REPARENTING, VOED JEZELF OPNIEUW OP

Als je opgroeit is het de bedoeling dat je van je ouders leert hoe je omgaat met emoties, hoe je grenzen stel en kunt bewaren en dat er aan je behoeften wordt voldaan. Helaas is bij de meeste van ons dit niet het geval geweest en hebben we ouders die emotioneel niet beschikbaar zijn. Ook zij hebben onbewuste ouders gehad en niet geleerd om te verbinden met zichzelf.

Onbewuste ouders

Omdat je niet hebt geleerd om jouw emoties te reguleren, of hoe je gezonde relaties aangaat, herhaal je wat je hebt gezien. Je ouders hebben gehandeld vanuit hun gewonde zelf, omdat ook zij niet weten hoe ze op een gezonde manier met hun emoties kunnen omgaan.

“Relationship is all about reparenting each others inner child – Yelena Efflorescing

Het is belangrijk om je te beseffen dat je ouders je alleen konden geven wat zij zelf hebben gekregen. Je kunt bewustzijn alleen doorgeven in de mate waarin je zelf bewust bent. Het gaat er dus niet over dat je ouders iets moedwillig hebben gedaan, of niet van je houden.

Door jouw “onbewuste” opvoeding heb je last van valse overtuigingen en is jouw conditionering gebaseerd op die van je ouders. Gelukkig gaan we dit met zijn allen steeds meer doorzien en zoeken we hulp bij onder andere communicatieproblemen, destructieve relaties, destructief gedrag zoals verslavingen en te weinig zelfliefde. Maar ook bij vraagstukken als; “wie ben ik?” of “wat is mijn doel hier?”

 Geconditioneerd gedrag

Deze problemen zijn misschien anders, maar komen allemaal voort uit geconditioneerd gedrag. Misschien zie je het helemaal niet zitten om in je verleden te gaan graven. Misschien geloof je niet dat je jezelf nog kunt veranderen, of dingen kan afleren.

“Be who you needed when you were younger”

Als het over onze jeugd gaat hebben we de neiging om heel beschermend en defensief te reageren. Je bent loyaal aan je ouders en het is ook pijnlijk om door alles nog een keer heen te moeten gaan. Maar besef dat je nu de kans hebt om dingen te genezen en los te laten. Als je gaat genezen zul je vrijheid en volwassenheid gaan ervaren. Alleen jij kan die stappen zetten, jij kunt nu een volwassen keuze maken.

Reparenting

Dit proces van inzien wat je als kind geleerd hebt en dat gedrag veranderen, noemen we reparenting. Reparenting is dus eigenlijk jezelf opnieuw emotioneel opvoeden. Wat je als kind niet hebt gekregen, maar wel nodig had, ga jij nu aan jezelf geven. Je ouders hebben het niet “fout” gedaan, het zegt ook helemaal niets over dat ze niet lief voor je waren, of verkeerde mensen zijn. Ze hielden heel veel van je en hebben het beste gedaan, naar hun bewustzijnsniveau.

Quickfix

Je bent nu zelf verantwoordelijk voor je emoties, pijn en geluk. Iedereen kan het proces van bewustwording en heling starten. Maar besef goed, het gaat zeker niet vanzelf, het kost tijd, toewijding, compassie en heel veel geduld. Het is ook zeker geen pijnloos proces, het gaat met vallen en opstaan. En het belangrijkste om te weten, er is absoluut geen “quickfix”, waar we eigenlijk allemaal zo naar hunkeren. Er bestaat geen genezende therapie, methode of wonderpil die jouw van deze leegte en pijn verlost. 

Vier kernwoorden

“Geef me die ene oplossing om voor altijd in rust en gelukkig te kunnen leven”, helaas. Je moet elke dag weer opnieuw aan de slag en inzet tonen. Maar gaandeweg zul je van het proces gaan houden en zal het je meer opleveren, dan dat het je kost. Het proces is het doel, niet de eindbestemming.

“Motivation keeps you going, but discipline keeps you growing”

Wat je nodig hebt is discipline en dat is ook net iets waar veel mensen vaak mee worstelen. Je moet blijven doorgaan. Als je een gezond lichaam wil, zul je ook wekelijks een paar keer moeten sporten.

Het is een proces

Het kan allemaal best overweldigend klinken, maar het geeft zoveel zelfvertrouwen, energie, authenticiteit en zeker ook vrijheid, dat het allemaal de moeite meer dan waard. is. Maar zoals met veel dingen waar moet je beginnen? Het lijkt allemaal zo veel en groots. Begin bij het belangrijkste, dat wat je altijd moet doen, ademen.

Haal gedurende de dag een aantal keren bewust adem en doe dit door je buik. Zorg dat je echt ontspant en in je lichaam aanwezig bent. Reparenting is een proces en gaat niet van de ene op de andere dag. Het is ook niet in maanden gebeurt, doe het stap voor stap. Grote stappen blijken meestal niet te werken, omdat je dan sneller terugvalt in oude patronen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

BELANGRIJKE VRAGEN OM JEZELF TE STELLEN

In mijn ogen is er niets belangrijker dan bewustwording en ...
Liefde en licht

VISUALISATIE – MEER LIEFDE EN LICHT IN JEZELF

Zorg dat je ergens rustig zit, op een voor jou ...
EMOTIES

EMOTIES WIJZEN DE WEG

Gevoelens en emoties zijn bedoeld om jou te helpen. Emoties ...
Genees jezelf

GENEES JEZELF, HOE GAAT HET MET MIJ?

Veel van de aandoeningen en ziektes die we hebben, worden ...

MAAK VERBINDING MET JE HART

Een heel belangrijk deel van je lichaam om verbinding mee ...
LATIFA GEBED

WIJSHEID VAN DE SOEFI’S, “LATIFA GEBED”

Een bijzonder, krachtig en eenvoudig gebed dat de Soefi's gebruiken ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download