REGELS VOOR EEN GOEDE COMMUNICATIE

Wat geeft de meeste relatie problemen denk jij? Veel mensen zullen zeggen dat de meeste relaties eindigen vanwege geldproblemen of ontrouw. Ik ben van mening dat de meeste relaties eindigen vanwege een gebrek aan goede communicatie.

Disfunctionele patronen ontwikkelen

Je kunt ongelooflijk veel van elkaar houden, maar als je niet weet hoe je moet communiceren wat je nodig hebt of wat je voelt, dan zal de relatie uiteindelijk disfunctionele patronen vertonen. En als je lang in deze patronen leeft, zullen ze wrok en woede opwekken.

Op school leren we niet hoe we het best kunnen communiceren en wat de regels zijn voor een goed gesprek. Veel mensen zijn opgegroeid in een gezin waar volwassenen elkaar veroordelen, beschuldigden of bekritiseerden. Of je bent opgegroeid met ouders die conflicten vermijden.

Bang voor conflicten

Misschien zijn je ouders wel uit elkaar, omdat er te veel conflicten waren. Zo heb je geleerd dat een conflict hebben niet goed is en zelfs kan betekenen dat iemand je verlaat. Wat je nu merkt, is dat je bang bent voor conflicten omdat je herinnerd wordt aan je verleden, dus je raakt getriggerd.

Regels voor communicatie

Conflicten zijn op zich niet slecht, het is een onderdeel van je relatie en mens zijn. Als je goede communicatieve vaardigheden hebt, kan een conflict zelfs een diepere emotionele band opleveren. Welke regels zijn er voor een goede communicatie?

  • Blijf geaard en bij jezelf als de ander zijn of haar problemen uit.
  • Vraag aan de ander of hij of zij emotioneel oké is, om het conflict te bespreken.
  • Luister met volle aandacht naar het perspectief van de ander. Zonder de ander in de reden te vallen, te onderbreken met je eigen standpunt, of zijn of haar realiteit te ontkennen.
  • Check regelmatig je lichaam en voel of je zenuwstelsel overbelast is. Voel je spanning of een hoge adem, neem dan pauze.
  • Praat voor jezelf, vanuit je eigen emotie. “Ik voelde …” in plaats van “Je deed …”
  • Zorg voor veiligheid voor de ander. Wordt niet agressief, ga niet schreeuwen, beledigen, veroordelen, of de ander voor gek zetten.
  • Blijf nieuwsgierig naar de ervaringen van de ander, ontdek het perspectief van de ander. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zelfvertrouwen

STRAAL! KRIK DAT ZELFVERTROUWEN WEER OP

Zelfvertrouwen is niet iets wat iedereen heeft. Het blijkt behoorlijk ...
ZELFLIEFDE

ZELFLIEFDE, JIJ BENT VERANTWOORDELIJK

Jij bent verantwoordelijk voor je geluk en zelfliefde niemand anders. ...
ZELFLIEFDE

ZELFLIEFDE, LET OP JE HOUDING EN WOORDEN

Leestijd: 2 minuten. Heb je weleens van het woord visualisatie ...

IK KRIJG JOU MAAR NIET UIT MIJN HOOFD

'Ik raakte in paniek en wist niet meer wat ik ...
empathie

WAT IS EMPATHIE?

Empathie is best een lastig onderwerp. We willen graag een ...
Doe

IK DOE WAT IK WIL

Toen ik bedacht had om mijn huis en spullen te ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download