucht-, (be)vriesmodus in werking, alle alarmbellen gaan af. Dit systeem heb je om te overleven, als er bijvoorbeeld een tijger voor je staat. Het wordt alleen ook geactiveerd, door de opgeslagen trauma’s die we herkennen. Dus telkens als je zenuwstelsel nu eenzelfde soort bedreiging waarneemt, dan gaat dit mechanisme af en wordt het actief. 

The lizard brain

Dit deel van de hersenen noemen we ook wel “The Lizard Brain”. Dit brein interpreteert elke emotie als een bedreiging voor overleving. Als deze alarmmodus geactiveerd is, heb je geen toegang meer tot normaal nadenken en ben je dus eigenlijk ontoerekeningsvatbaar. We noemen dit ook wel “getriggerd” zijn. Achteraf zie je in dat je overdreven gereageerd hebt, op wat er eigenlijk aan de hand was.

Je lichaam slaat alles op

Alle gebeurtenissen worden (onbewust) opgeslagen in je lichaam. Je lichaam heeft er een patroon van gemaakt en deze alarmbellen zijn dus herkenbaar, jij ervaar dit als normaal en veilig. Nu wordt bij liefde, nabijheid en relaties je zenuwstelsel actief, omdat jij geleerd hebt dat liefde chaos is, je herkent het dus. Je zult je in relaties de heftige dynamiek verwarren met liefde.

Aantrekking versus trauma

Je kent het vast wel dat je je direct aangetrokken voelt tot een ander, je denkt dat dit liefde is. Elke andere vorm van liefde, de veilige liefde, zul je niet herkennen en vind jij saai. Ergens diep van binnen weet je wel dat de chaotische aantrekking, de aantrekken-afstoten dynamiek en de onvoorspelbare, niet bereikbare partners ongezond voor je zijn, maar toch ga jij ervoor.

Altijd de dynamiek zoeken

Je traumasysteem is altijd op zoek naar deze dynamiek. Je geest is altijd op zoek naar het bekende, zelfs als dit pijn doet. Dit is ook waarom mensen in een destructieve relatie blijven, terwijl ze weten dat ze voor hun veiligheid en rust zouden moeten vertrekken.

“Life begins where fear ends”

Je kiest een partner dus (onbewust) aan de hand van je hechtingsstijl die je hebt meegekregen. Het is belangrijk dat je gaat inzien dat het nu aan jou is om die wonden te helen en jezelf opnieuw op te voeden. De eerste stap die je zet is bewustwording. Hoe bewuster je bent van je patronen, hoe beter je er iets aan kunt gaan doen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download