Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin beland? Zoals de meeste gedragspatronen is een slachtoffermentaliteit vaak aangeleerd of overgenomen en gaat terug naar je jeugd.
Gedraagt een van je ouders zich als slachtoffer? Klagen ze veel en was er altijd wel een drama waar ze moeilijk uitkwamen. Misschien was je als kind verantwoordelijk voor een van je ouders, waardoor je codependent gedrag ontwikkelde.
Slachtofferrol
Wat je geleerd hebt, is dat je liefde moet ‘verdienen’ , zo kon je overleven. Als kind heb je aandacht en liefde nodig en die kreeg je alleen als je zielig was.
“A victim mentality is a prolonged form of suicide”
Als je leeft vanuit een slachtoffermentaliteit, heb je als kind vaak een vorm van misbruik meegemaakt. De hulpeloosheid die je als kind voelt, in combinatie met de diepe schaamte, kan betekenen dat je opgroeit tot een volwassene die geen zelfrespect en eigenwaarde heeft. De wereld is voor jou gevaarlijk en je voelt je verdwaald.
Welke stappen ga je zetten?
Maar nu je deze rol herkent wil je vooruit en eruit stappen. Wat kun je doen? Hoe neem je je leven weer in eigen hand? Hoe kun je weer in je kracht gaan staan?
- Vervang het woord jij door ik. In plaats van te zeggen JIJ maakt me boos, ga je zeggen; “IK voel me boos worden, als ik je dat hoor zeggen”. Door deze simpele verandering neem je direct de verantwoordelijkheid terug. Hoe meer je deze verandering gebruikt, hoe verantwoordelijker jij wordt.
- Zie jezelf als een overlever. Als slachtoffer heb je weerstand tegen het leven en dat wat er gebeurt. Zorg dat je het gaat omarmen. Als slachtoffer leef je in het verleden, je herkauwt wat je is overkomen. Een overlever leeft nu. Als slachtoffer denk je hulpeloos te zijn, een overlever neemt de controle over zijn leven terug. Hoewel de slachtoffermentaliteit verslavend is, is de overlevingsmentaliteit op de lange termijn veel sterker. Zodra je jezelf als een overlever gaat zien, zul je je beter gaan voelen. Luisteren naar een overlever geeft je veel meer energie dan luisteren naar een slachtoffer die zwelgt in zelfmedelijden.
- Vergroot je zelfliefde en ontwikkel compassie. Deze rol is het resultaat van conditionering in je jeugd. Wees lief voor jezelf en vergroot je zelfliefde. Stop met jezelf naar beneden halen. Welke dingen zeg je tegen jezelf, die de slachtofferrol versterken? Ga aan de slag met affirmaties, doe visualisaties en wordt weer authentiek.
- Onderzoek je overtuigingen. Verkeerde overtuigingen creëren angst, depressie, woede en schuld. Veel van deze overtuigingen zijn negatief en noemen we de schaduwkanten. Je zult versteld staan hoeveel verkeerde overtuigingen je onbewust hebt overgenomen.
- Wees dankbaar. Dankbaarheid is een eenvoudige, maar krachtige manier om jezelf eraan te herinneren dat het leven niet zo ellendig is als je denkt dat het is. Probeer elke dag tien dingen te vinden waar je dankbaar voor bent. Probeer oprecht dankbaar te zijn voor watt je hebt in je leven.
- Oefen met zelfreflectie. Ga zien hoe je je verantwoordelijkheid omzeilt. Wees eerlijk en onderzoek hoe het krijgen van validatie van anderen, je een speciaal gevoel geeft. Je zou een affirmatie kunnen gebruiken als: “Ik ben verantwoordelijk voor mijn leven”, om je te helpen deze onbewuste behoefte om het slachtoffer te spelen, opnieuw te programmeren.
- Doe elke dag iets vriendelijks voor een ander. Als je het slachtoffer speelt, ben je geneigd om je uitsluitend op jezelf te concentreren. Richt je nu bewust eens op een ander. Zo leer je dat je dat goede gevoel ook kunt krijgen als je iets positiefs en liefs doet.
Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Trauma
|EEN GESPANNEN PSOAS DOOR TRAUMA
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!