SAVASANA YOGA OEFENING

De Sanskriet naam Savasana betekent de Lijkhouding en is afgeleid van de woorden Sava (Lijk) en Asana (houding). Savasana is een houding uit de yoga die je in volledige, diepe ontspanning brengt. Het lijkt een hele makkelijke houding, maar het is juist een van de moeilijkste.

Jouw gedachten zijn de wolken

De houding zelf is makkelijk, je ligt op je rug met je handpalmen open. Het wordt lastig omdat het de nodige oefening en focus vergt, om de stroom van gedachten een halt toe te roepen en in een meditatieve staat te komen. De uitdaging in deze houding is om je gedachten als wolken voorbij te laten drijven en gefocust te blijven op je ademhaling.

Maak je uitademing langer en dieper, tot die twee keer zo lang is als de inademing. Als je inademing 4 tellen duurt, vertraag je de uitademing dus tot 8 tellen. Je laat zo de spanning los, doordat de geest stil wordt.

Deze houding is in veel gevallen de afsluiting van een yoga les, om wat daarvoor in beweging is gezet te integreren. Ook als je niet aan yoga doet, kun je deze oefening doen.

Ga met je aandacht naar de blokkade

Ga rustig liggen op de grond of in bed, met je handpalmen omhoog en je voeten wat uit elkaar gedraaid. Laat je rug zakken in de grond. Begin dan met het scannen van je lichaam, van je voeten tot je kruin. Ontspan een voor een al je spieren. Neem echt de tijd om je voeten, benen, heupen, buik, armen, schouders en tenslotte je nek en gezicht zacht te voelen worden.

Blijf telkens even met je aandacht bij het betreffende lichaamsdeel en voel of je niet onbewust spanning vasthoudt. Als je ergens een blokkade of pijn ervaart, ga daar dan met je aandacht naar toe en laat je meevoeren door de heerlijke muziek. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

tijd

TIJD, ONS MEEST KOSTBARE BEZIT

Een vader komt weer eens laat thuis van zijn werk. ...
JE MOEDER ECHT ZIEN?

KUN JIJ JE MOEDER ECHT ZIEN?

Het kan behoorlijk pijnlijk en traumatisch zijn, als je door ...

DURF JIJ TE VOELEN?

Voel je het,je gaat steeds meer voelen.Je komt steedsiets dichter ...
EMOTIONEEL VOLWASSEN WORDEN

HOE OEFEN JE MET EMOTIONEEL VOLWASSEN WORDEN?

Jaren geleden toen ik noodgedwongen aan mijn pad van bewustwording ...
passie

LEEF JOUW LEVEN VANUIT PASSIE

De beslissing over wat te doen met je leven, is ...

PTG – WHAT DOESN’T KILL YOU, MAKES YOU STRONGER

"Waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker", ook ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download