VASTZITTEN IN SCHULD

De schuld ergens van krijgen is natuurlijk nooit leuk. Het liefst legt je ego die schuld toch echt bij de ander neer. Zolang jij je kunt verschuilen achter iemand anders gaat het goed. Maar wat maakt dat je zo’n moeite hebt met schuld erkennen? Dat je blijft vastzitten in schuld? En wat maakt het zo verleidelijk om jezelf van alle blaam te zuiveren?

Je zoekt veiligheid

Wat je doet, is zorgen dat je in hetzelfde patroon blijft als altijd. Zolang je dezelfde patronen blijft uitvoeren, herken je de uitkomst en ben je dus veilig. Ook vermijd je je eigen pijn en wil je naar bepaalde delen niet kijken, omdat dit onveilig is. De mindere kanten erkennen betekent dat je afgewezen kunt worden.

Zelfs als steeds weer dezelfde uitkomst ons geen goed gevoel geeft, kiezen we dat liever dan het onbekende nieuwe. Als je vrij wil leven, vanuit je authentieke zelf, dan zul je de neiging om de schuld ergens anders te leggen moeten loslaten.

Blijf niet vastzitten in schuld

Dit wil niet zeggen dat je alles goedgekeurt, het zogenaamd niet gebeurd is, of dat je ontkent dat je gekwetst bent. Het wil zeggen dat je leert leven voorbij het ego. De ‘schuld’ van dit alles is de conditionering, die je meekreeg van je ouders. Geef je hen dan de schuld? Nee, verre van. Schuld is iets anders dan bewustzijn. Als je bewust bent dan kun je accepteren wat was en is.

Je kunt inzien dat het gebeurde en dat je zaken nu zo beleeft, door bepaalde opvoeding en ervaringen. Je erkent dat alles een impact heeft gehad, op je blik en perspectief, op de wereld en relaties.

Schuld verbreekt de verbinding

Schuld verraadt jouw macht en het verbreekt de verbinding met de waarheid over wie je bent. “Ik kan … niet doen vanwege jou”. Als ik dit niet had meegemaakt, zou ik beter zijn. Ik kan hierdoor niet veranderen. Mijn leven is jouw verantwoordelijkheid. Wie ik ben en hoe ik het leven ervaar, heb ik niet in eigen hand.

Er is niets mis met schuld. We gaan allemaal door perioden van schuld en de intense emoties die daarmee gepaard gaan. Het is een fase in het rouwproces. Onthoudt goed dat schuld niet je identiteit is, het is geen waarheid. Als je dit inziet, kun je jezelf gaan genezen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

emotioneel beschikbaar

HOE HERKEN JE EMOTIONEEL NIET BESCHIKBARE OUDERS?

We hebben allemaal nog een innerlijk kind in ons. En ...
stress

VERSLAAFD AAN STRESS, WAT HEB JIJ VROEGER GERLEERD?

Als ik zeg dat ik een stabiele jeugd heb gehad, ...
ego

EGO, OF IS HET INTUITIE?

Hoe herken je het verschil tussen je ego en je ...

GASLIGHTING, WAT IS DE WAARHEID?

Heb je de term gaslighting weleens gehoord? Gaslighting is het ...
geluk

SOMMIGE MENSEN HEBBEN GELUK, ANDEREN PECH

Van de week zat ik terug te denken aan mijn ...
PARENTIFICATIE

PARENTIFICATIE, WAT IS HET PRECIES?

Je hebt vast weleens gehoord van parentificatie, het komt ongelooflijk ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download