ONTWAKEN IS EEN PROCES

Veel mensen leven op de automatische piloot stand, ze worden geleefd in plaats van dat ze echt leven. In deze modus ben je nog onbewust en denk je dat alle verhalen die er in je hoofd verteld worden waar zijn. Je bent nog in de veronderstelling dat je je ego bent en kunt maar moeilijk echt gewoon “zijn”. Het gevolg hiervan is dat je dingen vergeet je verstrooit voelt en er niet echt een verbinding is met jezelf en anderen.

“A bad day for your ego is a great day for your soul” – Jillian Michaels

Misschien heb je weleens gehoord van de term spiritueel ontwaken? En misschien heb je daar een beeld bij van Boeddhisten, monniken en verlichting, maar niets is minder waar. De andere kant van het verhaal is namelijk dat er ook een hele grote groep aan het “ontwaken” is.

Het gaat niet over een geloof, maar juist over het in twijfel trekken van alles. Het gaat erover dat je observator gaat worden. Je wordt toeschouwer van je eigen gedachten, gedragingen en patronen. Je ziet in dat jouw gedachten niet meer zijn dan geconditioneerde overtuigingen die je al jaren met je meedraagt. Dit is alleen niet makkelijk en de meeste willen dit dan ook vermijden. Het is namelijk ontzettend pijnlijk en daar zitten we niet op te wachten.

Schaamte voelde ik

Het proces van “ontwaken” is niet makkelijk en kan best wel wat angst met zich meebrengen. Bewustwording en je ego leren aankijken is een bevrijdend proces, maar zal niet zonder weerstand gaan. Als je echt gaat kijken naar jezelf, dan zul je ook gaan inzien wat je ego allemaal heeft aangericht. Je ego blijft liever in het bekende, het oordelen en het projecteren op de ander. Het ego wil dat wat veilig voelt. Spiritueel ontwaken is dus juist het tegenovergestelde van veiligheid, het is overgave. 

Ik zelf vond het zwaar en ervaarde veel pijn en verwarring. Ik ging inzien welke kernovertuigingen ik had overgenomen van mijn familie en hoe laag mijn niveau van zelfliefde was. Ontwaken is het opgeven van je bekende identiteit en gaan inzien dat je ouders ook getraumatiseerde mensen zijn. Jij leeft nu de dynamiek van vroeger die zij creëerden. Schaamte voelde ik voor alles wat ik had aangericht en alles wat ik mij had laten overkomen.

Ik werd me bewust van mijn manier van leven en naar de wereld kijken, vol oordeel en kritiek. Onbegrepen voelen en niet gezien, maar vooral ook de ander niet kunnen zien en begrijpen. Ik kwam erachter waarom ik al die tijd het gevoel had gehad dat ik Chinees sprak en de ander Russisch.

Dit proces bracht ook met zich mee dat ik verantwoordelijkheid moest nemen voor de relatieproblemen die ik op mijn ex-partners had geprojecteerd. Ik zag mijn gebrek aan grenzen en hoe ik mezelf al die jaren had verraden. Ook moest ik kijken naar de manieren waarop ik me voelde over mezelf en wat mijn aandeel in alles was geweest.

Ontwaken is contact maken met je lichaam, wat met opgeslagen trauma’s nog behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Misschien heb je wel eens gemediteerd en voelde je direct de onrust, weerstand. De gedachten die maar blijven komen en het direct opgeven: “Dit is niets voor mij.”

Proces van ontwaken

Ontwaken is in mijn ogen een levenslang proces, van worden wie je werkelijk bent. Voor mij gaat dat om aanwezig zijn, ademen en verbinden. Verbinden met jezelf en daarna met anderen. Je koppelt jezelf los van zoveel dingen die in de samenleving “normaal” worden genoemd.

Ik geloof dat het gaat om bewust worden van hoe je denkt, praat, met anderen omgaat en wat je eet. Dat je je triggers leert kennen en er naar kunt kijken, zonder oordeel en zonder weerstand. Dat je jouw emoties leert reguleren en daar zelf de verantwoordelijkheid voor neemt.

“Destroy your illusions so you can see reality. Destroy your fears so you can take risks. Destroy your ego so you can see life” – Maxime Lagacé

Je gaat je verslavingen opgeven en dan met name de emotionele verslavingen zoals ruzies, angsten, chaos en drama. Dit is een zeer lastig stuk, juist omdat chaos en stress is wat je al je hele leven kent, het voelt als thuis.

De nieuwe wereld

Misschien zit je al midden in dit proces, “Goed zo!”. We doen het allemaal samen, samen naar een nieuwe wereld. Een volwassen wereld waarin we kunnen verbinden en genieten van wie we werkelijk zijn.

Een wereld zonder de verdeeldheid van het ego, zonder oordelen en zonder alle woede en boosheid die voortkomt uit onverwerkt trauma’s. We creëren een wereld vol liefde, creativiteit en nieuwsgierigheid. Een wereld waarin we samen werken en onze liefde delen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; "Ik ben een perfectionist". Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download