SHAKING, SCHUDT DE STRESS VAN JE AF


Shaking is een manier om stress en spanning los te laten. Als je ergens geblokkeerd bent in je lichaam, kun je dat met shaking doorbreken. Misschien moet je eerst een drempel over omdat je het een beetje gek vindt, maar als je eenmaal hebt gevoeld wat het voor je lichaam doet, ben je al snel overtuigt.

Wanneer helpt shaking?

  • Spanning en stress die je ervaart.
  • Als je graag wil ontspannen.
  • Bij lichamelijke (pijn)klachten.
  • Als je vastzit in angst, woede of verdriet.
  • Voor een beter contact wil je lichaam.
  • Bij veel piekeren of slecht slapen.
  • Wanneer je moeite hebt met voelen.
  • Om jezelf beter te leren kennen.
  • De wijsheid van je lichaam gebruiken voor persoonlijke groei.

Denk maar eens even aan dieren. Als dieren een stressvolle of traumatische ervaring hebben, schudden ze direct met hun lichaam. Maar wij mensen bevriezen, stoppen het weg of dragen het met ons mee. Als je jezelf aanleert om regelmatig even te shaken, dan kun je de opgebouwde spanning uit je lijf los schudden. Je laat de levensenergie weer stormen en reinigt jezelf van binnen uit. Met shaking kun je alle negatieve emoties loslaten en je doorbloeding krijgt een boost. En nog een groot voordeel is dat het je zenuwstelsel kalmeert.

De volgende oefening kun je zelf makkelijk doen;

Zet een fijne ritmische muziek op waar je je lekker bij voelt. Ga daarna stevig staan in een ruimte waar je niet gestoord kunt worden en sluit je ogen. Focus je een paar minuten op de dingen waar je dankbaar voor bent. Zo laat je de positieve energie en emoties toe in je lichaam.

Begin vervolgens langzaam je lichaam te bewegen op de muziek, zonder na te denken over hoe je beweegt. Het belangrijkst is dat al je spieren wakker gaan worden.

Focus op je lichaam

Als je dat even hebt gedaan en lekker in het ritme zit, versnel dan je ademhaling tot je een beetje buiten adem raakt. Je mag je ogen open houden, maar je kunt ze ook gesloten houden. Je focus hou je op je lichaam. Observeer wat je in je lichaam voelt. Misschien ervaar je tintelingen of krijg je het warm of koud. Ga door met bewegen tot je voelt dat het genoeg is.

Nadat je tot stilstand bent gekomen let je nog vijf minuten op je ademhaling. Ervaar wat deze sessie met je lichaam en geest heeft gedaan. Als je het lastig vind om zelf te beginnen met zo’n oefening kijk dan hieronder de video om het begeleid te doen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download