Uitstelgedrag kennen we allemaal. Een taak die we niet zo leuk vinden of iets moeilijks waar we als een berg tegenop zien. Gewoon uitstellen en denken dat doe ik morgen wel. Wat maakt dat uitstellen zo verschrikkelijk moeilijk is om te verslaan?
“Fear has a large shadow, but he himself is small”
Uitstellen is niet het echte probleem wat je hebt, het is het omgaan met de volgende angsten:
- De angst om de controle te verliezen.
- De angst om niet geaccepteerd te worden.
- De angst om de kans om dingen te verliezen, die we fijn vinden.
Zet angst om in vertrouwen
Als je jezelf kunt aanleren om deze angsten om te zetten naar vertrouwen, dan kan het niet anders dan dat je uitstelgedrag voorbij is. Maar hoe zien deze angsten er dan uit in de praktijk, hoor ik je denken. Stel je hebt overgewicht en je voelt een behoorlijke weerstand om te gaan afvallen. Als we kijken naar de eerste angst, controle. Dan moet je lichaam dat gewend is aan een bepaald eetgedrag dat nu gaan opgeven en iets doen wat het liever niet wil doen.
Misschien moet je “nee” zeggen
De tweede angst wil geaccepteerd worden, dus die komt om de hoek als je nu “Nee” moet gaan zeggen tegen een gebakje dat je krijgt op een verjaardag. Ze gaan je dan niet leuk vinden. En tot slot de derde angst, het lekkere eten en snoepen heeft je veel plezier opgeleverd, dus dat geef je niet graag op.
“Saying no can be the ultimate self-care”
Misschien zegt het stemmetje in je hoofd dat je leven saai gaat worden, als je op dieet gaat, je mag helemaal niets meer. Als je je levensstijl wil veranderen, zie je dat bijna altijd alle drie de angsten voorbijkomen. Daarom is stoppen met uitstellen voor veel mensen ook zo’n probleem. Soms moet je bijvoorbeeld eerst ziek worden, voor je kunt stoppen met roken.
Focus!
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je uitstelgedrag te verslaan is, houdt focus. Vaak wil je te veel in veel te weinig tijd. Je beginnen aan van alles en maakt niets helemaal af. Kies slechts een ding dat je hebt uitgesteld en spreek met jezelf af dat je die taak vandaag gaat uitvoeren.
“Where focus goes, energy flows”
Als je een taak hebt uitgekozen, onderneem je direct actie, vandaag nog. Als de moed je in de schoenen zakt, of als je denkt dat je er geen tijd voor hebt dan ga je door naar de volgende tip.
Vijf minuten experiment
De volgende tip is het “vijf minuten experiment”. Het is een van de beste technieken voor mensen die worstelen met uitstelgedrag. Het “vijf minuten experiment” houdt in dan je jezelf gaat vragen; “Welke actie kan ik vandaag in minder dan vijf minuten ondernemen, om dit zelfs maar het kleinste beetje vooruit te brengen?” Nadat je hebt bedacht wat een kleine start zou kunnen zijn, zet je de timer op vijf minuten. Nu ga je vijf minuten aan de taak besteden. Onderzoek toont aan dat als je eenmaal aan iets begint, de kans velen malen groter is dat je het afmaakt. Een kleine actie is nog steeds actie. En ja, vijf minuten kan dus wel degelijk het verschil maken.
“Let’s just start and see what happens”
Nog iets wat belangrijk is om je uitstelgedrag te overwinnen is jezelf vergeven, voor dat wat je allemaal hebt uitgesteld. Vergeef jezelf dat je een uitsteller was en toon medeleven naar jezelf. Er is bewezen dat als je jezelf echt kunt vergeven, je meer gedreven bent om nu zonder uitstellen vol aan de slag te gaan.
Ik stel uit omdat…
Nog een waardevolle tip is begrijpen waarom je een specifieke taak al die tijd hebt uitgesteld. Ben je ergens bang voor? Misschien voel je je overweldigd, of weet je niet waar je moet beginnen? Vul de volgende zin in; “ik stel deze taak uit omdat …” of “ik stel deze taak uit omdat ik bang ben dat …” En schrijf op wat er in je opkomt. Door je angsten te identificeren en te kennen, kun je je realiseren dat de monsters in de kast niet zo erg zijn als je denkt.
“We expand what we focus on”
En tot slot een tip waarvan je even kunt denken, euh, oké: “laat het zitten”. Waarschijnlijk heb je veel te veel op je takenlijstje staan. Een manier om te stoppen met uitstellen, is om te beslissen dat je het nooit gaat doen. Dus wat kun je van je takenlijst afhalen? Haal iets van de lijst, gewoon omdat je je dan realiseert dat je iets ook niet kunt doen. Geef jezelf toestemming om het los te laten. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!