TELEURSTELLING, JE KUNT NIET ALTIJD HAPPY ZIJN

Ook jij kent vast het gevoel dat je de dingen liever anders ziet, dan ze nu zijn. Teleurstelling zijn is een emotie die we eigenlijk maar moeilijk kunnen begrijpen of beheersen. 

“Note to self; stop expecting!”

Het is best lastig om deze emotie onder controle te houden, je wordt er in meegezogen en de “observator” van de situatie blijven is moeilijk. Het eerste wat je kunt doen, is zorgen dat je niet de emotie wordt, maar hem wel toelaat. Dus wat is er zo belangrijk waar je nu zo teleurgesteld over bent? Wat betekent het voor je? Wat voel je? 

Neem geen beslissingen

Neem op deze momenten geen beslissingen. Als je in de emotie zit, ben je “ontoerekeningsvatbaar” , je kunt dan niet meer helder denken. Als je getriggerd bent, kan dit een paar uur of wel dagen duren voor de emotie is uitgedoofd. Pas dan kun je weer normaal kan nadenken. Zorg ervoor dat je weer helemaal kalm bent, voor je gaat handelen.

Je blijft dus bij het gevoel en observeert het. Waar voel je het in je lichaam? Welke kleur heeft het? Beweegt het of staat het stil? Blijf bij het gevoel en doe verder niets. Laat het helemaal toe en observeer het als een buitenstaander.

“No one thinks at much about you as you do”

Nog een belangrijk punt is dat je een teleurstelling niet persoonlijk moet aantrekken. Als er iets negatiefs gebeurt, heb je de neiging dat op jezelf te betrekken. Misschien zeg je dat je het niet of juist wel verdient, of dat je niet goed genoeg bent voor iets positiefs.

Vat het niet persoonlijk op

Wanneer je iets persoonlijk opvat, kun je niet meer objectief kijken om zo het grote geheel te zien. In plaats van het allemaal op jezelf te betrekken, zeg je gewoon dat je niet weet waar het aan ligt, of waar het door komt.  Je gaat rustig zitten en haalt adem. Zo sta je meer open voor andere invalshoeken van het verhaal, er is namelijk niet een waarheid.

“Pause for a moment and reflect”

Kijk vervolgens naar je verwachtingen, waren die onrealistisch? Kun je ze een beetje aanpassen, om met deze nieuwe realiteit om te gaan? Hoe dan ook, het is nu tijd om jezelf af te vragen of de verwachtingen die je had je echt dienen. Het vermogen tot zelfreflectie is namelijk de essentie van een goede geestelijke gezondheid.

Heb je er iets van geleerd?

Neem de tijd om te ontdekken wat er voor jou echt gebeurd is. Wat deze teleurstelling voor je betekent en wat het je geleerd heeft. Praat ook eens met een vriend of vriendin, om een ander perspectief te horen.

“We don’t learn by doing, we learn by reflecting on what we’ve done”

Tot slot kun je opnieuw beoordelen en krijg je meer inzicht en duidelijkheid in je pijnpunten. Onthoudt goed dat je niet altijd happy kunt zijn. Teleurstellingen horen bij het leven, maak het niet zwaarder dan het is, observeer en leer. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download