PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat je zou kunnen zien als de schaduwversie van jezelf. Dit pijnlichaam bestaat voornamelijk uit negatieve gedachten en gevoelens, zoals angst, woede, en verdriet. Het pijnlichaam is gevormd door traumatische ervaringen en onverwerkte emoties uit het verleden.

Het pijnlichaam heeft de neiging om in sluimerstand te verkeren totdat het wordt geactiveerd. Dit kan gebeuren wanneer je in situaties belandt die lijken op de omstandigheden waardoor het pijnlichaam is ontstaan. Je raakt geïrriteerd, boos, of voelt je neerslachtig en depressief. Dit zijn tekenen dat je pijnlichaam actief is geworden.

Actief pijnlichaam

Wanneer dit pijnlichaam actief is, leidt dit vaak tot conflicten in relaties. Het tracht drama, conflict en afstand te creëren, omdat het hieruit energie put. Het verlangt naar pijn en negativiteit en voedt zich met deze emoties. Dit kan leiden tot verdedigingsmechanismen, aanvallen, en de drang om altijd gelijk te hebben, zelfs ten koste van vrede.

Het is van groot belang om bewust te worden van wat jouw pijnlichaam activeert en ook dat van anderen in je relaties. We dragen allemaal onze eigen rugzak vol emoties en ervaringen. Onverwerkte trauma’s en pijnlijke herinneringen zijn vaak opgeslagen in ons lichaam en beïnvloeden onze reacties in het heden.

Doorzie dat deel van jezelf

Het pad naar genezing en bevrijding van het ego begint bij bewustwording. Door je bewust te worden van je ego en het te doorzien als een apart deel van jezelf, verlies het zijn grip op je. Het ego gedijt bij onbewustzijn en identificatie. Zodra je de pijn recht in de ogen kijkt, verliest het zijn macht over jou.

Het is essentieel om aandacht te besteden aan je innerlijke pijn, trauma’s, en nare herinneringen. Luister naar je lichaam en wees volledig aanwezig bij de pijn. Pas als je deze pijn onder ogen ziet, kun je beginnen met het proces van heling en bevrijding. Het ego kan overwonnen worden, en dit opent de weg naar innerlijke rust en vrede. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download