ONVEILIG VOELEN VEROORZAAKT MEER DAN WE DENKEN

Als je opgroeit in een omgeving die onveilig is, ga je je aanpassen. Je vindt manieren om je veilig te voelen. De meeste van ons hebben als kind geen veilige hechting gekregen, waardoor je symptomen van gehechtheidstrauma hebt ontwikkeld. Je zenuwstelsel is ontregeld geraakt. Dit is de reden waarom stemmingswisselingen zo vaak voorkomen. Je schiet dan (onbewust) in de vecht-, vlucht, (be)vries modus schiet. Je wordt overspoeld door emoties en ervaart alle emoties intens.

Veel mensen krijgen een stempel van een persoonlijkheidsstoornis, omdat er binnen de GGZ nog te weinig bewustzijn is over wat het precies inhoudt. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis voelen zich onveilig in hun lichaam.

Symptomen van onveilig voelen

  • Zwart / wit denken.
  • Stemmingswisselingen.
  • Intense boosheid, of zelfs woede.
  • Diep gevoel van leegte en eenzaamheid.
  • Relatieproblemen.
  • Onvermogen om met stress om te gaan.
  • Malen en piekeren. Obsessief denken, steeds weer dezelfde gedachten.
  • Hyperalert zijn. Constant (onbewust) je omgeving scannen op bedreigingen.
  • Angsten ervaren, soms zo erg dat het paranoia is.

Dempen van emoties

Obsessief denken en de “extreme” emotionele reacties worden veroorzaakt door je zenuwstelsel. De hele dag kunnen er traumareacties optreden, op de kleinste dingen. Om hier niet mee te hoeven dealen en het niet te voelen, ga je de emoties dempen. Dempen kun je doen door te dissociëren, alcohol, roken of andere middelen te gebruiken, te eten, extreem veel te sporten, te scrollen op Social Media en zo meer. Je doet er alles aan om te ontsnappen aan het gebrek aan veiligheid dat je voelt in je lichaam.

ONVEILIG

Wanneer je in een constante staat van alertheid bent, ‘je staat altijd aan’, ga je op zoek naar manieren om dit direct te kunnen reguleren. Je denkt hierbij niet na of wat je doet op de lange termijn niet juist meer pijn of lijden veroorzaakt.

Kalmeer je zenuwstelsel

Als je een diagnose hebt gekregen of deze symptomen ervaart, is het belangrijk om te weten dat je je hebt aangepast. Herken je jezelf in bang of overweldigd zijn in conflicten? Mensen wegduwen, dingen zeggen die je niet meent, of je schamen voor je heftige reacties?

Weet, je bent niet chaotisch, ‘gestoord’, of in de war. Wat er aan de hand is, is dat je je niet veilig voelt. Je gaat hier mee om op de manieren die je vroeger hebt geleerd, die niet altijd helpend en gezond meer zijn. De eerste stappen die je kunt leren zetten is je zenuwstelsel te kalmeren om zo meer veiligheid te ervaren in je lichaam. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; "Ik ben een perfectionist". Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download