RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele waarheid: “The cure for the pain is in the pain.” Deze krachtige uitspraak nodigt ons uit tot een reflectie over het natuurlijke helingsproces dat verscholen ligt in de ervaring van pijn. Rumi’s inzichten zijn belangrijk. Hij suggereert dat om te genezen, we bereid moeten zijn de pijn volledig te voelen.

Vaak proberen we pijn te vermijden, te onderdrukken of te negeren, in de hoop dat het ons zal verlaten. Echter, Rumi’s inzicht dringt erop aan dat ware genezing niet komt van het ontlopen van pijn, maar juist van het bewust doorleven ervan.

Rumi’s inzichten.

  • De erkenning van pijn. De eerste stap naar heling is de erkenning van de pijn die we voelen. Soms is het moeilijk om toe te geven aan ongemakkelijke emoties, maar het negeren ervan verlengt alleen maar ons lijden. We moeten de moed vinden om eerlijk naar onszelf te kijken en te zeggen: “Ja, ik voel pijn, en dat is oké.”
  • Verdieping in de pijn. Rumi’s woorden impliceren niet alleen het oppervlakkig ervaren van pijn, maar eerder het graven in de diepte ervan. Het gaat niet alleen om het herkennen van het ongemak, maar ook om het begrijpen van de oorsprong en de aard ervan. Wat veroorzaakt deze pijn? Waar komt het vandaan?

Omarm je emoties

  • Omarmen van de emoties. Pijn wordt vaak vergezeld door een wervelwind van emoties. In plaats van ze te onderdrukken, is het essentieel om ze te omarmen. Of het nu verdriet, woede of angst is, deze emoties zijn signalen van ons innerlijke zelf. Door ze te accepteren, geven we onszelf toestemming om volledig mens te zijn.
  • Het doorleven van de pijn. Het pad naar genezing is geplaveid met het bewuste doorleven van pijn. Dit betekent niet dat we ons eraan vastklampen, maar eerder dat we het toelaten om door ons heen te stromen. Voelen zonder oordeel, zonder angst. Laat de pijn komen, laat het gaan, en ontdek wat het te bieden heeft.
  • Transformatie door bewustwording. Wanneer we de pijn volledig voelen, openen we de deur naar transformatie. Bewustwording van onze pijnlijke ervaringen geeft ons de mogelijkheid om nieuwe perspectieven te ontwikkelen, te groeien en sterker te worden. Het is alsof de pijn zelf de sleutel tot genezing bevat.

Pijn als je leraar

In essentie daagt Rumi ons uit om onze pijn niet te zien als een vijand, maar als een leraar. Door de diepten van onze emoties te verkennen, vinden we niet alleen troost, maar ontdekken we ook de veerkracht die inherent is aan ons mens-zijn. Het is in deze kwetsbaarheid en oprechtheid dat we de ware remedie voor onze pijn ontdekken: de moed om het volledig te voelen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download