STOP MET ZELFAFWIJZING

Allemaal wijzen we wel eens delen van onszelf af. De een heeft het vroeger meer gedaan dan de ander. Lees het artikel en stop met zelfafwijzing, het is destructief. Er zijn twee basisprincipes waar je mee kunt beginnen. De eerste is, omarm wat je in de ander afkeurt. En ten tweede ga je de dingen waar je bij een ander van houdt ruimte geven en in jezelf naar voren brengen.

Stop met zelfafwijzing

 • Welke negatieve eigenschappen vind je vervelend, storen je, of haat je bij een ander? Schrijf deze eigenschappen op.
 • Ga daarna op zoek naar de positieve intentie achter de eigenschap die je haat. Waarvoor probeert deze eigenschap de ander te beschermen? Wat is de positieve kant hieraan? Het antwoord kun je zoeken in het feit dat ze proberen te voorkomen dat ze pijn ervaren.
 • Waarom was het vroeger niet wenselijk om het tegenovergestelde van deze eigenschap te hebben. Dus als je nu bijvoorbeeld lui bent, waarom was het dan niet oké om gedreven en gemotiveerd te zijn?
 • Erken dat deze eigenschappen een spiegel zijn, van wat je bij jezelf hebt afgewezen. Hoe meer je jezelf probeert te beschermen tegen jezelf, hoe meer de eigenschappen die je bij anderen haat, blijft ontkennen in jezelf. Hoor je jezelf al zeggen: ‘Zo ben ik helemaal niet’.
 • Wees bereid om kwetsbaar en open te zijn en om je volledig bewust te worden van hoe jij bent met de eigenschappen die je niet leuk vindt. Vooral de eigenschappen van je partner, familie en kinderen zijn vaak een goede spiegel.
 • Denk eens na over veelvoorkomende klachten en opmerkingen die mensen over je hebben gehad. Wat zijn dingen die vaker gezegd zijn? Je kan ook de mensen die het dichtst bij je staan ​​vragen om negatieve eigenschappen op te schrijven over jou. Als je één ding vaker terughoort, geef hier dan je aandacht aan.
 • Waarom was het ‘gevaarlijk‘ om die negatieve eigenschappen te hebben? Waarom is het bijvoorbeeld niet oké om gedreven te zijn?

Wat vind ik leuk?

 • Begin met goedkeuring vinden voor de eigenschappen die je niet leuk vindt bij jezelf en anderen, zonder tegen jezelf te liegen. Je kunt niet zeggen dat je iets leuk vindt wat je niet leuk vindt. Maar er kunnen dingen zijn aan die negatieve eigenschap die positief zijn die je wel leuk vindt. Iemand die bijvoorbeeld egoïstisch is, heeft er misschien geen probleem mee om te doen waar hij zin in heeft.
 • Oefen met de negatieve eigenschappen. Dit betekent niet dat je lui of egoïstisch moet worden, maar neem eens vrij of stop met ‘ja‘ zeggen tegen alles en iedereen. Wat is het positieve aspect van iemand die lui is? Neem die eigenschappen goed in je op en oefen met het positieve ervan. Ze zijn niet bang om uit te rusten. Dit brengt je dichter bij de staat van heelheid.
 • Doe dit ook met de positieven eigenschappen. Wat bewonder, benijdt of word je verliefd op in de andere mensen, vooral je partner, ouders, vrienden en idolen? Ontdek de positieve intentie achter het onderdrukken van die dingen in jezelf. Ontdek waarom het ‘gevaarlijk‘ was om die positieve eigenschappen te hebben. Als je bijvoorbeeld jaloers bent op mensen die gedreven en gemotiveerd zijn, vraag je jezelf af waarom het gevaarlijk of niet oké was om gedreven en gemotiveerd op te groeien?
 • Ga aan de slag en geef jezelf de kans om meer van die eigenschappen uit te drukken in je dagelijkse leven. Oefen om bijvoorbeeld liefdevoller of actiever te zijn.
 • De laatste stap is dat je zowel jouw positieve als negatieve be- en veroordelingen gaat gebruiken. Let op alle commentaar en kritiek, of lovende woorden over anderen. Als je met bovenstaande aan de slag gaat zul je merken dat jouw oordelen veranderen in waarnemingen. Stop met zelfafwijzing, want wat beoordeel je nu eigenlijk? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download