SPIEGELWERK, KRACHTIG MIDDEL VOOR ZELFLIEFDE

Als ik vertel over hoe krachtig spiegelwerk is, krijg ik vaak angstige blikken. Het roept behoorlijk wat reacties op, omdat we het confronterend, eng, vreemd en ook wel gênant vinden. Ik snap best dat het dat kan zijn, maar tegelijk is het ook heel erg helend. Ik heb veel verschillende dingen gedaan om mijn innerlijke kind te genezen en spiegelwerk vond ik echt een van de meest krachtige oefeningen. Wat ook fijn is, is dat het geen geld kost, je hebt alleen een spiegel nodig.

Wat is spiegelwerk precies?

De spiegelwerk methode is ontwikkeld door Louise Hay, als een manier om in contact te komen met het innerlijke zelf. Het doel van spiegelwerk is om zelfliefde, compassie en een liefdevolle band met jezelf en anderen te ontwikkelen. Je doorbreekt lagen in jezelf, als je elke dag deze oefening doet.

“Life is like a mirror. Smile at it, and it smiles back at you”

Nu hoor ik je denken, “maar ik voel me behoorlijk ongemakkelijk als ik voor de spiegel zit”. Als je dat gevoel hebt, dan is het juist iets wat je veel gaat brengen. Dat wat in eerste instantie weerstand oproept, geeft de meeste groei. Wat je gaat doen is vijftien minuten voor de spiegel zitten jezelf strak in de ogen kijken. Je mag niet weg kijken, hoe ongemakkelijk dat ook is. Je kunt zien hoe verdrietig je bent, of hoe leeg je blik is. Wat ik de eerste keer ervaarde was dat de trieste blik die ik zag, niet overeenkwam met de vrolijke ik die ik dacht te zijn. Hoe langer je blijft zitten, hoe meer de emoties zullen komen. Je kunt verdrietig worden, je schamen, zie je woede of ervaar je net als ik een gevoel van depressie.

Waarom dit gebeurt?

Je kunt je niet verstoppen, als je deze oefening doet. Ik werd geconfronteerd met hoe ik me werkelijk voelde en ervaarde hoe slecht het eigenlijk met me ging. Ik had geen liefdevolle band met mezelf, want de kritiek was echt niet mild.

“The world is like a mirror, forever reflecting what you are doing, within yourself ” – Neville Goddard

Als je meerdere lagen bent doorgegaan, kun je contact gaan maken met je innerlijke kind. Vaak is dit de laag die veel verdriet losmaakt, laat het gewoon komen, het mag er allemaal zijn. Ik voelde dat het kind in me om aandacht smeekte, het was dus echt hard nodig dat ik haar dat ook ging geven.

spiegelwerk

De doorgang naar je ziel

Mijn moeder zei vroeger; “Je ogen zijn de spiegels van de ziel”, ergens deed dat altijd iets met me, het intrigeerde me. Nu ik deze oefening vaker heb gedaan, snap ik dat je inderdaad kijkt naar het diepere deel in jezelf. Om hier te komen moet je deze oefening voor langere tijd, regelmatig doen. Je komt eerst lagen tegen van wrok en schaamte, voor je bij de lagen van zelfliefde en compassie bent.

“Dear you, make peace with the mirror and watch your reflection change”

Ik wist dat ik verbinding had met mezelf, toen ik mijn gezicht zachter zag worden en mijn ogen meer gingen stralen. Er verscheen een lichte glimlach op mijn gezicht en ik voelde een tinteling door mijn lichaam trekken. “Daar ben je”, fluisterde ik naar mezelf.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Commit jezelf.  Spiegelwerk geeft de meeste groei en werkt het beste als het een langere periode doet. Ik raad aan om er minimaal vijf minuten per dag aan te besteden, maar tien minuten of meer is beter.
  • Kies een vast moment. Je kunt het aanpassen aan jouw schema. Begin er direct ‘s morgens mee, of sluit je dag er mee af.
  • Gebruik affirmaties. Affirmaties helpen je om zelfkritiek te verzachten en het herprogrammeert overtuigingen. Je hoeft niet elke dag dezelfde te gebruiken, voel welke bij je past op elk moment. Een affirmatie die je kunt gebruiken in het begin als jij je ongemakkelijk is; “Het is oké om me ongemakkelijk te voelen, ik accepteer mezelf zoals ik ben.” Herhaal de affirmaties met gevoel en doe dat minimaal tien keer. Weet wel dat hoe vaker je affirmaties met gevoel herhaalt, hoe groter de impact zal zijn.
  • Laat alle emoties komen en gaan. Het is normaal om boos of verdrietig te zijn, laat alle emoties vloeien. Sta jezelf alles toe, zodat je oude patronen kunt gaan doorbreken. Wat ook goed werkt, is jezelf een knuffel geven, maar zorg ervoor dat je niet wegkijkt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download