PIEKEREN, WAAROM STOPT HET NOOIT?

Je leven is zo druk dat er altijd wel een reden is om je ergens zorgen over te kunnen maken. En ook zijn er overal gevaren die op de loer liggen. Maar hoe komt het toch dat jij er zo van overtuigd bent, dat jij je zorgen moeten maken en bang moet zijn, voor alles wat er misschien eventueel kan gebeuren? Waarom blijf je maar piekeren?

“A day of worry is more exhausting than a day of work”

Dit ontstaat doordat je (onbewust) gelooft als jij alle negatieve uitkomsten weet, jij je erop voor kunt bereiden. Je denkt dan alle scenario’s te kunnen indekken en voor te zijn. Helaas is dit alleen niet waar, omdat we leven in een wereld die gebaseerd is op “De wet van de aantrekkingskracht”. En volgens deze wet kun je niet iets niet willen of wegduwen.

Richt je aandacht op wat je wil

Het Universum zal je niet horen als jij je aandacht richt op iets wat je niet wilt. Want dankzij de wet van de aantrekkingskracht krijg je waar jij je aandacht op richt. Richt jij je aandacht op iets wat je wel wilt dan zal het universum hier naar luisteren en dit naar je toe brengen.

“The law of attraction is always working, if you want it or not”

Alles waar jij je op richt, wordt jouw werkelijkheid, of je het nu leuk vindt of niet. Maar wat gebeurt er als je piekert? Je maakt je eerst zorgen over iets en daarna gebeurt het. En vervolgens zeg je tegen jezelf; “Zie je, dat ik me zorgen maak is nuttig, want het is uitgekomen”. Wat jij jezelf leert, is dus dat het goed is om je zorgen te maken, dan ben je voorbereid op wat er komt. Hoe vaak zeg je niet; “Zie je wel, ik zei het toch. Ik ben blij dat ik het van tevoren zag aankomen”.

We vragen er zelf om

Wat je alleen vergeet, is dat je eerst zelf de situatie gecreëerd hebt en daarna kun je zeggen dat je gelijk had. Bedenk goed dat het “zorgen maken” juist de focus is van wat je geleverd krijgt. Je probeert met je piekeren te zorgen, dat als het gebeurt, je er minder last van zult hebben.

“How you vibrate is what the universe echoes back to us in every moment”

Als jij ergens last van hebt, kun je dat piekeren dus voorkomen dat het erger wordt. Je hebt zogenaamd de controle omdat je alle scenario’s hebt bedacht. Ergens is dat natuurlijk raar, want waarom zou je tijd steken in iets wat je niet wil?

piekeren

Waarom is positief zo lastig?

Het is veel beter en logischer om je te richten op wat je wel wilt. En als dit niet gelijk lukt omdat je in de piekermodus zit. Ga dan aan de slag om je weerstand op te geven. Leer in kleine stapjes positiever te denken.

“The reality you experience is a mirror image of your expectations”

We zijn zo bang dat er iets misgaat, dat we er volledig vanuit gaan dat het ook echt gaat gebeuren. We bereiden ons voor op de pijn en stress die onvermijdelijk zijn. We focussen ons op het fiasco, in plaats van te bedenken dat we het nu al kunnen veranderen. Er hoeft dan helemaal geen fiasco te komen.

Alles heeft een frequentie

Omdat alles om ons heen een bepaalde frequentie heeft, trekken sommige dingen elkaar aan en andere dingen juist niet. Een probleem heeft een hele andere frequentie dan de oplossing. Ze kunnen dus nooit tegelijk aanwezig zijn. Als jij in de frequentie van het probleem zit, kan de oplossing nooit naar je toekomen.

“Be a problem solver not a problem maker”

En eigenlijk weet je dit wel. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat je ergens over zat te piekeren. Heeft het geholpen? Ben je tot de oplossing gekomen? Of bleef je maar malen in kringetjes en leek er geen einde aan te komen. Is het probleem er nog steeds?

Wat kan er gebeuren

De pijn zit hem niet in iets waarvan je denkt dat het in de toekomst gaat gebeuren. De pijn komt voort uit het piekeren, malen en denken dat het onvermijdelijk is dat het gaat gebeuren. Het enige wat je nog kunt doen, is proberen om de klap te verzachten. Daarom gaan we nog meer piekeren, om alle mogelijke scenario’s paraat te hebben en er alvast een oplossing voor te bedenken.

“You create your own reality”

Het universum weet alleen niet of iets in je hoofd gebeurt, of in de realiteit. Als jij je richt op een scenario wat nog niet is gebeurd, dan gaat het universum aan de slag om dat aan je te leveren. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen gedachten en echte gebeurtenissen.

Leef in het hier en nu

Door te piekeren hoef je niet te leven in het hier-en-nu. Je kunt dit veranderen en besluiten je niet meer druk te maken over dingen waar je geen controle over hebt. Ga er niet vanuit dat je dit in een dag kan. Dat is ook niet nodig, dus stel die eisen ook niet aan jezelf. Wat een goede oefening is, mocht je hier mee aan de slag willen, is Vipassana meditatie.

“Now is the only reality. All else is either a memory or imagination”

Observeer en erken je angsten en gevoelens. Probeer er niet tegen te vechten, of ze onder controle te houden. Kijk er objectief naar, observeer. Als je je zorgen maakt, gaat het namelijk nooit lukken om er positief over te blijven. Als je een chronische piekeraar bent. Besef dan dat je door constant in de piekermodus te zitten, het universum alleen maar meer situaties gaat brengen, om je zorgen over te maken.

Focus op positief

Probeer dus in elke situatie te focussen op wat je wel wil. Draai het om naar het positieve. Bijvoorbeeld je vind jezelf te dik. In plaats van gefocust te zijn op ik wil afvallen, want ik vind mezelf te dik. Denk je nu, ik ben dun, ik ben slank. En als die stap nog te groot is, omdat je denkt dat ben ik helemaal niet, dan maak je hem kleiner. Dat die je door gedachten te hebben als;

  • Elke dag werk ik eraan om fit te worden.
  • Iedere dag word ik een beetje slanker.
  • Dit eten wat ik nu eet, is goed voor me en geeft me het lichaam wat ik wil.

“Be the change you want to see” 

Voel het verschil van negatief en positief, in de uitspraken en gedachten die je hebt. Het universum kan niet anders dan je nu dingen bezorgen die overeen komen met je slanke, dunne gedachten en realiteit die je creëert. En dit geldt uiteraard voor elk probleem en elke situatie in je leven waar je niet tevreden over bent. Draai je focus naar positief! Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Drama

DE MAAT VAN JOUW DRAMA

De maat van jouw drama, is de maat van jouw ...
intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...
Depressie en het ego

DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO

Depressie en het ego, de kleine ik, zijn met elkaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download