PTG – WHAT DOESN’T KILL YOU, MAKES YOU STRONGER

“Waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker”, ook jij hebt het vast weleens gehoord, als iemand je wilde opbeuren na een heftige gebeurtenis. We maken allemaal heftige situaties mee dat hoort bij het leven. Deze gebeurtenissen kunnen ook behoorlijk wat impact hebben op je leven, denk aan het overlijden van je zoon, moeder, of het hebben van een burn-out of depressie.

Wat voor de een heftig is, hoeft dat voor de ander niet te zijn, maar dat is niet waar het over gaat. Het gaat erom hoe jij uit de situatie komt. Want ook al is het ingrijpend, ellende kan je leven uiteindelijk ook in positieve zin veranderen. “What doesn’t kill you, makes you stronger”.

PTG

Je kunt groeien van moeilijke situaties, het hoeft niet slecht te blijven. Dit fenomeen noemt de wetenschap; “Post Traumatische Groei (PTG).” Anja Jongkind en Greet Vonk schreven hierover het boek “Posttraumatische Groei”, wat te koop is bij Bol.com. Zij werken sinds 2013 samen binnen Et Emergo en hebben PTG-Coaching ontwikkeld. Ook geven ze workshops, lezingen, inspiratiesessies en trainingen over Posttraumatische Groei.

“But feelings can’t be ignored, no matter how unjust or ungrateful they seem.”

Anne Frank

Volgens Vonk en Jongkind kennen de meeste mensen PTG niet, omdat we mensen psychische klachten op een traditionele manier behandelen. “De gebruikelijke zorg is momenteel vooral gericht op het verminderen van klachten, terwijl het uitgangspunt volgens ons juist ‘groei’ zou moeten zijn. Er wordt over het algemeen aangenomen dat mensen met psychisch of emotioneel gerelateerde klachten blijvend kwetsbaar zijn, terwijl dit in werkelijkheid niet zo hoeft te zijn”, zegt Vonk.

Uit al je emoties

Maar wat is eigenlijk belangrijk bij PTG? Wat belangrijk is, is dat je al je emoties uit. Vaak klappen we dicht bij boosheid, of verdringen ons verdriet. Alles wat naar en vervelend voelt willen we niet ervaren. Je emoties uiten wil niet zeggen dat je uren gaat praten over je problemen, met vrienden of familie. Wat je wel gaat doen is je boosheid echt uiten, door bijvoorbeeld hard op de vloer te stampen. Neem echt de tijd om te huilen als je verdrietig bent. Schreeuw als je je verraden voelt, of sla in een kussen als je onmacht ervaart.

“Your emotions make you human. Even the unpleasant ones have a purpose. Don’t lock them away. If you ignore them, they just get louder and angrier.”

Sabaa Tahir

Heb je moeite met het uiten van je emoties? Oefen dan en leer het stap voor stap. Leer welke emotie bij jou past en stimuleer jezelf om deze echt te uiten. Lukt het niet alleen? Dan kun je altijd hulp inschakelen van een therapeut of coach. Ook Bindu kan je hierbij helpen, neem dan contact op via het contactformulier.

Heb je er geen problemen mee om Engels te lezen en wil je hier meer van weten? Dan is het boek; “Handbook of Posttraumatic Growth iets voor jou. Dat boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com, voor 80,95. Auteur: Madeleine van Mourik

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Onderbewustzijn begrijpen

JE ONDERBEWUSTZIJN BEGRIJPEN

Om jezelf te begrijpen, is het belangrijk om het onderbewustzijn ...
dat je van ze houdt

VERTEL JE OUDERS DAT JE VAN ZE HOUDT

Jarenlang kon ik niet begrijpen, waarom mijn moeder emotioneel niet ...
Polyvagale

POLYVAGALE TOESTAND ALS STOORNIS BESTEMPELD

Ik krijg veel vragen van mensen die ergens al een ...
Qigong

DE HELENDE WERKING VAN QIGONG

Tijdens mijn wereldreis in 2018 kwam ik in Bali voor ...
Verbinding

VERBINDING, KOM IN CONTACT MET JEZELF EN JE LICHAAM

Voordat je dit stuk begint te lezen, wil ik dat ...
Een moeder aan een kind

BRIEF, VAN EEN MOEDER AAN HAAR KIND

“Lieve schat van me, Als de dag aanbreekt dat je ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download