Ken je iemand die nooit ergens verantwoordelijk voor is, alles in het leven overkomen hem of haar? Waarschijnlijk heb je hier te maken met iemand die in de slachtofferrol zit. Of misschien is je leven wel zo’n samenloop van ellende dat je er zelf (onbewust) in bent beland.
Drie belangrijke overtuigingen;
- Slechte dingen gebeuren en zullen altijd blijven gebeuren.
- Niet ik maar anderen of de omstandigheden zijn de schuld.
- Alles wat ik probeer mislukt, dus het heeft geen zin om iets te proberen.
“You can not be a successful and continue to be a victim”
Je bent negatief en ervaart pijn of angst, als je in de slachtofferrol zit. De kans is klein dat je deze rol zomaar aanneemt, meestal heb je een trauma opgelopen in het verleden.
Zelfmedelij
Iedereen heeft weleens het slachtoffer gespeeld, ook jij. Wat je niet door hebt, is dat deze rol je op de lange termijn alleen maar meer ellende brengt. De meeste mensen kunnen slecht tegen dit gedrag, omdat het behoorlijk veel energie zuigt. Ze zullen je als slachtoffer dan ook liever omzeilen.
Typische kenmerken, als je in de slachtofferrol zit;
- Je bent overgeleverd aan alles en iedereen om je heen. Je voelt je machteloos in de situatie, dus er komt geen verbetering. Hierdoor komt je leven stil te staan. En als ik je zou vragen waarom? Dan is er een hele lijst met redenen, waarom je vastzit. Het probleem zit hem in dat je ook niet weet wat je gaat doen om het te veranderen.
Ga inzien dat kleine dingen veranderen al grote voordelen kunnen opleveren. Maak een lijst met kleine, haalbare stappen, om een doel te bereiken, jij bent verantwoordelijk.
- Gebrek aan verantwoordelijkheid. Verzin jij weleens smoesjes als; “het is mijn schuld niet”, of “ik kon er niets aan doen”. Je hebt moeite om te accepteren dat jij een bijdrage hebt aan het probleem. Je neemt niet de verantwoordelijkheid voor de omstandigheden waar je in zit. Met je vinger wijzen of alles negeren is makkelijker.
Elke situatie en gebeurtenis in je leven geven je de kans om te groeien. Ook al is het misschien niet volledig je verantwoordelijkheid, wat er is gebeurd, je kunt jezelf kijken naar je eigen bijdrage. Het helpt je ook om in de toekomst anders naar vergelijkbare situaties te kijken.
“Complaining never makes anything better”
- Assertief zijn is lastig. Je gelooft niet echt dat je je leven zelf in de hand hebt. Je vind het moeilijk om aan te geven wat je wensen en behoeften zijn en wat je nodig hebt. Meestal reageer je passief en onderdanig, wat schadelijk is voor je gevoel van eigenwaarde en je persoonlijke ontwikkeling.
Om hiermee aan de slag te gaan kun je je eens verdiepen in assertiviteit. Lees erover in boeken, of op het internet. Assertief leren zijn heb je niet in een week onder de knie hebt, het zal de nodige tijd en oefening kosten. Maar uiteindelijk zul je zien dat je verlost bent van dat nare gevoel van machteloosheid en zelfmedelijden.
- Je voelt je machteloos. Het is lastig om je gevoel kwetsbaar te uiten, waardoor dit vaak als manipulerend, dwingend en achterbaks gedrag naar buiten komt. Op deze manieren probeer je te krijgen wat je nodig hebt.
Leer inzien wanneer jij niet vanuit je gevoel dingen probeert af te dwingen. In welke situaties ga jij op een niet authentieke manier anderen voor je karretje spannen?
- Je hebt snel ruzie. Als slachtoffer heb jij moeite om dingen te laten, je moet de strijd aangaan en bijna elke strijd wordt een oorlog. Als je zelf de strijd niet aangaat, voel jij je constant aangevallen.
Besef dat meningsverschillen of kritiek niet altijd over jou gaan. Soms gaat wat er gedaan of gezegd wordt over de ander. Je hebt altijd de vrije keuze om te reageren zoals jij dat wilt. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Angst, Trauma
|DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!