NEEM JIJ VERANTWOORDELIJKHEID VOOR JE LEVEN?

Wat roept het woord verantwoordelijkheid bij je op? Heb je er teveel van, of juist veel te weinig? Misschien associeer je het met saaie, volwassen zaken en ontloop je het liever. Het ontlopen van je persoonlijke verantwoordelijkheid, maakt dat je nooit echt verder komt in je leven. Als je niet voor jezelf en je leven gaat staan, zul je zien dat je vast blijft hangen in destructieve patronen en voel je je wel slachtoffer van je leven. 

Word je geleefd?

Als jij verantwoordelijk wordt voor je gedachten, gevoelens en je welzijn, dan verandert je leven. Mijn leven veranderde, toen ik me realiseerde dat ik op de vlucht was, voor het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid voor mijn geluk. Ik was mijn leven niet aan het leven, ik werd geleefd, omdat ik er niet over nadacht. De dagen gaan voorbij en je blijft dromen, over wat er allemaal nog wel zou kunnen.

“The purpose of your life is to be happy”

Voor anderen heb je altijd een peptalk of antwoord klaar en denk je daarmee ook voor jezelf te zorgen, niet dus. Door je verantwoordelijk te voelen voor het geluk van anderen, bijvoorbeeld in relaties, ga je voorbij aan jezelf. Je raakt uitgeput en uit balans. Verantwoordelijk zijn voor jezelf is een daad van zelfliefde, dus belangrijk.  

Je verantwoordelijkheid ontlopen doe je om een ​​aantal redenen. Soms zijn die redenen bewust en soms onbewust.

  • Je weet niet wat je behoeften, wensen en waarden zijn.
  • Een laag zelfbeeld en de overtuiging dat je niet goed genoeg bent.
  • Angst voor verandering.
  • Gebrek aan controle.
  • Als je al jong volwassen moest zijn en voor je ouders, broers of zussen moest zorgen.

Jij beslist

Geef eerlijk antwoord; “neem ik verantwoordelijkheid over mijn leven en hoe doe ik dat wel of niet?” Alleen je bepaald hoe je leven eruit ziet. Als je daar niet eerst voor zorgt, heb je ook een ander niets te geven. Je moet eerst zorgen voor voldoende zelfliefde, zodat je daarna al die liefde, energie en plezier kunt delen met een ander.

Neem je verantwoordelijkheid

  • Jij bent zelf verantwoordelijk. Ik heb dit altijd geweten, maar nooit echt nageleefd. Hierdoor zat ik steeds weer in oude gedragspatronen en was ik nooit echt bij mezelf. Heb je moeite om dit gevoel echt te ervaren, dan raad ik je aan om visualisaties, meditaties en affirmaties te gebruiken. Als je hiermee aan de slag gaat zul je merken dat je steeds minder de verantwoordelijkheid voor anderen gaat nemen, je laat makkelijker los. 
  • Op welke manieren ontloop jij jouw verantwoordelijkheid? Begin met het schrijven in een dagboek. Stel jezelf kritische vragen zoals; “Op welke manieren neem ik de verantwoordelijkheid voor de ander, maar niet voor mezelf?”, “Op welke manier verzaak ik om voor mijn leven te zorgen?“, “Wat kan ik doen om mijn leven in eigen hand te gaan nemen?” en “wat houdt me tegen om de stap te nemen?”
  • Laat de behoefte om voor anderen te zorgen los. Voor je kinderen zorg je en dat is je verantwoordelijkheid, maar verder gaat het niet. Jij bent niet de barmhartige Samaritaan die zijn of haar leven in het werk hoeft te stellen van de ander. Hoe hulpeloos, zwak of verloren de ander ook lijkt, de verantwoordelijkheid voor hun welzijn ligt bij hen, niet bij jou. Het is zeker belangrijk om zorg en liefde te geven aan de mensen om je heen, maar er is een limiet.

Feeling good!

Je zult merken als je echt aan de slag gaat met je verantwoordelijkheid terugnemen, dat jij je al snel beter gaat voelen. Je hoeft niet langer je energie te investeren aan alles om je heen, begin bij jezelf. En als je dat gaat doen, zul je ervaren dat anderen hiervan mee profiteren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download