TRAILER -SEASPIRACY

Seaspiracy is een documentaire uit 2021 over de duistere wereld van de commerciële visserij. De impact van de visserij op het milieu is ongelooflijk groot, eigenlijk niet te bevatten. Je wordt tijdens het kijken op een leerzame, maar ook verontrustende manier, geconfronteerd met de realiteit over hoe wij mensen omgaan met onze oceanen. De documentaire is geregisseerd door de Britse filmmaker en hoofdrolspeler Ali Tabrizi. De documentaire kreeg direct veel aandacht.

Walvisjacht in Japan

Ali vertelt over hoe hij van kleins af aan gepassioneerd is over de oceaan. Hij stuit op schokkende praktijken zoals jagen op walvissen, slavernij op vissersschepen en illegale vishandel. Ook reist hij af naar het Japanse Eiland Tajii, om de illegale jacht op walvissen vast te leggen. Het filmen daarvan is niet zonder risico’s, hij wordt direct op de voet gevolgd door politie.

De beelden en geluiden gaan door merg en been. Je hoort walvissen gillen en ziet het water veranderen in een groot bloedbad met dode walvissen erin. Ik kan zeggen dat het echt schokkerende beelden zijn, het heeft me diep geraakt.  

Seaspiracy, wat is waar?

Verder komt hij erachter dat niet plastic de grootste boosdoener is van de vervuilde oceaan, maar de visnetten van vissers. Ieder jaar wordt naar schatting 3,9 miljoen hectare aan zeebodem vernietigt. Dat komt neer op zo’n 4316 voetbalvelden per minuut. Op jaarbasis is dat gelijk aan het vernielen van de oppervlakte van een groot land.

Ook ik dacht dat plastic echt moest worden aangepakt, maar mijn ogen zijn dankzij deze documentaire geopend. Ook kreeg ik antwoord op de vraag waarom milieuorganisaties en regeringen niets doen aan de duurzaamheid van vis. En ook wordt uitgelegd hoe het werkt met de keurmerken van onder andere onze blikjes tonijn.

Is het jou dat waard?

De vreselijke beelden zetten je aan het denken. Als dat de prijs is van een avondje sushi eten, is het dat dan wel waard? Voor mij niet. Ik ben gestopt met vis eten, het is de enige manier om de oceaan te redden. Als we grote delen van de zee sluiten voor commerciële visserij, dan is er nog hoop. Auteur Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

KORTE FILM – ALIKE

"Alike" is een korte animatiefilm die de nadruk legt op ...
Loved

KORTE FILM – LOVED

In de hartverwarmende video 'Loved' van BeecherFeature Productions wordt een ...

KORTE FILM – NAPO

In de bekroonde film "NAPO" worden kijkers meegenomen op een ...
arcade

KORTE FILM – CAINE’S ARCADE

"Caine's Arcade" is een korte documentaire die het hartverwarmende verhaal ...
Hans Zimmer

TIME – HANS ZIMMER

Hans Zimmer, de Duitse componist en dirigent, staat bekend om ...
Life in a day

DOCUMENTAIRE – LIFE IN A DAY

'Life in a Day' is een documentaire die de diversiteit ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download