“ONTWAKEN”, WELKE SYMPTOMEN KUN JE ERVAREN?

Je bent niet meer dezelfde, je weet helemaal niet wat er precies aan de hand is, maar niets lijkt nog wat het was. Als je op een punt in je leven bent dat je er bewustwording komt, dan kun je dat herkennen in bepaalde symptomen. We noemen dit proces ook wel wakker worden. Het kan zijn dat dingen echt geleidelijk veranderen en dat het tijd kost. Ga bij jezelf eens na of je jezelf in de onderstaande zaken herkent. Of wordt er iets in je geraakt terwijl je dit leest?

Symptomen van wakker worden

 • Je hebt het gevoel dat je leven niet echt is. Alles waar je in geloofde en aan gewerkt hebt, lijkt ineens nep. Je wordt wakker uit een droom. Wat ben je in vredesnaam aan het doen? Dat waar je eerder blij van werd, geeft ineens geen voldoening en plezier meer.
 • Je verlangt naar een doel. Je stelt jezelf vragen als; “wat is mijn levensmissie?” Of “wat is de zin van mijn leven?” Het kan behoorlijk wat stress opleveren, omdat je niet weet waar je moet zoeken. Je hebt het gevoel dat er iets mist in je leven. Waarom ben je hier, wat moet je gaan doen? Dit kan zelfs zo erg zijn dat het uitloopt op een burn-out.
 • Oppervlakkige gesprekken gaan je tegenstaan. Het lijkt alsof je de verbondenheid kwijt bent met de mensen om je heen. Je kon altijd prima luchtige gesprekken voeren, over niets, maar nu ga je je daaraan irriteren. De nietszeggende gesprekken trekken je leeg, dus je gaat steeds meer mensen vermijden. Je merkt dat jij wil praten over passie, emoties en de diepere betekenis van het leven, maar anderen lijken daar niet in mee te gaan. Het is dus niet raar als je een eenzaam gevoel gaat ervaren, het voelt alsof je helemaal alleen staat.

Waarom ben ik hier?

 • Je stelt jezelf levensvragen. “Waarom ben ik hier?”, “Wat gebeurt er na mijn dood?” of “Wat is het nut van al dit lijden?” Je gaat op zoek naar diepere vragen en komt in aanraking met spiritualiteit.
 • Depressief en instabiel voelen. Het is een behoorlijke schok om “wakker” te worden en alles voelt onzeker. Het kan zo erg worden dat je behandeld moet worden voor angsten, of een psychische aandoening.

“Awakening is not something you achieve. It is something you relax in to”

 • Je wil een grote schoonmaak houden. Niet alleen je huis wil je opgeruimd en minimalistisch hebben, maar ook in je leven. Ook je relaties ga je opnieuw bekijken en neem je ook afscheid van bepaalde mensen. Verder krijg je aandacht voor je gewoonten en verslavingen en gaat hiermee aan de slag. Het kan ook zijn dat je het roer helemaal omgooit en grote beslissingen neemt.

Wat is waar?

 • Je ontdekt dat veel dingen niet waar blijken te zijn. Veel van je gevoelens, overtuigingen en waarden zijn helemaal niet. Je bent geconditioneerd en hebt ze overgenomen van onder andere je ouders.
 • Je begint compassie te voelen voor alles wat leeft. Naar de mensen om je heen en de natuur voel jij je liefdevoller. Je bent veel vaker buiten te vinden en maakt contact met de bomen, dieren en planten. Ook krijg je de behoefte om milieubewuster te worden en wil je zo een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten.
 • Je bent empathischer en staat meer open. Je voelt de energie van anderen veel sterker en het lijkt meer impact op je te hebben. Als de mensen waar je van houdt pijn hebben, voel je dit veel intenser. Ook ervaar je het leven veel dieper dan ooit tevoren. Tegelijk kun je moeite hebben om met deze emoties om te gaan, het is nogal overweldigend. Je hebt deze gevoelens misschien gedempt met een verslaving, nu zoek je gezonde manieren om je emoties te accepteren en uit te drukken.
 • Je wil iets totaal anders in je leven. Misschien wil je je baan opzeggen, of verlang je naar iets doen vanuit passie. Je weet nog helemaal niet wat, je wil in ieder geval meer voldoening. Je wil niet meer geleefd worden, maar echt leven. De leegte die je voelt, wil je niet meer opvullen met een baan.
 • Je snakt naar authenticiteit en bent op zoek naar de waarheid. Het eerste wat je wil is trouw blijven aan jezelf. Je herkent de maskers bij anderen en wil ook die van jezelf niet meer opzetten. In alles herken je het als het niet authentiek maar nep is.

