VASTZITTEN IN SCHULD

De schuld ergens van krijgen is natuurlijk nooit leuk. Het liefst legt je ego die schuld toch echt bij de ander neer. Zolang jij je kunt verschuilen achter iemand anders gaat het goed. Maar wat maakt dat je zo’n moeite hebt met schuld erkennen? Dat je blijft vastzitten in schuld? En wat maakt het zo verleidelijk om jezelf van alle blaam te zuiveren?

Je zoekt veiligheid

Wat je doet, is zorgen dat je in hetzelfde patroon blijft als altijd. Zolang je dezelfde patronen blijft uitvoeren, herken je de uitkomst en ben je dus veilig. Ook vermijd je je eigen pijn en wil je naar bepaalde delen niet kijken, omdat dit onveilig is. De mindere kanten erkennen betekent dat je afgewezen kunt worden.

Zelfs als steeds weer dezelfde uitkomst ons geen goed gevoel geeft, kiezen we dat liever dan het onbekende nieuwe. Als je vrij wil leven, vanuit je authentieke zelf, dan zul je de neiging om de schuld ergens anders te leggen moeten loslaten.

Blijf niet vastzitten in schuld

Dit wil niet zeggen dat je alles goedgekeurt, het zogenaamd niet gebeurd is, of dat je ontkent dat je gekwetst bent. Het wil zeggen dat je leert leven voorbij het ego. De ‘schuld’ van dit alles is de conditionering, die je meekreeg van je ouders. Geef je hen dan de schuld? Nee, verre van. Schuld is iets anders dan bewustzijn. Als je bewust bent dan kun je accepteren wat was en is.

Je kunt inzien dat het gebeurde en dat je zaken nu zo beleeft, door bepaalde opvoeding en ervaringen. Je erkent dat alles een impact heeft gehad, op je blik en perspectief, op de wereld en relaties.

Schuld verbreekt de verbinding

Schuld verraadt jouw macht en het verbreekt de verbinding met de waarheid over wie je bent. “Ik kan … niet doen vanwege jou”. Als ik dit niet had meegemaakt, zou ik beter zijn. Ik kan hierdoor niet veranderen. Mijn leven is jouw verantwoordelijkheid. Wie ik ben en hoe ik het leven ervaar, heb ik niet in eigen hand.

Er is niets mis met schuld. We gaan allemaal door perioden van schuld en de intense emoties die daarmee gepaard gaan. Het is een fase in het rouwproces. Onthoudt goed dat schuld niet je identiteit is, het is geen waarheid. Als je dit inziet, kun je jezelf gaan genezen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download