OBSERVEER JE EGO

Soms is het goed om overlevingsmechanismen te hebben, bijvoorbeeld als je jezelf moet motiveren in stressvolle situaties. Het kan zijn dat je overhaaste conclusies moet trekken en aannames moet doen, om jezelf te beschermen tegen gevaar. Het wordt een ander verhaal als deze ego mechanismen je leven en gezondheid verstoren. Dan is het verstandig om je ervan los te maken. Observeer je ego en zie wat het doet.

Wat kun je doen?

  • Ga op zelfonderzoek. Als er een negatieve emotie in je opkomt, onderzoek deze dan. Kijk ernaar en vraag je af waar deze emotie vandaan komt. Pak een pen en papier schrijf alles op. Zorg dat je nieuwsgierig bij dit zelfonderzoek, stel jezelf deze vragen:
  1. Wat voel ik?
  2. Welke gedachte heb ik bij dit gevoel?
  3. Welk bewijs kan ik vinden tegen deze gedachte, of dit gevoel?
  4. Welke andere opties heb ik?
  • Sta liefdevol en vriendelijk in het leven. Welke negatieve overtuigingen en vergelijkingen heb je? Alles komt voort uit angst. De angst om niet goed genoeg te zijn, om gekwetst te worden, of dat mensen je verlaten, het is allemaal angst. En wat is het tegenovergestelde van angst? Inderdaad, liefde. Je kunt de verdedigingsmechanismen van het ego veranderen als je jezelf, anderen en het leven met liefdevolle vriendelijkheid benaderd. Het klinkt makkelijk, maar dat kost best nog wel wat tijd en oefening. Als het niet direct lukt, begin dan met compassie tonen voor je inzet. Kun jij vriendelijk zijn, voor het feit dat je niet altijd vriendelijk bent? Lukt het je om jezelf te vergeven dat je moeite hebt met vergeven?
  • Daag jezelf uit. Vraag jezelf; “Is dat waar?” Elke keer dat er een gedachte aan opkomt. Door wat in je opkomt in twijfel te trekken, kun je de macht van je overtuigingen wegnemen, door ze te ondermijnen. Gedachten kunnen zo waar en overheersend worden dat ze je een slaaf maken van pijnlijke emoties. Als er een aanname, overtuiging of vergelijking in je opkomt, vraag dan “kan ik er 100% zeker van zijn dat dit waar is?” Deze simpele vraag, heeft een bevrijdende impact op je geest. Voor meer hierover kun je de methode van de vier vragen doornemen, van Byron Katie.
  • Mediteer om je bewustzijn te ontwikkelen. Meditatie is een oude techniek die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot innerlijke rust en helderheid. Met meditatie kun je leren hoe je je gedachten kunt zien, in plaats van ze te worden. Je bent zo gehecht en geïdentificeerd geraakt met je gedachten dat je niet beseft dat er een grote stilte in je is, die buiten het denken bestaat. Het klinkt verwarrend, als je nog nooit gemediteerd hebt, maar zie het als de lucht. De lucht is er altijd en je gedachten zijn als wolken in die lucht, ze komen en gaan. Welke wolk (gedachte) er ook komt, de lucht blijft altijd onveranderd. Om je aannames, overtuigingen, vergelijkingen verwachtingen en idealen te kunnen observeren, is mediteren de directste manier. Er zijn veel gratis meditaties op youtube te vinden, of gebruik een meditatie-app zoals Calm, Insight Timer of Headspace. Oefen dagelijks minimaal 5 tot 10 minuten. In het begin zal het misschien frustrerend zijn, maar onthoudt dat het een krachtig en wetenschappelijk onderbouwde techniek is, om de schadelijke effecten van je ego ongedaan te maken. Dus blijf volhouden, zelfs als je het liefst wil opgeven.
  • Geef jezelf de tijd. Doe het rustig aan, het hoeft niet direct en ook niet perfect. Je bent een mens, dus je maakt fouten. Je zult soms dingen verpesten en dat is niet erg. Als je ontspannen blijft en dingen fout mogen gaan, blijf je weg van de stress. Geef jezelf toestemming om een ​​relaxte houding te hebben, ook dat is een natuurlijke bescherming tegen verdedigingsmechanismen.

Pel alle lagen af

Vergeet niet om echt de tijd te nemen en maak het makkelijk voor jezelf. Je ego is een complexe kracht met vele lagen. Om die langzaam af te pellen is tijd nodig en mildheid. Hoe meer je oefent, hoe meer je jezelf zult bevrijden van destructieve patronen en negatieve gewoonten. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; "Ik ben een perfectionist". Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download