Wie ben ik?

 • Wie ben ik? “Waarom ben ik geboren?” of “wie ben ik?”. Je gaat op zoek naar de werkelijke jij. De jij voorbij alle ego verhalen en oude overtuigingen.
 • Je ziet het lijden op de wereld. Er zijn zoveel mensen ongelukkig en voor het eerst voel je de pijn. Hoe kun je jouw steentje bijdrage om het lijden te stoppen en iedereen gelukkig te maken, vraag jij je af.
 • Je doorziet het spel van macht en succes. Je beseft dat iedereen bezig is met meer willen en vooral meer hebben, je ziet overal materialisme. Zelf zie je niet meer de waarde in bezit en ga je bewust om met wat je aanschaft.
ontwaken

Ik wil alleen zijn

 • Je hebt een sterkere intuïtie. Je gaat meer luisteren naar de stille stem in je en je vertrouwt voor beslissingen op deze stem. Al je denken verdwijnt meer naar de achtergrond. Langzaam begin je jouw spirituele kanten, gaven en talenten te ontdekken.
 • Je wil niets liever dan alleen zijn. Je was de gangmaker en hield van gezelligheid en mensen om je heen. Steeds vaker keer je naar binnen en wil je genieten van de stilte. Misschien ga je wel op een stilte retraite.
 • Er is meer synchroniciteit. Je ziet dubbele getallen en andere tekens. Ook heb je misschien vaker een déjà vu’s en kun je mystieke ervaringen hebben. 
 • Je ervaart meer dankbaarheid en verwondering. Zelfs de kleinste dingen geven je een gevoel van geluk, de lach van een kind, een mooie bos bloemen of de geur van vers brood. Het leven is magisch en prachtig.
 • Liefde wordt onvoorwaardelijk. Je gaat je ego doorzien en stelt jezelf vragen over de liefde. Liefde kent geen voorwaarden, daar kom je achter. Ook leer je om gehechtheid los te laten. Je wil geen drama zien en gaat anderen zien voor wie ze werkelijk zijn.

We zijn allemaal één

 • We zijn allemaal één. Je weet het niet alleen, maar je gaat het ook meer voelen in je lichaam. Je ziet alles om je heen als een geheel, er bestaat geen gescheidenheid meer.

“The power is in you. The answer is in you. And you are the answer to all your searches; you are the goal. You are the answer, it’s never outside” Eckhart Tolle

 • Je zintuigen versterken. Alles wordt intenser en ook ben je gevoeliger voor aanrakingen.
 • Je hebt ineens last van voedselintoleranties. Je kunt ineens niet meer tegen gluten, noten, lactose, fructose, soja of andere kruiden en producten.
 • Slaapproblemen. Misschien slaap je minder of ineens slecht. Of heb je juist behoefte aan veel meer slaap. Ook droom je meer, enger of intenser.
 • Gewichtsschommelingen. Je eetpatroon en smaak kunnen veranderen. Misschien kom je kilo’s aan, of val juist ineens af. Ook ga je meer experimenteren met voeding, of heb je het vasten ontdekt.
 • Verandering van je libido. Je hormonen veranderen waardoor je meer of juist minder zin hebt in sex.

Het is echt niet zo dat je al deze zaken tegelijk gaat ervaren, of ze allemaal voorbij komen. Sommige hoef je nooit te ervaren. Weet dat het een proces is dat gepaard gaat met veranderingen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download