STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen voor zelfheling en het reguleren van emoties, kan dit voor de ander een verwarrende en zelfs uitdagende ervaring zijn. Hierdoor kan er stress ontstaan in je relatie. Het verlaten van oude patronen kan een onverwachte reactie veroorzaken, waardoor de ander zich mogelijk nog meer getriggerd voelt.

De verandering kan aanvoelen als een onbekend terrein. Dit kan bij de partner die niet direct betrokken is bij de veranderingen, onzekerheid en verwarring veroorzaken. De persoon die uit het bekende patroon van ruzie maken stapt, kan worden ervaren als minder voorspelbaar. Doordat dit onveilig voelt kan het ongemak oproepen.

In sommige gevallen kan de partner zich achtergelaten voelen in de oude dynamiek, waardoor er mogelijk gevoelens van verlatenheid of frustratie ontstaan. De gewoonte om in een bepaald patroon te reageren, is verstoord, en deze onderbreking kan initieel weerstand oproepen.

Stress

Het kan ook zijn dat de partner zich in eerste instantie ongemakkelijk voelt bij de zelfontdekking van de ander. De verandering kan als bedreigend worden ervaren, omdat het de gevestigde balans doorbreekt. Het kan de partner confronteren met eigen onverwerkte emoties en behoeften.

Het is belangrijk om deze overgangsfase met begrip en geduld te benaderen. De eerste reactie van de partner kan intens zijn. Maar met open communicatie en het delen van intenties achter de verandering, kan de weg naar begrip en gezamenlijke groei worden geopend. Dus ook al ervaar je nu even meer stress in je relatie, weet dat dit erbij hoort. Verandering brengt vaak ongemak met zich mee, maar het is de moeite waard om samen te werken aan het creëren van een gezondere en meer gebalanceerde relatie. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download