SAVASANA YOGA OEFENING

De Sanskriet naam Savasana betekent de Lijkhouding en is afgeleid van de woorden Sava (Lijk) en Asana (houding). Savasana is een houding uit de yoga die je in volledige, diepe ontspanning brengt. Het lijkt een hele makkelijke houding, maar het is juist een van de moeilijkste.

Jouw gedachten zijn de wolken

De houding zelf is makkelijk, je ligt op je rug met je handpalmen open. Het wordt lastig omdat het de nodige oefening en focus vergt, om de stroom van gedachten een halt toe te roepen en in een meditatieve staat te komen. De uitdaging in deze houding is om je gedachten als wolken voorbij te laten drijven en gefocust te blijven op je ademhaling.

Maak je uitademing langer en dieper, tot die twee keer zo lang is als de inademing. Als je inademing 4 tellen duurt, vertraag je de uitademing dus tot 8 tellen. Je laat zo de spanning los, doordat de geest stil wordt.

Deze houding is in veel gevallen de afsluiting van een yoga les, om wat daarvoor in beweging is gezet te integreren. Ook als je niet aan yoga doet, kun je deze oefening doen.

Ga met je aandacht naar de blokkade

Ga rustig liggen op de grond of in bed, met je handpalmen omhoog en je voeten wat uit elkaar gedraaid. Laat je rug zakken in de grond. Begin dan met het scannen van je lichaam, van je voeten tot je kruin. Ontspan een voor een al je spieren. Neem echt de tijd om je voeten, benen, heupen, buik, armen, schouders en tenslotte je nek en gezicht zacht te voelen worden.

Blijf telkens even met je aandacht bij het betreffende lichaamsdeel en voel of je niet onbewust spanning vasthoudt. Als je ergens een blokkade of pijn ervaart, ga daar dan met je aandacht naar toe en laat je meevoeren door de heerlijke muziek. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sahasrara

ZELFONDERZOEK NAAR JE KRUINCHAKRA, SAHASRARA

Het kruinchakra, ook bekend als Sahasrara, betekent “duizendbladige” bloemen boven ...
ajna

ZELFONDERZOEK NAAR JE DERDE OOG CHAKRA, AJNA

Het derde oog chakra, Ajna, is het energiecentrum in ons ...
vishuddha

ZELFONDERZOEK NAAR JE KEELCHAKRA, VISHUDDHA

Het keel chakra is het energiecentrum in je lichaam dat ...
anahata

ZELFONDERZOEK NAAR JE HARTCHAKRA, ANAHATA

Wanneer was de laatste keer dat je jezelf open, ontvankelijk, ...
manipura

ZELFONDERZOEK NAAR JE ZONNEVLECHTCHAKRA, MANIPURA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...
Svadhisthana

ZELFONDERZOEK NAAR JE SACRALE CHAKRA, SVADHISTHANA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download