ONTVANGEN, KUN JIJ DAT?

Als je iets van een ander krijgt, kun je het dan ook echt ontvangen? Positieve reacties, hulp, tijd, cadeaus, aandacht en al het andere wat je krijgt, zijn een teken van liefde. Dus als je moeite hebt met ontvangen, dan heb je moeite met het ontvangen van liefde.

“To grow in our ability to love ourselves, we need to receive love as well”

Het niet goed kunnen ontvangen, gaat meestal terug naar je jeugd. Aan liefde zat iets gekoppeld, liefde kwam dan met een voorwaarde. Terwijl liefde natuurlijk onvoorwaardelijk is, anders is het geen liefde. 

Liefde met een voorwaarde

Er zijn een aantal dingen die het ontvangen in de weg kunnen staan. Bijvoorbeeld als ik iets krijg zou het zo kunnen zijn, dat ik twijfel aan de motieven van de gever. Als ik een gebrek aan vertrouwen heb, omdat ik twijfel aan de persoon die mij iets geeft, kan ik niet echt ontvangen. 

“If it is conditional, it’s not love”

Iets wat gegeven wordt, moet komen vanuit oprechtheid en puurheid. Het moet gegeven worden uit liefde en niet omdat er toch iets tegenover staat. Als jij moeite hebt met ontvangen, kun je constateren dat er in je jeugd niet oprecht gegeven werd, vanuit onvoorwaardelijkheid en vrijheid.

Het gevolg is dat je nu soms zelfs in paniek raakt en het benauwd krijgt, als liefde zomaar aan je wordt gegeven. Je hebt dit nooit ervaren, dus al je voelsprieten staan (on)bewust uit.

ontvangen

Welke overtuiging heb jij?

Kun jij je nog herinneren dat je alleen liefde kreeg als je goed je best deed? Als jij je netjes gedroeg? Je eerst iets had gedaan? Of heb je alleen liefde ervaren als je goede cijfers haalde of presteerde? Was je eigenlijk altijd bezig om jezelf te verbeteren, in de hoop dat er dan van je gehouden zou worden.

“Love me without restriction, trust me without fear, want me without demand, accept me for who I am”

Je ouders hebben je dan niet op de juiste manier liefde gegeven. En omdat je ouders je voorbeeld zijn in alles, heb je hun overtuigingen over liefde overgenomen. Die overtuigingen zijn nu dus een onderdeel van jouw blik op de liefde geworden. Als je dit inziet, kun je het veranderen, je gaat deze overtuigingen bij je ouders laten.

Je hebt vroeger niet de liefde gehad, waar je recht op had en je hebt natuurlijk nog steeds elke dag recht op liefde. Vanaf nu kun je daar helemaal zelf voor kiezen, je kunt kiezen voor jouw nieuwe overtuigingen en leren hoe jij wel liefde onvoorwaardelijk kunt geven en ontvangen. 

Liefde krijg je niet zomaar

Als je denkt dat je de liefde niet zomaar verdient, kan dat erg lastig zijn. Je hebt het idee dat je eerst iets moeten presteren of bereiken, je moet vechten voor liefde. Liefde is dan geen natuurlijke flow geworden, maar een constante struggle. Vaak zie je dat terug in ongelijkwaardige relaties, waar de ene persoon neemt en achterover leunt, terwijl de ander blijft vechten om de liefde te krijgen. 

“What you believe you receive”

Wat doet het met jou als je iets ontvangt? Vraag jezelf eens af; “Hoe uit ik het?”, “Word ik gesloten in mijn houding?, “Praat ik snel over een compliment heen?”, “Word ik zenuwachtig als ik in het middelpunt sta?” Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download