Als je geboren wordt, ben je niet depressief of angstig. En je komt ook niet op de wereld in de slachtofferrol. De slachtofferrol is het resultaat van conditionering en copingmechanismen vanuit je jeugd. Meestal vindt er eerst lichamelijk, seksueel, emotioneel, of psychologisch-misbruik plaats.
“You can not be successful and continue to be a victim”
Misschien heb je codependent gedrag aangeleerd, of heb je de slachtoffermentaliteit (onbewust) overgenomen van iemand anders in de familie. Als je klein bent heb je geen controle over je leven, maar nu is het wel je eigen verantwoordelijkheid om in je kracht te gaan staan en zelf te zorgen voor je geluk.
Je vraagt je af, waarom zou je ervoor kiezen om slachtoffer te zijn, niemand wil zich toch zo voelen? Het antwoord is vrij simpel; deze slachtofferrol heeft ook voordelen, dus het kan best aantrekkelijk zijn om erin te blijven. Het is dus niet altijd even makkelijk om eruit te stappen.
8 voordelen van de slachtofferrol
- Je draagt geen verantwoordelijkheid. Alles kun je afschuiven op een ander of de situatie, alles overkomt je. Je hoeft zelf dus geen stappen te ondernemen en kan blijven zitten waar je zit, heerlijk rustig en veilig.
- Het “recht” hebben om te klagen. Je kunt de hele dag klagen en iedereen vertellen hoe verschrikkelijk het allemaal is, wat je overkomt en meemaakt.
- Je krijgt medelijden en aandacht. Je krijgt aandacht op je verhalen en alles wat er mis gaat. Het drama in je leven vraagt om medelijden. Jij haalt energie uit de aandacht en het drama en leeft op de emoties.
- Je krijgt minder snel kritiek. Je hebt al zoveel drama en ellende dat anderen milder tegen je zijn en minder snel commentaar geven. Je wordt eerder vertroeteld dan bekritiseerd.
- Anderen voelen zich genoodzaakt je te helpen en te doen wat je vraagt. Ze staan voor je klaar en willen er voor je zijn. Je hebt het zo slecht, je hebt hulp nodig. Het overkomt je, jij wil er wel vanaf, maar het lukt niet, hoe zielig en erg is dat.
- Je hebt iets te vertellen. Door alle verhalen lijk je interessant. Het is zo knap wat je allemaal meemaakt en dan nog zo op de been bent. Je wordt gezien als een sterk persoon, die dit allemaal doorstaat.
- Het gaat verveling tegen. Je valt van de ene emotie in de andere, waardoor je je levend voelt. De emoties leveren een constante stroom aan adrenaline waardoor je energie ervaart.
- Je voelt geen boosheid meer. De emoties boosheid heb je niet meer, omdat je verdriet alles overschaduwt.
Het geeft macht
Het belangrijkste voordeel is macht. De macht om je constant verdrietig te mogen voelen, om andere te manipuleren en om je verantwoordelijkheid te ontlopen. Meestal heb je het niet door dat je in deze rol zit, het gaat onbewust en is dan een blinde vlek. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Angst, Trauma
|DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!