POSBANK, PRACHTIGE KLEUREN

Ik heb altijd gedacht dat de Posbank een wandelgebied was op de Veluwe. Toen ik ging onderzoeken wat het nu eigenlijk echt is, ontdekte ik dat de Posbank de halfronde stenen bank is, die in 1918 bovenop het uitzichtpunt aan de rand van Herikhuizerveld is geplaatst.

De bank is vernoemd naar de oud-voorzitter van de ANWB, de heer G.A. Pos. Ter ere van zijn 25-jarig jubileum heeft Willem Leliman hem ontworpen en Gerrit Bennink hem gemaakt. De officiële onthulling van de bank was op 24 mei 1921.

“All truly great thoughts are conceived by walking.” – Friedrich Nietzsche

De Posbank ligt in het Nationaal Park Veluwezoom. De plek heeft een hoogte van 90 meter boven NAP en je kijkt er uit over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek, de Liemers en soms zelfs tot in Duitsland. Het hoogste punt op de Veluwe is 110 m en heet “Signaal Imbosch”.

Wandelen bij de Posbank

Je kunt er verschillende wandelingen maken die starten bij het bezoekerscentrum of bij het Paviljoen, heerlijk even uitwaaien bij de Posbank. Sommige wandelingen zijn prima zonder kaart te lopen, zegt men, je volgt dan gewoon de pijlen. Makkelijk vind ik het nog niet echt, ik ben bijna verdwaald. Ik loop door de bloeiende, geurende natuur en onderweg kom ik allerlei moois tegen.

Zo voel ik me even een dartelend hertje als ik de sporen volg die ik zie. Ook sta ik oog in oog met een kudde schapen. Wil je niet verrast worden door een los lopende kudde kom dan op woensdag of zondag, dan vind je ze in de “schaapskooi”.

“I love walking because it clears your mind, enriches the soul, takes away stress and opens up your eyes to a whole new world .” – Claudette Dudley 

Vandaag is niet de aller mooiste dag om te wandelen hier, het mooist is de hei in augustus en september als het allemaal paars in bloei staat. Ook kun je hier mooie fietstochten maken.

Paviljoen de Posbank

Aan het einde van mijn tocht kom ik bij het moderne, doorzichtige paviljoen De Posbank. Dit gebouw is ontworpen door architect Mastenbroek. Er zijn uitsluitend milieuvriendelijke materialen gebruikt en er hangt een rustige, aangename sfeer. Je kunt aan meerdere kanten van het gebouw plaatsnemen. Auteur: Madeleine van Mourik.

posbank
posbank

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Chad Lawson

BREATHE – CHAD LAWSON

De pianist en componist Chad Lawson heeft een indrukwekkende lijst ...

‘IK ZAL ALTIJD BIJ JE ZIJN’ – CHRISTOPHER ROBIN

O wat hou ik van Poeh. Zo puur, onschuldig en ...
Tibetan Healing sounds

TIBETAN HEALING SOUND

Om de leringen van Boeddha over te brengen, maken ze ...
bloemen zijn rood

BLOEMEN ZIJN ROOD – GERARD VAN MAASAKKERS

‘n Jungske ging vur ‘t uurst naor schoolHij kreeg ‘n ...
Bart Chabot

TV PROGRAMMA DE KIST – BART CHABOT

Schrijver Bart Chabot sloot jaren geleden een deal met de ...
Mijn vaders hand

MIJN VADERS HAND – BART CHABOT

‘Ik heb kostbare jaren en talent verspild aan tromgeroffel en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download