REGELS VOOR EEN GOED EXCUUS
- Het spijt me zeggen klinkt vanzelfsprekend, maar het zal je verbazen hoeveel mensen zich verontschuldigen zonder deze 4 woorden. Je hoort vaak reacties als; “Ik realiseer me dat ik een fout heb gemaakt“, “Ik begrijp dat je pijn hebt“, of “Ik voel me slecht“. Wat er ook gebeurde, wie er fout zat, of hoe ingrijpend de situatie was, als je iemand op de een of andere manier pijn hebt gedaan, zeg dan dat het je spijt. Je meent het pas echt als je het hardop zegt.
- Specifiek worden. Zeg waar je spijt van hebt. Zodat de ander weet dat het je niet spijt dat je nu in deze situatie zit, maar dat je spijt hebt van de actie. Maak duidelijk dat je de gevolgen van je fout begrijpt, door de impact te vermelden. Je maakt de ander duidelijk dat je weet waarom je dit gesprek voert. Neem echt de verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in wat er is gebeurd. Je doet dit zonder toch de schuld weer te willen delen.
- Let op je non-verbale signalen. Je lichaamstaal, toon en oogcontact weerspiegelen allemaal hoe jij je over iets voelt. Als je sorry zegt terwijl jij je armen over elkaar hebt en naar de grond kijkt, dan gelooft niemand je. Kijk de ander aan en gebruik een open houding. Als je zenuwachtig bent, oefen het dan van tevoren.
- Vermijd smoesjes. Als je bang bent om er slecht uit te zien volgt de verontschuldiging vaak op met een “maar” of “goed“, waarin wordt uitgelegd waarom het misschien een beetje jouw schuld was. Maar oprecht sorry zeggen draait om het toegeven van jouw ongelijk en het bezitten ervan. En natuurlijk kan er een ongemakkelijke stilte vallen na je excuus, soms is iets niet direct recht gezet.
- Biedt aan om het op te lossen. Nadat jij je excuus hebt aangeboden, laat je zien dat je bereid bent je fout te herstellen. Wat heeft de ander nodig? Als dat niet gelijk kan, vraag dan wat je kunt doen om het in de toekomst te verbeteren.
Erkenning van verantwoordelijkheid blijkt het belangrijkste stuk te zijn, gevolgd door een verklaring waarom het gebeurde en het tonen van berouw. Zonder spijt is het een rechtvaardiging van je acties en zonder verantwoordelijkheid is het geen excuus. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Groei, Helen
|WELKE INVLOED HEEFT DE NERVUS VAGUS OP JE SPIJSVERTERING?
De nervus vagus, ook wel de zwervende zenuw genoemd, speelt ...
Groei, Meditatie
|WAT IS EEN VIPASSANA RETRAITE?
Vipassana-meditatie is een techniek die je kunt beoefenen in de ...
Groei, Helen
|HOE STEL JE EEN GRENS?
Het stellen van grenzen is een belangrijke vaardigheid voor je ...
Groei, Verbinding
|IK WIL ERBIJ HOREN
Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!