OSHO KUNDALINI MEDITATIE

Zou je ook graag de voordelen van meditatie ontdekken, maar lukt het je niet om in de houding stil te blijven zitten? Mediteren hoeft echt niet per se in de perfecte lotus houding, je kunt je geest en lichaam ook op andere manieren ontladen. In dit artikel bespreken we de Osho Kundalini Meditatie. Dit is een actieve vorm van meditatie die je helpt om blokkades te doorbreken en je energie weer te laten stromen.

Opgerold energie kanaal

Het woord Kundalini betekent opgerold in het Sanskriet. Je kunt de Kundalini ook wel zien als een energie kanaal wat opgerold ligt aan het begin van de ruggengraat. Deze energie is zeer krachtig en is de bron van jouw creativiteit en bewustwording. Om deze energie op te wekken kun je de Osho Kundalini Meditatie doen. Het is een actieve vorm van meditatie, waarbij je jouw lichaam laat schudden en dansen.

In deze meditatie zijn er vier verschillende fases en elke fase duurt vijftien minuten. De volgorde is schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. 

De verschillende fases

Eerste fase:


“Als je de Kundalini Meditatie doet, laat dan het schudden toe – doe het niet! Sta stil, voel het komen en als je lichaam een beetje begint te trillen help het dan, maar doe het niet! Geniet ervan, laat het je een gevoel van geluk geven, sta het toe, ontvang het, heet het welkom, maar gebruik niet je wil. Als je het forceert, wordt het een oefening, een lichamelijke oefening. Dan schud je wel, maar alleen aan de oppervlakte. Het dringt niet in je door. Je blijft onbewogen, van binnen zo star als een steen of een rots. Je blijft degene die manipuleert, die doet, en je lichaam volgt je alleen maar. Het gaat niet om je lichaam, het gaat om jou.

Wanneer ik schudden zeg, bedoel ik dat je starheid, je keiharde wezen tot op zijn fundamenten moet schudden, zodat het vloeibaar wordt, zodat het smelt en gaat stromen. En als het keiharde wezen vloeibaar wordt zal je lichaam volgen. Er is dan niet iemand die schudt, maar alleen een schudden; dan is er niet iemand die het doet, het gebeurt eenvoudig. Dan is de doener niet. Geniet ervan, maar laat je wil erbuiten. En denk eraan dat je van iets wat je met je wil bereikt niet kunt genieten. Ze zijn elkaars omgekeerde, elkaars tegenovergestelde; ze raken elkaar nergens. Als je iets wilt, kun je er niet van genieten. Als je ergens van geniet kun je het niet met je wil bereiken.”“En als je je lichaam 15 minuten lang helemaal laat schudden op de juiste manier, dan zal alle onderdrukte energie naar buiten komen en gaan stromen.” 

Tweede fase:

“Dans vol vreugde, want hoe gelukzaliger je bent, hoe meer de energie stijgt, en hoe meer de energie stijgt, hoe gelukzaliger je wordt.” Derde fase:”Het heeft zin om te zitten, zodat het hele lichaam weg valt en alleen de ruggengraat blijft. De energie stroomt door de ruggengraat omhoog en alle energie verzamelt zich in de ruggengraat.”

Derde fase:


“Het heeft zin om te zitten, zodat het hele lichaam weg valt en alleen de ruggengraat blijft. De energie stroomt door de ruggengraat omhoog en alle energie verzamelt zich in de ruggengraat.”

Vierde fase:

“Ga met gesloten ogen liggen en wees stil.”

De man die deze meditatie heeft ontwikkelt, Osho, is omstreden, maar hij heeft ook ontzettend veel waardevols achtergelaten, waaronder deze meditatie. Veel van zijn meditaties heeft hij speciaal ontwikkeld voor de Westerse mens, omdat wij nogal moeite hebben met stil zitten op een kussen.

Transformerende methode

Deze meditatie is voor iedereen, dus ook jij kunt er gewoon mee beginnen. Door te schudden en te dansen bereid je als het ware je lichaam voor op diepere meditatie. Net als een muzikant zijn instrument afstelt voor een optreden, stel je het lichaam en de geest af om ontvankelijk te worden voor de staat van meditatie. De kundalini energie is liefdevol, helend en verlichtend. En vandaar dat deze meditatievorm een veilige en transformerende methode is. Klik op de video en doe een uur mee met deze mooie meditatie. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download