SLACHTOFFERROL, HEERLIJK ZWELGEN IN ZELFMEDELIJDEN

Ken je iemand die nooit ergens verantwoordelijk voor is, alles in het leven overkomen hem of haar? Waarschijnlijk heb je hier te maken met iemand die in de slachtofferrol zit. Of misschien is je leven wel zo’n samenloop van ellende dat je er zelf (onbewust) in bent beland. 

Drie belangrijke overtuigingen;

  1. Slechte dingen gebeuren en zullen altijd blijven gebeuren.
  2. Niet ik maar anderen of de omstandigheden zijn de schuld.
  3. Alles wat ik probeer mislukt, dus het heeft geen zin om iets te proberen.

“You can not be a successful and continue to be a victim”

Je bent negatief en ervaart pijn of angst, als je in de slachtofferrol zit. De kans is klein dat je deze rol zomaar aanneemt, meestal heb je een trauma opgelopen in het verleden.

Zelfmedelij

Iedereen heeft weleens het slachtoffer gespeeld, ook jij. Wat je niet door hebt, is dat deze rol je op de lange termijn alleen maar meer ellende brengt. De meeste mensen kunnen slecht tegen dit gedrag, omdat het behoorlijk veel energie zuigt. Ze zullen je als slachtoffer dan ook liever omzeilen.

Typische kenmerken, als je in de slachtofferrol zit;

  • Je bent overgeleverd aan alles en iedereen om je heen. Je voelt je machteloos in de situatie, dus er komt geen verbetering. Hierdoor komt je leven stil te staan. En als ik je zou vragen waarom? Dan is er een hele lijst met redenen, waarom je vastzit. Het probleem zit hem in dat je ook niet weet wat je gaat doen om het te veranderen.

Ga inzien dat kleine dingen veranderen al grote voordelen kunnen opleveren. Maak een lijst met kleine, haalbare stappen, om een ​​doel te bereiken, jij bent verantwoordelijk.

Zelfmedelij
  • Gebrek aan verantwoordelijkheid. Verzin jij weleens smoesjes als; “het is mijn schuld niet”, of “ik kon er niets aan doen”. Je hebt moeite om te accepteren dat jij een bijdrage hebt aan het probleem. Je neemt niet de verantwoordelijkheid voor de omstandigheden waar je in zit. Met je vinger wijzen of alles negeren is makkelijker.

Elke situatie en gebeurtenis in je leven geven je de kans om te groeien. Ook al is het misschien niet volledig je verantwoordelijkheid, wat er is gebeurd, je kunt jezelf kijken naar je eigen bijdrage. Het helpt je ook om in de toekomst anders naar vergelijkbare situaties te kijken.

“Complaining never makes anything better”

  • Assertief zijn is lastig. Je gelooft niet echt dat je je leven zelf in de hand hebt. Je vind het moeilijk om aan te geven wat je wensen en behoeften zijn en wat je nodig hebt. Meestal reageer je passief en onderdanig, wat schadelijk is voor je gevoel van eigenwaarde en je persoonlijke ontwikkeling.

Om hiermee aan de slag te gaan kun je je eens verdiepen in assertiviteit. Lees erover in boeken, of op het internet. Assertief leren zijn heb je niet in een week onder de knie hebt, het zal de nodige tijd en oefening kosten. Maar uiteindelijk zul je zien dat je verlost bent van dat nare gevoel van machteloosheid en zelfmedelijden.

  • Je voelt je machteloos. Het is lastig om je gevoel kwetsbaar te uiten, waardoor dit vaak als manipulerend, dwingend en achterbaks gedrag naar buiten komt. Op deze manieren probeer je te krijgen wat je nodig hebt.

Leer inzien wanneer jij niet vanuit je gevoel dingen probeert af te dwingen. In welke situaties ga jij op een niet authentieke manier anderen voor je karretje spannen?

  • Je hebt snel ruzie. Als slachtoffer heb jij moeite om dingen te laten, je moet de strijd aangaan en bijna elke strijd wordt een oorlog. Als je zelf de strijd niet aangaat, voel jij je constant aangevallen.

Besef dat meningsverschillen of kritiek niet altijd over jou gaan. Soms gaat wat er gedaan of gezegd wordt over de ander. Je hebt altijd de vrije keuze om te reageren zoals jij dat wilt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download