SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook je hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar aan die keer dat je je broer of zus de schuld gaf, van iets wat stuk viel. Of aan die collega die je erbij haalde, omdat hij zijn werk niet goed deed en niet jij.

“You can not be a successful and continue to be a victim”

Wat je niet doorhebt, is dat deze slachtofferrol je op de lange termijn alleen maar meer ellende brengt. Als je in de slachtofferrol duw je de mensen om je heen namelijk weg, niemand kan tegen dit gedrag omdat het veel energie zuigt.

Welke dingen herkennen we in de slachtofferrol?

  • Lastig om grenzen aan te geven. In je relaties heb je geen gevoel van grenzen. Je weet niet wanneer je moeten zeggen nu is het genoeg.

Begin als slachtoffer met het creëren van je eigen grenzen. Wat is het maximale dat je bereid bent te nemen, in een relatie of in een bepaalde situatie? Het is je verantwoordelijkheid om deze grenzen voor jezelf te bepalen.

  • Je bent slecht van vertrouwen. Dit probleem is niet alleen dat je anderen niet vertrouwt, als slachtoffer geloof je ook niet dat je zelf betrouwbaar bent. Je gaat er (onbewust) van uit dat andere mensen precies zo zijn zoals jij, onbetrouwbaar dus.

Wat je kunt doen is het bewijs onderzoeken, zijn alle mensen onbetrouwbaar? Waarschijnlijk niet. Er zijn zeker betrouwbare mensen die het beste met je voorhebben. Het is dus je taak om te beginnen met het herzien van je oude overtuigingen.

“People won’t have time for you if you are always angry and complaining”

  • Je hebt medelijden met jezelf. Als slachtoffer heb je de gewoonte om medelijden met jezelf te hebben. Je ziet een weerloos kind dat niet voor zichzelf kan zorgen. En omdat je van anderen geen sympathie meer krijgt, ga je het aan jezelf geven. Maar zo kom je nog onvolwassener over wat het niet beter maakt.

Erken dat iedereen weleens een moeilijke dag heeft en vervelende situaties meemaakt. Zelfs de gelukkigste mensen op aarde maken nare situaties mee. Stop met denken dat je de enige ter wereld bent die trieste, moeilijke of oneerlijke dingen heeft meegemaakt.

  • Negatief praten over jezelf. Als je in een slachtofferrol zit, kun je de negatieve dingen die er gebeuren jezelf eigen maken. Je gaat dingen denken als; “alles overkomt me”, “ik kan er niets aan doen, dus waarom zou ik het proberen?”, “Ik verdien de slechte dingen die me overkomen”, “niemand geeft om me.” Na verloop van tijd kan deze negatieve zelfpraat een gewoonte worden en een mechanisme om met de dingen om te gaan. Het wordt dan steeds moeilijk om dit te doorbreken en om te draaien.

Ga iets doen aan je mindset. Weet dat alles wat je jezelf vertelt waarheid wordt, goed of slecht. Vraag jezelf eens af of het echt waar is? Een goed boek om uit deze cirkel van denken te komen is “Master your mindset“.

  • Je ervaart altijd een tekort. Zelfs als er iets goeds gebeurt, ga je toch op zoek naar wat er nog ontbreekt. Het is altijd klagen en je kunt er niet mee ophouden.

Tel je zegeningen. Begin met het opschrijven met waar je dankbaar voor bent, al zijn het de kleinste dingen. Ontwikkel de gewoonte om je te richten op de dingen die je wel hebt.

“Someone else is happy with less with what you have”

  • Je vergelijkt jezelf met anderen. Als slachtoffer worstel je met de gewoonte om jezelf negatief te vergelijken met anderen. De waarheid is dat iedereen meer of betere dingen ziet bij een ander, alleen die gaan niet vergelijken.

Kijk of je wat kunt doen aan het veranderen van je mening. Schrijf alles op waar jij goed in bent. Schrijf ook op wat er bij een ander allemaal niet goed gaat, waar zou je niet mee willen ruilen? Maak het realistisch en kijk niet naar iedereen die het in je ogen beter heeft. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Emotionele chaos

WAAROM ERVAAR JE STEEDS WEER EMOTIONELE CHAOS?

Als je wordt geboren kom je terecht in een gezin ...
Ongezond systeem

WAAROM IS ONS SYSTEEM ZO ONGEZOND?

Jaren geleden beleefde ik een donkere nacht van de ziel. ...

HET COLLECTIEVE TRAUMA VAN EMOTIONELE VERWAARLOZING

We leven in een samenleving van mensen die niet weten ...
Te veel uitleggen

WAAROM GA JE TE VEEL UITLEGGEN?

Heb jij ook als kind geleerd dat liefde voorwaardelijk was, ...
Schaamte

SCHAAMTE PROJECTEREN WE OP DE ANDER

De meeste mensen kennen het gevoel van schaamte. Als een ...

JE ZENUWSTELSEL WIL OVERLEVEN

Je zenuwstelsel communiceert de hele dag door met jouw onderbewustzijn. ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download