POLYVAGALE TOESTAND ALS STOORNIS BESTEMPELD

Ik krijg veel vragen van mensen die ergens al een label hebben gekregen van bv OCS, angststoornissen, borderline etc. Allemaal willen ze weten hoe ik erover denk en wat mijn visie hierover is. Ons systeem van geestelijke gezondheidszorg is gemaakt op basis van het ziektemodel. We hebben allerlei stoornissen in een diagnosehandleiding staan, de DSM. Hierin worden symptomen als stoornissen bestempelt. Dit kan valide zijn voor mensen die met symptomen hebben geleefd, omdat deze symptomen niet alleen ‘in hun hoofd‘ zitten, ze zijn heel echt.

Het alarmsysteem

Wat ik alleen mis in deze manier van kijken is dat het zenuwstelsel niet wordt meegenomen hierin. Je zenuwstelsel is namelijk een intern alarmsysteem dat je helpt om te overleven. Als je gevaar waarneemt of stress ervaart gaan we in de overlevingsmodus. Dit betekent dat je gaat vechten, vluchten, bevriezen of pleasen.

Bij vechten kun je denken aan schreeuwen, oordelen, wijzen en de ander beledigen. Bij vluchten ga je vermijden en weglopen. Bevriezen lijkt op dissociatie. En pleasen wil zeggen dat je de lieve vrede gaat bewaren en daarmee jezelf verraadt.  

Polyvagale toestand

Als je last hebt van chronische stress of onopgeloste trauma’s dan kom je vast te zitten in een polyvagale toestand. Dit betekent dat je lichaam niet terug kan naar homeostase, rust of balans. Je lichaam krijgt dan niet de kans om tet herstellen. 

Symptomen die je kunt ervaren als je zenuwstelsel langdurig ontregeld is zijn; paniek, angst, verslaving, depressie en stemmingswisselingen. Deze symptomen worden vaak aangezien voor stoornissen. En naar mijn mening is dit waarom veel aandoeningen ‘resistent’ zijn voor behandelingen. En dit is ook wat mij betreft de reden waarom mensen met psychische aandoening ook langdurig lichamelijk pijn ervaren. Je lichaam en geest staan namelijk met elkaar in verbinding. 

Gezond zenuwstelsel

Belangrijk voor een gezonde werking van je zenuwstelsel zijn onder andere voldoende vitamine B, goede nachtrust, beweging (zowel fysiek als mentaal) creativiteit en ‘spelen’. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

verbinding

6 MANIEREN OM MET JEZELF TE VERBINDEN

Maak contact met je lichaam. Begin dagelijkse met een bodyscan. ...
Vader

KUN JIJ JE VADER ECHT ZIEN?

Het was voor mij behoorlijk pijnlijk en traumatisch, dat ik ...
INNERLIJKE RUST

RUST IN JEZELF

Als je geest, lichaam en hart op een lijn zitten ...
Journaling

BEGIN MET JOURNALING

Begin met journaling en schaf een mooi boekje aan waarin ...
Lichaam, geest en hart

BEGIN MET EEN JOURNAL VOOR JE LICHAAM, GEEST EN HART

Een journal bijhouden is een mooie tool voor persoonlijke ontwikkeling ...

STEL GRENZEN MET KERSTMIS

Kerstmis kan behoorlijk wat energie kosten. Misschien zou je het ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download