PYRAMIDE VAN AUSTERLITZ, VERMAAK VOOR JONG EN OUD

Vandaag ben ik in Woudenberg bij de Pyramide van Austerlitz. Ik begin samen met Arjan aan een lange wandeling. We vertrekken vanaf de overzijde van de weg. Het is een bos met veel dennen en ook hier en daar wel open stukken. De route, de bruine in dit geval, staat niet aangegeven. Er zijn sowieso heel weinig duidelijke wegwijzers, dus GPS is hier niet overbodig. Na een kleine tien kilometer zijn we weer terug bij het restaurant.

Restaurant Pyramide van Austerlitz

Het is een heel complex en er is van alles te beleven. Ze hebben een soort minikermis met een zweefmolen en verschillende attracties. Kinderen kunnen zich hier prima vermaken, terwijl alle papa’s en mama’s op het heerlijke terras verblijven.

Je gaat naar binnen om jezelf te voorzien van een drankje en besteld het eten. Ze komen het dan naar buiten brengen, prima systeem. Ze zijn snel, vriendelijk en de uitsmijter is heerlijk.

Het bouwwerk

Omdat ik nu toch wel nieuwsgierig ben naar die Pyramide van Austerlitz zelf, ga ik ook daar nog even naar op zoek. Je loopt een recht pad van het complex af en ziet dan tussen de bomen de trap tredes van de Pyramide al verschijnen.

De Pyramide is 36 meter hoog en gebouwd in 1804 door napoleontische soldaten op de Botterstop. Dit is een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Na alle treden van de trap beklommen te hebben, kom je boven bij een grote stenen obelisk, wel 13 meter hoog, uit 1894.

Geschiedenis van de Pyramide

Op deze centrale plek in Nederland had de Franse generaal Auguste de Marmont in 1804 een legerkamp opgericht (Camp d’Utrecht) waar hij verschillende bataljons in een paar maanden wist samen te smeden tot een groot, goed getraind leger. Omdat Marmont bang was dat de militairen zich zouden vervelen liet hij van aarde en graszoden dit monument bouwen.

Hoe bedenk je zoiets? Simpel hij kreeg inspiratie door de piramide van Gizeh. Echt lang hebben ze er niet over gedaan, slechts 27 dagen. Je zou denken dat ze zich daarna gewoon weer gaan vervelen. De beste man was wel wat ijdel, omdat hij het de naam Mont Marmont ofwel Marmontberg gaf.

Behoorlijke klim

De entree is voor volwassenen 3,5 wat enkele mensen achter me toch echt te duur vinden. Ik ben wel benieuwd en zie de klim wel zitten. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht en wordt er het iets uitgelegd. Verder is er niet veel te doen rond de Pyramide.

Wil je meer informatie over de Pyramide van Austerlitz dan kun je aan het begin, naast het restaurant, naar een klein informatiecentrum waar je onder andere een film kan kijken. Het was weer een heerlijke middag. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

432 HZ

ULTIEME ONTSPANNING MET FREQUENTIE 432 HZ

Wist je dat de muziek waar we dagelijks naar luisteren ...
Return to love

RETURN TO LOVE – ANDREA BOCELLI AND ELLIE GOULDING

Voor deze video van het nummer 'Return to love', hebben ...

VERBINDEN MET HET UNIVERSUM OP FREQUENTIE 432 HZ

Als we teruggaan in de tijd zien we dat muziek ...
Doe wat je wil

KORTE FILM – DOE WAT JE WIL

Laat het lawaai van de mening van anderen je eigen ...
Windup

KORTE FILM – WINDUP

Deze bekroonde korte animatiefilm 'Windup' is een verhaal over de ...
Guru Ram Das

MANTRA – GURU RAM DAS

Deze Guru Ram Das mantra bestaat uit acht delen en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download