ONTHECHTEN, HOE DOE JE DAT?

Onthechten wil zeggen dat je je afhankelijkheid opgeeft aan iets of iemand. Het maakt je vrij en zorgt ervoor dat je de juiste beslissingen kunt nemen voor jezelf. Het stelt je in staat om gevoelens te hebben en te stoppen met reactief zijn.

Onthechten wil niet zeggen dat je niet van de ander houdt, maar juist dat er liefde is. Wanneer je de gehechtheid los kunt laten en een gezonde hechting kunt voelen, ben je in staat onvoorwaardelijke liefde voor je partner te ervaren. Het wil zeggen dat je volledig aanwezig kunt zijn bij de ander en die ander waardeert voor wie hij of zij is.

Ook zul je merken dat je het veel duidelijker en objectiever kunt zien. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Als je verbonden bent met wie je werkelijk bent, dan kun je de liefde delen. Liefde delen is iets anders dan bezitten of afhankelijk zijn. 

Onthechten voor gezonde liefde

Onthechten, of gezonde gehechtheid, geeft je gezonde en gepassioneerde relaties met wederzijds vertrouwen en echte liefde. Je kunt dan leven met intensiteit en groei, die je niet kunt ervaren wanneer je verstrikt raakt in angsten en onzekerheden.

Hoe kun je leren om uit de controle en gehechtheid te komen? Een eerste stap die je kunt zetten om te onthechten is bewustwording. Kijk eens eerlijk naar waar je aan gehecht bent in je leven. Stel jezelf de volgende vragen;

  • Op welke gebieden heb ik mijn kracht opgegeven en staat iets of iemand anders eigenlijk aan het roer?
  • Waarover voel ik angst en onzekerheid als ik het zou verliezen?
  • Waar mag ik gaan leren loslaten?

Een tweede stap is zelfonderzoek. Zet een stap achteruit, kijk eerlijk naar jezelf en bevraag jezelf;

  • Wat hou ik vast?
  • Welke angsten en onzekerheden zorgen ervoor dat ik vasthoudt?
  • Zijn deze angsten echt?
  • Waar maak ik me echt zorgen over, of ben ik bang voor?

Graaf diep en observeer jezelf en beslis dan of je bereid bent om los te laten. Het volgende punt is vergeving. Als het een gehechtheid is waar je nog wrok of negatieve gevoelens over hebt, is het de moeite waard om te overwegen de ander en jezelf te vergeven. Zolang je wrok koestert, kun je niet onthechten en volledig loslaten. Als je eenmaal vergeeft, ben je vrij om los te laten.

Mantra’s en affirmaties

Als je het moeilijk vindt, kun je oefenen met mantra’s en affirmaties dat werkt genezend. Kies een mantra of affirmatie en herhaal deze dagelijks. Vooral als je voelt dat je terugvalt in oude patronen of worstelt met loslaten kunnen ze waardevol zijn. Het liefst herhaal je ze 108 keer. Om te tellen kun je een mala ketting gebruiken. 

“The thing about meditation is, you become more and more you”

Nog iets wat goed werkt, is mediteren. Maak tijd vrij om na te denken over hoe het met je gaat. Wat kun je makkelijk loslaten en waar worstel je nog meer? Schrijf je gevoelens op om ze zo makkelijker los te kunnen laten. Zet een intentie en ga hiermee in meditatie. Het helpt je ook om duidelijkheid te krijgen over je doelen en blokkades die je probeert te overwinnen. Je zult ontdekken dat de oplossing eenvoudig is. Het zijn je gedachten die het ingewikkeld maken.

ONTHECHTEN

Ritueel

Als je iets echt een afronding wilt geven, maak er dan een ritueel van. Schrijf een brief over het loslaten van je gehechtheid en steek de brief daarna aan. De rook zal je intentie van loslaten naar het universum sturen. Verder nog een belangrijke stap is geduld hebben. Het leven is een proces en we maken allemaal fouten, terwijl we leren van onze ervaringen. Doe jezelf geen pijn, je doet je best. Soms kost het veranderen en loslaten tijd. Er zullen altijd ups en downs zijn, maar met de tijd zul je genezen van de pijn en zul je merken dat met minder gehechtheid het leven vrijer, liefdevoller en oprechter is.

“It’s a simple ritual, but it has so many benefits”

En tot slot ga aan de slag met je basis, verdiep je ook eens in codependentie. Als je zo verstrikt raakt in de gehechtheid, vooral aan een partner, is het noodzaak dat je zelf je eigen basis gaat maken. Als je vroeger een gemis hebt ervaren van je ouders, ga je dat nu vervangen door een partner. Je herhaalt hetzelfde patroon opnieuw.

Bouw je eigen fundament

In plaats van te vechten en te dempen, ga je door de pijn heen. Laat het er allemaal zijn. Bouw relaties op met vrienden. Zoek een nieuwe hobby, ga een studie volgen. Wat je ook kiest om te doen, ga aan de slag en herbouw je basis. Hoe sterker je basis hoe minder de gehechtheid er zal zijn. De pijn van de onthechting is tijdelijk. Het zal voorbijgaan en je zult sterker zijn en dieper kunnen liefhebben vanuit je staat van niet-gehechtheid.

Zo zul je voelen dat de liefde voor jezelf gaat groeien en je uiteindelijk in staat bent om de liefde te delen. En dat willen we allemaal, een basis van volwaardige, onvoorwaardelijke liefde. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Charlie Chaplin

TOEN IK VAN MEZELF BEGON TE HOUDEN

Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in ...
Relatie met je moeder

DE INVLOED VAN DE RELATIE MET JE MOEDER

De eerste relatie die je hebt met een vrouw, is ...
KRACHT

KRACHT, HEB JIJ HEM WEGGEGEVEN?

We leven in een universum wat gebaseerd is op 'de ...
Soms voelen we ons

SOMS VOELEN WE ONS …

Soms voelen we ons eenzaam, nietomdat we alleen zijn, maar ...
giftige mensen

GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term "giftige" ...
Toekomstige relatie

HOE KOMT HET DAT DE RELATIE TUSSEN OUDER EN KIND JE TOEKOMSTIGE RELATIES VORMT?

De liefdes partners die jij in je volwassen leven aantrekt, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download