SCHADUWWERK, WAT LEVERT HET OP?

Schaduwwerk zien sommige als iets negatiefs. Ze zien het als de donkere kanten waar je liever geen aandacht aan wil geven. We worden liever niet geconfronteerd met de negatieve kanten van onze persoonlijkheid. Misschien ben je van mening dat waar je je op focust, het juist erger wordt. Je ego vind het fijner om geliefd te zijn, dan om de mindere dingen te moeten toegeven. 

Zet alles van jezelf in het licht

Wat nog niet in het licht van je bewustzijn staat, is je schaduwkant. Als je schaduwwerk gaat doen, ga je het onbewuste bewust maken en het onaanvaardbare wordt op die manier aanvaard.

Schaduwwerk is dus een hulpmiddel, net zoals focussen op het positieve een hulpmiddel is. Het is een hulpmiddel om je bewust te worden en uit negatieve patronen te stappen. Je kunt dan patronen veranderen en meer in de objectieve realiteit komen.

Wat zijn de voordelen van schaduwwerk?

  • Het maakt je bewust en maakt dingen helder. Je gaat te weten komen wat je niet weet. Door schaduwwerk kom je in de waarheid, de werkelijkheid.
  • Je wordt krachtiger. Als je bewustzijn vergroot, ervaar je dat je keuze hebt en keuze betekent vrij zijn. Je krijgt bijvoorbeeld ook inzichten in hoe je relaties werken. Je gaat de negatieve patronen herkennen, die zijn ontstaan in je jeugd. Het blijven geven, ten koste van jezelf is een van de oude conditioneringen die je nu in twijfel leert trekken. Als je weet welke overtuigingen je hebt, kun je beginnen met het ontrafelen ervan. Sommige mensen zijn bang dat schaduwwerk ervoor zorgt dat je meer gaat lijden. Maar dit gebeurt alleen als jij denkt dat wat je ontdekt, niet zou kunnen veranderen, of niet bereid bent om ze te veranderen.
  • Integratie. Het brengt je dichter bij je verlangens, zodat je deze ook daadwerkelijk kunt bereiken. Misschien denk je dat je al weet wat je wil, maar is dat ook echt zo? Stel dat je bent opgegroeid in een ouderwets gezin, waarin je leerde dat alles om het gezin draait. Nu denk je dat je echt wil trouwen, maar eigenlijk is de enige reden de goedkeuring van je familie. Of je denkt dat je dokter wil worden, maar eigenlijk wil je gewoon geld en sociale status. Je hebt alleen niet geleerd hoe je dit ook op een andere manier zou kunnen krijgen. Schaduwwerk laat je zien wat je echt wil en waarom.
  • Het laat je zien wat je in de weg staat. Waar zit je weerstand? Stel je wil graag afvallen en doet ontzettend je best. Het lukt alleen niet en je hebt geen idee waarom. Met schaduwwerk kun je erachter komen wat er in je onderbewuste speelt, waardoor het niet lukt. Misschien wil een deel in je zichzelf beschermen, waardoor het vet gebruikt wordt als een laagje tegen de onveilige buitenwereld.
  • Het zorgt voor bewustwording van je trauma’s en hoe ze op te lossen. Welke problemen liggen onder de patronen die pijn veroorzaken? Je loopt een trauma op als iets leed heeft veroorzaakt wat niet is opgelost. Een trauma hoeft niet meteen grootst te zijn, het was al traumatisch als je je ouders even kwijt was vroeger. Zelfs als je ouders de beste waren hebben ze niet kunnen voorkomen dat je zonder trauma’s bent opgegroeid. Als je niet hebt geleerd om het probleem op te lossen, maak je je hele leven keuzes op basis van het trauma. Je zult telkens weer dezelfde les aantrekken, net zo lang tot je de wond hebt genezen.
  • Je ontdekt je positieve kanten. Schaduwwerk is niet alleen maar pijnlijk. Wat er gebeurd is dat je ook de positieve kanten in jezelf hebt onderdrukt, ontkent en afgewezen. Stel dat je creatief bent, maar opgroeide in een gezin waar status en geld belangrijk waren. Misschien heb je je creatieve kant dan wel onderdrukt omdat je erbij wilde horen en de liefde van je ouders wilde ontvangen. Door dit werk te gaan doen, kun je je creatieve talent weer ontdekken en gaan integreren. Zo kom je weer terug bij je authentieke zelf.
  • Je ontdekt wie je werkelijk bent. Je onderdrukte en ontkende veel aspecten die je kwetsbaar maakte in de buitenwereld. Doordat je dit deed zijn ze onderbewust geworden, misschien weet je niet eens meer dat het in je zit. Dit betekent dat je niet bent, wie je denkt dat je bent. Schaduwwerk laat zien wie je werkelijk bent en wat je echt wilt. Het maakt je zelfbewust. Alleen als je zelfbewust bent, kun je kiezen voor wat goed voor je is en geluk ervaren.
  • Je loopt niet meer vast. Je loopt vast omdat je eigenlijk niet weet wat er nu echt gebeurt. Als je niet weet wat er echt speelt, kun je het ook niet oplossen. Dit maakt je dus niet machteloos, het confronteert je er alleen mee. Door ernaar te gaan kijken, observeer je het en kun je jezelf ervan losmaken. Als je bewust kiest om je machteloos te voelen, is het al geen machteloosheid meer. Er is nu een vrije wil, jij beslist eindelijk over jezelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download