STEL GRENZEN MET KERSTMIS

Kerstmis kan behoorlijk wat energie kosten. Misschien zou je het liefst lekker alleen willen zijn, of niet al die verplichtingen willen hebben. Het is dus goed om bij jezelf te raden te gaan en grenzen te stellen met Kerstmis.

Dit artikel is bedoeld voor jou als je worstelt met Kerstmis, omdat je in het proces van bewustwording zit. Want wat kun je doen om bij jezelf te blijven?

  • Let op je stressniveau. Ontspan voor je ergens naartoe gaat. Zorg dat je geaard bent en neem daar echt even de tijd voor. Rust goed uit en neem de tijd om ergens aan te komen. Ga niet haasten, dan loop je direct al achter.
  • Wees aanwezig bij je kleine ‘ik’. Wees je ervan bewust dat Kerstmis en feestdagen in het algemeen oude patronen van stress en angst in je kunnen oproepen. Deze patronen komen voort uit de trauma’s die je opliep in je jeugd. Zorg dat je jezelf liefde geeft en jezelf waardeert. Let op je ademhaling en neem pauze als het teveel wordt.
  • Grenzen stellen. Geef aan hoe lang je bij het kerstdiner of de lunch aanwezig bent. Baken de tijd af, zodat het leuk blijft. Je voorkomt daarmee dat je langer blijft dan je aankunt, of dat je het op dat moment niet durft aan te geven. Grenzen stellen met Kerstmis is een must om bij jezelf te kunnen blijven.
Grenzen met Kerstmis
  • Hou het simpel. Concentreer je op het eenvoudige. Ga geen moeilijke gesprekken aan en hou het luchtig. Als je zelf iets organiseert, hou het dan makkelijk. Haal niet van alles op je hals en maak desnoods nieuwe, simpele tradities.
  • Denk terug aan Kerst van vorig jaar. Kerstmis kan heel zwaar en zinloos aanvoelen. Wat ging er vorig jaar niet naar je zin, wat je nu anders wil doen? Verzin iets anders en voel wat bij jou past. Waar voel jij je goed bij, zodat het dit jaar wel prettig voor je is?
  • Beperk zoveel mogelijk het contact met familieleden die onveilig voor je voelen. We hebben allemaal die ouder, schoonmoeder of een familielid die ‘lastig’ is, of waar je makkelijk door getriggerd raakt. Denk alvast na over hoe je de contactmomenten met die ander zo min mogelijk kunt houden.
  • Oefen met dankbaarheid. De wetenschap heeft bewezen dat dankbaar zijn een krachtige manier is om gelukkig en kalm te blijven. Nee, je hoeft niet dankbaar te zijn voor het egoïstische gedrag van je broer of moeder, maar je kunt wel dankbaar zijn dat er voldoende eten is en warmte. En dat je gezond bent en de mogelijkheid hebt om te kiezen wat je wel en niet wil.

Kerst kan uitputtend zijn, maar ook heel gezellig. Bewaak je energie en blijf bij jezelf, dan worden het vast hele mooie dagen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download