POLYVAGALE TOESTAND ALS STOORNIS BESTEMPELD

Ik krijg veel vragen van mensen die ergens al een label hebben gekregen van bv OCS, angststoornissen, borderline etc. Allemaal willen ze weten hoe ik erover denk en wat mijn visie hierover is. Ons systeem van geestelijke gezondheidszorg is gemaakt op basis van het ziektemodel. We hebben allerlei stoornissen in een diagnosehandleiding staan, de DSM. Hierin worden symptomen als stoornissen bestempelt. Dit kan valide zijn voor mensen die met symptomen hebben geleefd, omdat deze symptomen niet alleen ‘in hun hoofd‘ zitten, ze zijn heel echt.

Het alarmsysteem

Wat ik alleen mis in deze manier van kijken is dat het zenuwstelsel niet wordt meegenomen hierin. Je zenuwstelsel is namelijk een intern alarmsysteem dat je helpt om te overleven. Als je gevaar waarneemt of stress ervaart gaan we in de overlevingsmodus. Dit betekent dat je gaat vechten, vluchten, bevriezen of pleasen.

Bij vechten kun je denken aan schreeuwen, oordelen, wijzen en de ander beledigen. Bij vluchten ga je vermijden en weglopen. Bevriezen lijkt op dissociatie. En pleasen wil zeggen dat je de lieve vrede gaat bewaren en daarmee jezelf verraadt.  

Polyvagale toestand

Als je last hebt van chronische stress of onopgeloste trauma’s dan kom je vast te zitten in een polyvagale toestand. Dit betekent dat je lichaam niet terug kan naar homeostase, rust of balans. Je lichaam krijgt dan niet de kans om tet herstellen. 

Symptomen die je kunt ervaren als je zenuwstelsel langdurig ontregeld is zijn; paniek, angst, verslaving, depressie en stemmingswisselingen. Deze symptomen worden vaak aangezien voor stoornissen. En naar mijn mening is dit waarom veel aandoeningen ‘resistent’ zijn voor behandelingen. En dit is ook wat mij betreft de reden waarom mensen met psychische aandoening ook langdurig lichamelijk pijn ervaren. Je lichaam en geest staan namelijk met elkaar in verbinding. 

Gezond zenuwstelsel

Belangrijk voor een gezonde werking van je zenuwstelsel zijn onder andere voldoende vitamine B, goede nachtrust, beweging (zowel fysiek als mentaal) creativiteit en ‘spelen’. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zielverlies

WAT IS ZIELSVERLIES?

In ons drukke moderne leven, te midden van talloze afleidingen ...
Being you

BEING YOU

'Wil je weer een stuk voor Bindu schrijven?' Deze vraag ...
Stress

ANGST EN STRESS LOSLATEN

Angst is iets wat we allemaal in meer of mindere ...
Stilte

HOOR JE STEM IN DE STILTE

Herken je dat gevoel wanneer alles om je heen zo ...
MONKEY TRAP

MONKEY TRAP, LAAT LOS VOOR JE VRIJHEID

Dit verhaal gaat over de "De Monkey trap". Er zijn ...
Het is tijd

HET IS TIJD

Het is tijd Er komt een dag,ergens in het midden ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download