TEVREDEN MET WAT NU IS

Ben jij tevreden met je leven, of zou je soms willen dat de dingen anders zijn? Ontevreden zijn is niet altijd verkeerd, want het kan er ook voor zorgen dat je aan de slag gaat om iets te veranderen.

Er zijn ook mensen die weigeren te accepteren wat het nu is en zijn daar dagelijks mee bezig, deze mensen lijden. Sommige dingen kunnen we simpelweg niet anders dan gewoon accepteren, omdat je ze niet kunt veranderen.

The Law of Attraction

Herken je gedachten als: “Ik wil dat het stopt”, “Ik heb er genoeg van”, “Het moet afgelopen zijn”? Deze gedachten zorgen er voor dat het alleen maar erger wordt. Je krijgt er steeds meer van en je blijft er in hangen. Zoals de wet van de aantrekking ons leert: “Waar je weerstand tegen biedt, blijft bestaan en krijg je meer van”.

“The law of attraction is always working, whether you believe it is or not”

Neem bijvoorbeeld een dierbare die overlijdt. Deze persoon kun je niet tot leven wekken, of terug brengen. Het beste wat je kunt doen, is dit accepteren en door gaan. Omdat dit vaak te moeilijk is, ga je het tegenovergestelde doen, je gaat er tegenin door er al je energie op te richten. Hoe oneerlijk is het, hoe pijnlijk het is en je doet er alles aan om het in leven te houden, je strijdt tegen wat is.

Accepteren is zonder oordeel

Iets accepteren betekent niet dat je het ontkent of ontwijkt. Je neemt het alleen aan als de realiteit en op het moment dat je dat doet, ontstaat de rust.

Als je iets accepteert wil dat niet zeggen dat je het nooit meer kunt veranderen. Accepteren wil zeggen dat dit in het hier-en-nu de waarheid is. Als je iets accepteert wil dat ook niet zeggen dat het goed of slecht is, je kent er geen waarde aan toe.

“Accept what is, let go of what was, and have faith in what will be”

Als je er voor jezelf achter wil komen waar je weerstand tegen hebt, denk dan eens aan een situatie die je veel pijn oplevert, waar je het liefst vanaf wil. Bekijk de situatie van een afstand en beschrijf voor jezelf wat de realiteit is van deze situatie. Blijf in het hier-en-nu, dus wat is. Als je dit opgeschreven hebt, vraag jezelf dan eens af, “Kan dit goed zijn?

Tevreden

Kan ik het accepteren?

Bijvoorbeeld, je hebt ruzie met je moeder en jullie praten niet meer met elkaar. Je probeert iets te bedenken om de situatie weer te lijmen. Misschien vertel je jezelf wel, dat je moeder nooit van je heeft gehouden, je bent gewoon niet goed genoeg. Of je bedenkt alle redenen waarom je boos zou mogen zijn en het haar schuld is. Dit zijn allemaal tekenen dat je niet accepteert wat er nu is en je er tegen strijd.

De realiteit is echter dat jouw moeder en jij altijd een goede band hadden en nu een hekel aan elkaar hebben. Wat de realiteit is, is dat het je echt heel erg veel pijn en verdriet doet. Wat de realiteit is, is dat je geen idee heb hoe je het beter kunt maken. Vraag jezelf af, zou ik dit kunnen accepteren? Dus ongeacht of je het liever anders zou willen. Kan ik dit accepteren, zoals het nu is? Je moet eerst accepteren wat er is, voor je een volgende stap kunt zetten.

Gebruik je energie wijs

Nog een voorbeeld, je gaat wandelen en merkt dat je verdwaald bent. Je bent ver van de bestemming waar je zou moeten zijn. Als je niet kunt accepteren waar je nu staat, dan kun je nooit de goede weg terug vinden. Als je jouw energie gaat steken in hoe het kan dat je verdwaald bent, waar het mis ging, wat je over het hoofd hebt gezien. Je gaat je denken; Wat zegt dit over mij? En hoe moet het nu met mijn afspraak die ik had? Dan ben je volledig aan het vermijden wat er nu is en waar je nu bent.

“What you resist, persist”

Veel mensen raken dus in situaties hun energie kwijt, omdat ze niet willen accepteren waar ze nu zijn en wat er nu is. We verspillen al onze energie aan strijden tegen wat er is gebeurd. Het had niet mogen gebeuren, wat had ik kunnen doen om het te voorkomen. Maar dat verandert niets aan het feit dat het is gebeurd! Het beste wat je dus kunt doen is volledig accepteren dat het is gebeurd, zodat je vanaf waar je nu staat vooruit kunt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download