TV PROGRAMMA DE KIST – BART CHABOT

Schrijver Bart Chabot sloot jaren geleden een deal met de dood: ‘zonder tegenstribbelen gaat hij mee, maar eerst moet zijn werk af‘. Bart heeft in zijn leven allesbehalve een goede start. Zijn ouders verwaarlozen hem dermate dat hij jarenlang denkt dat hij niets waard is.

Dat verandert als hij in aanraking komt met rock-‘n-roll, waar hij artiesten als Herman Brood, Jules Deelder en Martin Bril ontmoet. Deze vrienden geloven zo sterk in hem dat hij zijn eigenwaarde terugkrijgt en zijn talent ontdekt. ‘Het waren vriendschappen voor het leven. Helaas zijn ze alle drie inmiddels overleden. Ik rouw eigenlijk niet om hen. Rouwen is niet productief, dat doe ik mezelf niet aan. Ik houd mijn vrienden bij me. Ik kan ze gewoon horen praten, ze zijn niet weg.

Geen afscheid

Bij zijn afscheid wil Bart geen gasten hebben. ‘Ik laat ook niet weten dat ik weg ben, ik hoef geen uitvaart. Ik ben in mijn eentje gekomen, daar was ook niemand bij. Dus mijn vertrek hoeft ook geen groot ding te zijn.’

Bart heeft zijn hele leven rekening gehouden met de dood. ‘De dood is vanaf het begin een onderdeel van je leven. Als je meegaat in die gedachte dan krijg je ruim de tijd om te wennen aan het idee. Ik heb de dood heel concreet gemaakt, heb er zelfs een persoon van gemaakt. Ik voer ook gesprekken met de dood en spreek er vaak over in mijn gedichten. Vier jaar geleden lag ik in het ziekenhuis met een bloedvergiftiging. Het was goed mis. Toen dacht ik: het is nu één voor twaalf. Misschien ga ik nu sterven. Toen zei ik tegen mezelf: als ik dit overleef dan moet ik echt nog een paar dingen doen die ik allang had moeten doen.’

De liefde

Degene die hem heeft ‘gered’ zoals Bart het noemt, is zijn vrouw. Met haar krijgt hij vier kinderen, wat hij ‘het grootste kunstwerk in zijn leven’ noemt. Mede door zijn gezin weet Bart wat het belangrijkste in het leven is. ‘Het draait niet om succes, en al helemaal niet om geld. Het ultieme geluk zit in de liefde.‘ Lees ook zeker zijn aangrijpende roman ‘Mijn vaders hand‘.

De presentatie van het programma de kist was in handen van Kefah Allush. Tekst: EO

Kijk hier de ontroerende uitzending.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Man on wire

DOCUMENTAIRE – MAN ON WIRE

"Man on Wire," de fascinerende documentaire uit 2008, werpt een ...
Trage Tocht

DE TRAGE TOCHT BIJ DOORNENBURG

Tijdens de Trage Tocht Doornenburg wacht een ware ontdekkingsreis, doordrenkt ...

DOCUMENTAIRE – JIRO DREAMS OF SUSHI

"Jiro Dreams of Sushi" is een mooie documentaire uit 2011 ...
Alpha golven

GENEZENDE ALPHA GOLVEN

Deze muziek met alpha-golven belooft niet alleen een aangename luisterervaring, ...
In the mood for love

IN THE MOOD FOR LOVE – SHIGERU UMEBAYASHI

De betoverende melodieën van Shigeru Umebayashi's "In the Mood for ...
Love is the brigde rumi

LOVE IS THE BRIDGE – RUMI

"Love is the Bridge" van Rumi, de beroemde 13e-eeuwse Perzische ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download