TRIGGERS GEBRUIKEN VOOR PERSOONLIJKE GROEI

Ken je dat gevoel dat iemand iets zegt of doet en je behoorlijk raakt. Je voelt angst, schuld, boosheid of schaamte. We noemen dit een trigger. Triggers zijn plotselinge, pijnlijke herinneringen aan een negatieve gebeurtenis uit het verleden. Maar hoe kun je die vervelende triggers gebruiken om ervan te groeien?

We maken in ons leven veel mee, ook negatieve dingen. Toen we opgroeiden hebben we allemaal, onvermijdelijk, pijn gehad en geleden. Op die momenten waren we alleen niet volwassen genoeg, om er op een goede manier mee om te gaan. Deze triggers zijn niet op de juiste manier verwerkt. Dus nu word je getriggerd door ervaringen die je (onbewust) doen denken aan deze oude pijnlijke gevoelens.

Triggers gebruiken

De eerste stap die je kunt zetten is om je triggers te identificeren. Hou bij wanneer je getriggerd werd, door wie, hoe laat en wat je erbij voelde, dan krijg je waardevolle gegevens. Je kunt veel leren van reacties uit het verleden. Je leert dingen inzien die je eerder niet zag. Stel iemand op je werk maakt een vervelende opmerking en je voelt je bloed koken. Urenlang lukt het je niet meer om je te concentreren. Neem vanaf nu vijf minuten de tijd om op te schrijven wat er is gebeurd, samen met de gedachten en gevoelens die je er bij had, dan zal dit je helpen naar de volgende stap. 

Waarom?

Als je dit helder hebt voor jezelf ga je zoeken naar het ‘waarom‘. We denken dat de ander ons triggert, maar de ander houd je alleen een spiegel voor. Voor elke emotionele reactie is er een onderliggende oorzaak. Meestal komt dit uit de kindertijd, of een emotioneel krachtig moment uit het verleden. Hoe meer je waarneemt in plaats van te reageren, hoe meer inzicht je krijgt. Wanneer je begrijpt waarom je in verschillende situaties emotioneel reageert, stel je jezelf open voor de keuze hoe je reageert.

Triggers gebruiken

Natuurlijk is het ervaren van triggers niet prettig, en wil je dat het zo min mogelijk gebeurt. Maar hoe kun je je triggers gebruiken voor persoonlijke groei en genezing?

  • Voel de emotie als energie.

Als je getriggerd bent ga je rustig zitten. Voel hoe je lichaam aanvoelt. Voel hoe de energie stroomt. Zie het niet als de emotie maar als energie. Laat de energie door je heen stromen. Ga het niet te labelen of erop reageren. Je erkent dat het er is en gaat bewust en rustig ademhalen. 

  • Oefen observatie.

Je hebt de gewoonte gehad om altijd te reageren op je triggers, dus in het begin zal dit lastig zijn. Het voelt bijna als onmogelijk om de trigger te observeren. Als je getriggerd raakt stap je uit de situatie en schrijft het op. Schrijf op wat je voelt. Elke keer dat je jouw reactie waarneemt, erken je hiermee hoe moeilijk het was. Hierdoor ga je inzien wat er gebeurt en kun je het alarm van de kleine ‘ik’ gaan herkennen, waardoor hij of zij zich gezien voelt. Terwijl je dit oefent, zullen de verbindingen van je hersenen veranderen en leer je stap voor stap minder snel en heftig te reageren.

  • Blijf aanwezig bij de emotie. 

Als je met aandacht leert kijken naar je triggers, ga je ervaren ze zullen veranderen. Je wordt lichter en er komt meer ruimte om er gewoon mee te zijn. Je zult steeds meer bewust worden van het gedrag van de kleine ‘ik’, zodat je meer meesterschap ervaart over je gedrag. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download