TRAUMASPOREN – BESSEL VAN DER KOLK

Bessel van der Kolk is directeur van het National Complex Trauma Treatment Network. Hij is ook de schrijver van het boek “The body keeps the score”, in het Nederlands vertaald als “Traumasporen“. In dit boek doet hij verslag van zijn lange zoektocht, hij is van mening dat er er niet één beste manier is om getraumatiseerde kinderen en volwassenen te helpen.

Zijn wetenschappelijke onderzoek en praktijkervaring hebben hem er wel van overtuigd dat trauma’s vooral in het lichaam diepe sporen nalaten. Daar ligt volgens hem dan ook de sleutel om kinderen met trauma’s te behandelen. Leer ze eerst om zich weer veilig te voelen in hun lichaam.”

Zijn ouders zijn beide getraumatiseerd, zijn vader door het jappenkamp en zijn moeder door misbruik, wat in het begin van het boek naar voren komt. Trauma komt heel veel voor en het is belangrijk dat meer lezers gaan inzien welke impact dat heeft.

“Being able to feel safe with other people is probably the single most important aspect of mental health; safe connections are fundamental too meaningful and satisfying lives.”

― Bessel A. van der Kolk

Zijn belangrijkste stelling is dat trauma niet gaat over herinneringen waardoor men leeft in het verleden, maar dat trauma maakt dat de mens niet in staat is om in het hier en nu te leven. Hij legt uit op welke wijze trauma impact heeft op het functioneren van de hersenen, waardoor de mens de regie over zijn lichaam en zijn zelf verliest. Auteur: Madeleine van Mourik.

Traumasporen is verkrijgbaar via o.a Bol.com, voor 41,50

traumasporen

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

DOCUMENTAIRE – JIRO DREAMS OF SUSHI

"Jiro Dreams of Sushi" is een mooie documentaire uit 2011 ...
Alpha golven

GENEZENDE ALPHA GOLVEN

Deze muziek met alpha-golven belooft niet alleen een aangename luisterervaring, ...
In the mood for love

IN THE MOOD FOR LOVE – SHIGERU UMEBAYASHI

De betoverende melodieën van Shigeru Umebayashi's "In the Mood for ...
Love is the brigde rumi

LOVE IS THE BRIDGE – RUMI

"Love is the Bridge" van Rumi, de beroemde 13e-eeuwse Perzische ...
Identity

KORTE FILM – IDENTITY

In onze wereld, waar velen maskers dragen door een gebrek ...
Ben je oké?

KORTE FILM – BEN JE OKE?

Het animatiefilmproject 'Ben je oké?' heeft op het Los Angeles ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download