REPARENTING, VOED JEZELF OPNIEUW OP

Als je opgroeit, is het de bedoeling dat je van je ouders leert hoe je omgaat met emoties, hoe je grenzen stel en kunt bewaren en dat er aan je behoeften wordt voldaan. Helaas is bij de meeste van ons dit niet het geval geweest en hebben we ouders die emotioneel niet beschikbaar zijn. Ook zij hebben onbewuste ouders gehad en niet geleerd om te verbinden met zichzelf.

Onbewuste ouders

Omdat je niet hebt geleerd om je emoties te reguleren, of hoe je gezonde relaties aangaat, herhaal je wat je hebt gezien. Je ouders hebben gehandeld vanuit hun gewonde zelf, omdat ook ze niet weten hoe ze op een gezonde manier met hun emoties kunnen omgaan.

“Relationship is all about reparenting each others inner child – Yelena Efflorescing

Het is belangrijk om je te beseffen dat je ouders je alleen konden geven wat ze zelf hebben gekregen. Je kunt bewustzijn alleen doorgeven in de mate waarin je zelf bewust bent. Het gaat er dus niet over dat je ouders iets moedwillig hebben gedaan, of niet van je houden.

Door je “onbewuste” opvoeding heb je last van valse overtuigingen en is je conditionering gebaseerd op die van je ouders. Gelukkig gaan we dit met zijn allen steeds meer doorzien en zoeken we hulp bij onder andere communicatieproblemen, destructieve relaties, destructief gedrag zoals verslavingen en te weinig zelfliefde. Maar ook bij vraagstukken als; “wie ben ik?” of “wat is mijn doel hier?”

Reparenting

Deze problemen zijn misschien anders, maar komen allemaal voort uit geconditioneerd gedrag. Misschien zie je het helemaal niet zitten om in je verleden te gaan graven. Of geloof je niet dat je jezelf nog kunt veranderen en iets kunt afleren.

“Be who you needed when you were younger”

Als het over onze jeugd gaat hebben we de neiging om beschermend en defensief te reageren. Je bent loyaal aan je ouders en het is ook pijnlijk om het nog een keer te beleven. Maar besef dat je nu de kans hebt om te genezen en los te laten. Als je gaat genezen zul je vrijheid en volwassenheid gaan ervaren. Alleen jij kan die stappen zetten, je kunt nu een volwassen keuze maken.

Dit proces van inzien wat je als kind geleerd hebt en dat gedrag veranderen, noemen we reparenting. Reparenting is dus eigenlijk jezelf opnieuw emotioneel opvoeden. Wat je als kind niet hebt gekregen, maar wel nodig had, ga jij nu aan jezelf geven. Je ouders hebben het niet “fout” gedaan, het zegt ook helemaal niets over dat ze niet lief voor je waren, of verkeerde mensen zijn. Ze hielden veel van je en hebben het beste gedaan, naar hun bewustzijnsniveau.

Quickfix

Je bent nu zelf verantwoordelijk voor je emoties, pijn en geluk. Iedereen kan het proces van bewustwording en heling starten. Maar besef goed, het gaat zeker niet vanzelf, het kost tijd, toewijding, compassie en veel geduld. Het is ook zeker geen pijnloos proces, het gaat met vallen en opstaan. En het belangrijkste om te weten, er is absoluut geen “Quick fix”, waar we eigenlijk allemaal zo naar hunkeren. Er bestaat geen genezende therapie, methode of wonderpil die je van deze leegte en pijn verlost. 

Vier kernwoorden

“Geef me die ene oplossing om voor altijd in rust en gelukkig te kunnen leven”, helaas. Je moet elke dag weer opnieuw aan de slag en inzet tonen. Maar gaandeweg zul je van het proces gaan houden en zal het je meer opleveren, dan dat het je kost. Het proces is het doel, niet de eindbestemming.

“Motivation keeps you going, but discipline keeps you growing”

Wat je nodig hebt, is discipline en dat is ook net iets waar veel mensen mee worstelen. Je moet blijven doorgaan. Als je een gezond lichaam wil, zul je ook wekelijks een paar keer moeten sporten.

Het is een proces

Het kan allemaal best overweldigend klinken, maar het geeft zoveel zelfvertrouwen, energie, authenticiteit en zeker ook vrijheid dat het allemaal de moeite meer dan waard is. Maar zoals met veel dingen waar moet je beginnen? Het lijkt allemaal zo veel en groots. Begin bij het belangrijkste dat wat je altijd moet doen, ademen.

Haal gedurende de dag enkele keren bewust adem en doe dit door je buik. Zorg dat je echt ontspant en in je lichaam aanwezig bent. Reparenting is een proces en gaat niet van de ene op de andere dag. Het is ook niet in maanden gebeurt, doe het stap voor stap. Grote stappen blijken niet te werken, omdat je dan sneller terugvalt in oude patronen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download