PLEASEN, HET LIJKT ZO LIEFDEVOL

Leestijd: 2 minuten

Herken jij jezelf in pleasen?

 • Ik weet niet goed wat ik wil en moet met mijn leven.
 • Voor mijn mening uit te komen vind ik moeilijk.
 • Ik vind het makkelijker om met de ander mee te gaan in een gesprek.
 • Emoties uiten vind ik moeilijk.
 • Ik vind het lastig om initiatief te nemen.
 • Boos worden durf ik niet.
 • Ik ben liever aardig, dan dat ik laat zien hoe ik me echt voel.
 • Ik wil het liefst altijd harmonie.
 • “Nee” zeggen vind ik lastig.

Ben jij een pleaser?

Als je jezelf herkent in een paar van de hierboven genoemde stellingen, zou het goed kunnen zijn dat je een pleaser bent. Het kan zijn dat jij je alleen tegen een bepaald persoon zo gedraagt, of in een bepaalde situatie. Hierboven staan de uiterlijke kenmerken genoemd, maar er zijn ook nog innerlijke ervaringen die erop kunnen wijzen dat je pleasegedrag hebt. Bijvoorbeeld;

 • Schuldig voelen als je “nee” zegt.
 • Angstig als je het ergens niet mee eens bent.
 • Je hebt teveel empathie, waardoor je jezelf teveel in de ander verplaatst.
 • Bang zijn om de ander kwijt te raken, angst voor afwijzing.
 • Overweldigd zijn door je eigen emoties.
 • Moeite om je eigen leven te lijden.

Codependent

Als je jezelf herkent in een of meer van deze gedragingen, kan het zijn dat je een pleaser bent, of zelfs codependent. Als pleaser ben je vriendelijk, makkelijk in de omgang en zeg je zelden “nee”. Als iemand boos op je is, krijg je een knoop van in je maag. Je voelt angst en onrust en zegt liever zelf “sorry” dan met dit onbestemde gevoel rond te lopen.

Alles ten koste van jezelf

Je neemt veel verantwoordelijkheid op je en bent zorgzaam naar anderen, soms zelfs te zorgzaam, het gaat dan ten koste van jezelf. De verlangens van je partner en anderen, stel je boven je eigen behoeften. Als je in een destructieve relatie zit met een verslaafde, een narcist, een borderliner of iemand die emotioneel niet beschikbaar is, onderzoek dan ook eens of je misschien codependent bent.

“If you live for people’s acceptance, you will die from their rejection – Lecrae

Om erachter te komen of jij last hebt van dit patroon, is het nodig om bewust te worden. Veel van deze kenmerken zul je namelijk helemaal niet zo herkennen bij jezelf. Je doet alles in en voor de liefde en gelooft ook dat dit zo hoort. Je zult jezelf dus moeten observeren. Vind jij het belangrijker om aardig gevonden te worden en niet egoïstisch over te komen, dan een relatie te hebben die eerlijk en voedzaam is?

“Don’t be afraid of losing people. Be afraid of losing yourself trying to please them” 

Het kan zo zijn dat je ongelijkwaardigheid voelt in jouw relatie, dat jouw gevoel op de tweede plaats komt. Misschien koester je al wrok naar de ander, want uiteindelijk zal dit patroon je opbreken. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIONEEL ONTHECHTEN, IK VOEL NIKS MEER

Onthechten kennen we op verschillende manieren. Je kunt geestelijk of ...
vader

PAPA, HOU VAN MIJ

Als meisje had je een vader die geen emotionele band ...
controle

JE HEBT GEEN CONTROLE

Ik heb heel lang geprobeerd om alles onder controle te ...

FYSIEKE ONTHECHTING, LAAT ME MET RUST!

Fysieke onthechting betekent dat angst en stress ervoor zorgen dat ...
emotionele verwaarlozing

EMOTIONELE VERWAARLOZING, WAT IS DAT?

Ik begon me volledig bewust te worden van de emotionele ...

LACH OM JE ANGSTEN

Hoe hard je ook je best doet, soms lijkt het ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download