STOORNIS OF ONTREGELD ZENUWSTELSEL?

Tijdens mijn opleiding Social Work werkte ik met kinderen en jongvolwassen die allemaal een label hadden gekregen. Er werd niet echt verteld waarom sommige mensen bepaalde symptomen hadden, de focus lag veel meer op symptoombestrijding, of het onderdrukken van de symptomen, wat heel gebruikelijk is in ons huidige gezondheidssysteem. Niemand keek nog naar de invloed van een ontregeld zenuwstelsel.

Tijdens mijn opleiding cranio sacraal therapie begon ik met het intensief bestuderen van het zenuwstelsel. Pas toen ontdekte ik hoe het werkte, hoe het het menselijk gedrag creëert en waarom het veel meer aandacht moet krijgen, om mensen in staat te stellen om te genezen.

Ontregeld zenuwstelsel

Ook ontdekte ik de effecten van chronische ontregeling van het zenuwstelsel bij mezelf en steeds vaker ook bij mijn coachees. Als je altijd aanstaat, is je zenuwstelsel altijd in staat om bedreigingen of gevaar te bestrijden en dit creëert symptomen die we soms ontrecht een ‘stoornis‘ noemen.

ontregeld zenuwstelsel

Het alarm gaat af

Het enige wat er gaande is, is dat het jou probeert te beschermen van potentieel gevaar. Je zenuwstelsel werkt als een alarmsysteem en activeert stresshormonen om je te helpen aan de situatie te ontsnappen. We kennen daarin vechten, vluchten en bevriezen. Het lichaam doet waar het al duizenden jaren lang voor ontwikkeld is. Echter, bij veel mensen zijn deze stresshormonen constant aanwezig. Het zorgt ervoor dat je afgeleid bent, dissocieert, of misschien wel paniek ervaart.  

Ga zelf dagelijks aan de slag om uit deze overlevingsmodus te stappen. Leer om veilig te zijn in je lichaam en om je lichaam en vooral ook je geest te kalmeren. De constante stroom van gedachten weerspiegelen de toestand van je zenuwstelsel. Als je lichaam denkt dat je in gevaar bent, is het logisch dat je geest op hol slaat om jou weer veilig te krijgen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Patronen doorzien

JE GEDRAG EN PATRONEN DOORZIEN

Het maakte me niet uit op dat moment of ik ...
Dissociatie

NIET MEER AANWEZIG DOOR DISSOCIATIE

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee, maar wanneer ...
Ergens in jou

ERGENS IN JOU

Ergens in jou is er een klein meisje met haar ...
Traumareactie

WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat ...
Samen omgaan met triggers?

HOE GA JE SAMEN OM MET TRIGGERS?

Wanneer je nog volledig je kleine ‘ik’ bent, is het ...
manipulatie

DE IMPACT VAN ONBEWUSTE MANIPULATIE

Onze wereld zit vol met frustratie en pijn, hoe komt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download