RUST IN JEZELF

Als je geest, lichaam en hart op een lijn zitten dan ervaar je innerlijke rust. Er is een gevoel van liefde en acceptatie, in plaats van mensen en situaties te willen veranderen. Je hebt geen behoefte meer om steeds de controle te willen vasthouden. Als je innerlijke rust ervaart, sta je in contact met je ware zelf.

Onrust zit in jezelf

Er zijn altijd wel conflicten. Niet alleen met anderen, maar ook zeker met jezelf. En als je niet met jezelf in gevecht bent, ben je misschien aan het strijden voor een groter ideaal. Er blijft dan een onrust en chaos in je leven en er is nooit echt innerlijke rust.

“If it costs you your inner peace, it’s too expensive”

Ik dacht altijd dat de onrust die ik ervaarde, werd veroorzaakt door dingen buiten mezelf. Het kostte me best wel wat tijd, om te erkennen en in te zien dat ik zelf verantwoordelijk ben. Ik bepaal zelf hoe ik denk, me voel en op de wereld reageer. Dingen die me hebben geholpen om rust in mezelf te vinden, wil ik graag met je delen:

  • Stop met het verwachten dat het leven en de mensen anders zouden moeten zijn. Verwachting creëert teleurstelling. Van teleurstelling wordt je boos, raak je uitgeput en krijg je stress. Het is echt zonde van je tijd en energie. Toen ik me realiseerde hoeveel van mijn stress voortkwam uit de verwachtingen die ik had, was ik best verbaasd. Veel van je verwachtingen zijn onbewust, je hebt niet eens door hoeveel je eigenlijk van anderen en het leven eist. Maar wat maakt verwachtingen nu zo zwaar? Dit is omdat je anderen niet kunt veranderen. Je kunt alleen veranderen hoe je over iets denkt, je voelt, of tegen dingen aankijkt. Als je dit echt gaat voelen en begrijpen, is dat het begin van je innerlijke rust.
  • Laat al je wrok los. Als je alles opslaat, wat is misgegaan, of wat iemand je heeft aangedaan, dan levert dat veel stress op. Let op, ergens is dit verslavend, hier komt namelijk het slachtoffer om de hoek. Wanneer je obsessief eerdere misstanden van anderen opslaat, zeg je eigenlijk tegen jezelf: “ik heb het recht om boos te zijn op hem of haar” en “ik heb het recht om mijn eigen ellende vol te houden“. Maar maakt het je echt uit, wie er gelijk had? Ik vind de uitdrukking: “liever gelijk dan gelukkig” wel een mooie. Deze uitspraak verzacht altijd direct mijn hart. Wat mij betreft, is het nutteloos en energieverspilling, om een scorebord bij te houden van wat er mis liep en wat je is aangedaan. Je bent namelijk zelf ook dader, in het leven van een ander. 
  • Voel je emoties en geef ze aandacht. Niemand wil zich slecht voelen, dus het is niet raar om negatieve emoties te onderdrukken of te willen vermijden. Het is alleen niet mogelijk om je emoties te onderdrukken. Omdat je ze tijdelijk hebt gedempt, wil dat nog niet zeggen dat ze helemaal verdwenen zijn. Meestal zien we dat hoe langer je ze onderdrukt, hoe groter ze worden. En hoe groter de emoties worden, hoe minder innerlijke rust jij zult ervaren. Leer dus om ze te mogen voelen en uiten op een gezonde manier, dit brengt je innerlijke rust.
  • Stop met tijdreizen. De toekomst en het verleden bestaan niet. Er zijn veel redenen, waarom je ervoor kiest om in het verleden of de toekomst te leven, maar ze hebben allemaal geen zin. Als je in het verleden leeft zul je stress en depressieve emoties ervaren. En leven in de toekomst geeft een gevoel van angst. Dus om zonder stress en gelukkig te kunnen leven, is het belangrijk om te oefenen met leven in het NU. Hoe meer je in het verleden of de toekomst vast zit, hoe minder je in het heden echt kunt leven. Wees dankbaar voor wat je al hebt. Ga aan de slag met mindfulness en meditatie en leer om in het nu te zijn. 

“A life with inner peace is priceless” 

  • Word je bewust van je behoefte aan controle. Als voormalig controlefreak weet ik hoeveel energie het kost, om steeds de controle te willen. Ik probeerde elke situatie te voorspellen en in de hand te houden. Zoals je kunt bedenken, staat dat garant voor behoorlijk wat stress en angst, het tegenovergestelde van innerlijke rust. Controle is angst en wantrouwen naar jezelf. Je bent bang dat je niet in staat bent om te leven zoals jij dat wil. Zodra je gaat oefenen met het vergroten van je veerkracht, zul je op jezelf gaan vertrouwen en de controle niet meer nodig hebben.
  • Stop met gelijk te willen hebben. Jarenlang heb ik gevochten voor mijn gelijk. Het kwam vanuit een gevoel om mezelf te moeten beschermen, omdat ik anders niets waard was. Achteraf gezien was het zo vermoeiend om mezelf constant te moeten beschermen en verdedigen. Het is echt een verademing en bevrijding, als je dat niet meer hoeft te doen. Oefen met ruimdenkend zijn: “er zijn meer wegen die naar Rome leiden”. En in sommige situaties is ook empathie handig. Je hebt niet altijd gelijk en dat is helemaal oké. Begrijp dat je echt kunt leren en groeien, door te accepteren dat je ongelijk hebt.

“Slow done, just breathe” 

Als je geen fouten mag maken, loop je op den duur vast. Fout toegeven vind je ego inderdaad verre van fijn, maar het is beter dan in de weerstand zitten en er tegen blijven strijden. Met blijven vechten geef je je innerlijke rust op. Als je moeite hebt om je behoefte aan gelijk los te laten, ga dan eens aan de slag met affirmaties. Affirmaties helpen bij het herprogrammeren van je onbewuste gewoonten. Door bijvoorbeeld de affirmatie “het is oké om het fout te hebben”, of “ik sta open voor andere perspectieven” te gebruiken, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download