STRAAL! KRIK DAT ZELFVERTROUWEN WEER OP

Zelfvertrouwen is niet iets wat iedereen heeft. Het blijkt behoorlijk lastig om in jeZELF vertrouwen te hebben, zeker als de maatschappij je er constant aan herinnert dat je niet mooi, rijk, slank of goed genoeg bent.

Ook ik heb behoorlijk geworsteld met mijn onzekerheden. Ik was altijd best wel mollig en hoorde vaak dat ik niet slim genoeg was. Het is dan ook wel een zoektocht geweest, om te weten wat ik wel kon en wat ik dan allemaal wel ben. Inmiddels ben ik heel wat jaren en avonturen verder en is het onzeker zijn zo goed als verdwenen.

Laat negatieve mensen los

Enkele dingen die je kunt doen om ermee te dealen wil ik graag met je delen. Allereerst zou ik zeggen: “laat de mensen die geen positieve invloed hebben in je leven los“. Niemand is perfect en we maken allemaal fouten, dat is volkomen normaal. Alleen wanneer je de negatieve mensen en hun invloeden en acties gaat rechtvaardigen, door jezelf de schuld te geven, dan gaan er problemen ontstaan.

“A negative mind will never give you a positive life”

Als je niet wordt behandeld met de liefde en het respect wat je verdient, laat ze dan gaan. En onderzoek vooral eens bij jezelf; “waarom laat ik me zo behandelen? ” Jij bent het die jouw waarde bepaalt, door wat je van anderen accepteert. Waardeer jezelf en accepteer niets minder.

Waar ben je dankbaar voor?

Het tweede wat je kunt doen, is opschrijven waar je dankbaar voor bent. Het herinnert je eraan hoe fijn je leven eigenlijk is en zo leg je de focus op wat je wel hebt en wat goed is. En natuurlijk hebben we allemaal weleens wat te klagen; “waarom heb ik de ouders die ik heb?”, “waarom ben ik niet slimmer geboren?”, “waarom heb ik altijd pech?” Je vergelijkt jezelf voortdurend met mensen waarvan je denkt dat ze beter af zijn.

“A moment of gratitude makes a difference in attitude” 

Als jij je zegeningen begint te tellen, in plaats van het negatieve te zien, dan realiseer je je pas hoe rijk je echt bent. En nee, er zijn geen mensen zonder problemen, ook de mensen die in jou ogen het gelukkigst zijn, hebben problemen. Iedereen vecht een strijd waarvan je niets weet. Schrijf elke dag vijf dingen op; “waar ben ik dankbaar voor?

Maak jezelf mooi

Als derde opdracht ga je alles doen om jezelf mooi te maken. Het zal je verbazen hoeveel beter je jezelf voelt, als je moeite doet om er leuk uit te zien. Zelfs al is het maar voor een dag. Als je er goed uitziet, voel je je goed.

Een specifiek ding dat wat je kunt doen is je haar veranderen. Je moet wel durven, maar ga eens naar de kapper en verander je haarstijl. Of kleed je mooi aan en ga een avondje dansen met vrienden. Je zult versteld staan hoe snel het werkt, om weer een boost vertrouwen te krijgen.

Lach

Het vierde belangrijke punt is; “Lach!” Lachen geneest en is gezond. Geluk is besmettelijk, vooral lachen. Toen ik op Bali was, zag ik elke avond een hele groep mensen lachyoga doen, geweldig. Je komt in een heerlijke energie flow, die met niets anders te vergelijken is. Hoe meer je lacht, hoe gelukkiger je bent en hoe gelukkiger je bent, hoe meer geluk je daarna weer aantrekt. Je verdient het om gelukkig te zijn.

Zoek een hobby

Als je even in een dip zit, dan werkt het ook goed om aan iets nieuws te beginnen. Ontdek een nieuwe passie, of hobby, en werk er hard aan. Ik werd verliefd op schrijven, er was gewoon iets wat me er naar toe trok. Ik vind het heerlijk om me af te zonderen en uren te schrijven. Het is iets waarvan ik weet dat ik het kan blijven oefenen en waar ik beter in kan worden. Het heeft dus een positieve invloed op mijn gezondheid en gemoedstoestand. Maar je kunt natuurlijk ook helemaal in een nieuwe sport duiken, om je uit te leven.

Steek alle tijd in jezelf!

En tot slot de allerbelangrijkste tip die je echt gaat helpen is; besteed al je energie in jezelf. Je bent zo vaak bezig met de behoeften van de ander, zeker in een relatie. Wat wil je partner graag eten? Waar wil de ander graag heen? Wat maakt mijn partner gelukkig? Het wordt nu tijd om daarmee te stoppen en jouw kostbare tijd te stoppen in jezelf.

Wat doe jij met jouw tijd?

Vraag jezelf; “wat kan ik doen met mijn tijd vandaag?” Wat kan ik vandaag met mijn energie doen om mezelf zelfverzekerder te maken? Ga brainstormen over nieuwe ideeën voor je dromen. Kijk naar je doelen, zoek eens oude vrienden op, of maak nieuwe. Leef zoals jij dat wil.

“Make yourself a priority”

Stel vanaf nu jezelf als je eerste prioriteit. Als je dat doet, komt jouw kracht weer boven en die zal je inspireren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download