SAVASANA YOGA OEFENING

De Sanskriet naam Savasana betekent de Lijkhouding en is afgeleid van de woorden Sava (Lijk) en Asana (houding). Savasana is een houding uit de yoga die je in volledige, diepe ontspanning brengt. Het lijkt een hele makkelijke houding, maar het is juist een van de moeilijkste.

Jouw gedachten zijn de wolken

De houding zelf is makkelijk, je ligt op je rug met je handpalmen open. Het wordt lastig omdat het de nodige oefening en focus vergt, om de stroom van gedachten een halt toe te roepen en in een meditatieve staat te komen. De uitdaging in deze houding is om je gedachten als wolken voorbij te laten drijven en gefocust te blijven op je ademhaling.

Maak je uitademing langer en dieper, tot die twee keer zo lang is als de inademing. Als je inademing 4 tellen duurt, vertraag je de uitademing dus tot 8 tellen. Je laat zo de spanning los, doordat de geest stil wordt.

Deze houding is in veel gevallen de afsluiting van een yoga les, om wat daarvoor in beweging is gezet te integreren. Ook als je niet aan yoga doet, kun je deze oefening doen.

Ga met je aandacht naar de blokkade

Ga rustig liggen op de grond of in bed, met je handpalmen omhoog en je voeten wat uit elkaar gedraaid. Laat je rug zakken in de grond. Begin dan met het scannen van je lichaam, van je voeten tot je kruin. Ontspan een voor een al je spieren. Neem echt de tijd om je voeten, benen, heupen, buik, armen, schouders en tenslotte je nek en gezicht zacht te voelen worden.

Blijf telkens even met je aandacht bij het betreffende lichaamsdeel en voel of je niet onbewust spanning vasthoudt. Als je ergens een blokkade of pijn ervaart, ga daar dan met je aandacht naar toe en laat je meevoeren door de heerlijke muziek. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

verbinding

6 MANIEREN OM MET JEZELF TE VERBINDEN

Maak contact met je lichaam. Begin dagelijkse met een bodyscan. ...
Vader

KUN JIJ JE VADER ECHT ZIEN?

Het was voor mij behoorlijk pijnlijk en traumatisch, dat ik ...
INNERLIJKE RUST

RUST IN JEZELF

Als je geest, lichaam en hart op een lijn zitten ...
Journaling

BEGIN MET JOURNALING

Begin met journaling en schaf een mooi boekje aan waarin ...
Lichaam, geest en hart

BEGIN MET EEN JOURNAL VOOR JE LICHAAM, GEEST EN HART

Een journal bijhouden is een mooie tool voor persoonlijke ontwikkeling ...

STEL GRENZEN MET KERSTMIS

Kerstmis kan behoorlijk wat energie kosten. Misschien zou je het ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download