NEE, HOE MAKKELIJK ZEG JIJ DAT?
Het is misschien wel het lastigste woord om te zeggen, ‘Nee’. We zijn zo geprogrammeerd om altijd maar ‘ja’ te zeggen. Je neemt standaard te veel hooi op je vork, je zou de hele wereld wel willen redden en met iedereen bevriend willen zijn. Maar zeg eens eerlijk, breekt het je niet helemaal op?
Eigenlijk is het simpel, je kunt nooit zo productief zijn als je wilt, als je te veel verplichtingen aangaat. Als je te veel dingen te doen hebt, dan verspreid je jezelf en krijg je niets gedaan. In ieder geval niet de dingen die je echt wilt en voor jou belangrijk zijn.
Hoe zeg je ‘nee’?
Maar hoe ga je dat doen? Al die vragen en mensen die iets van je nodig hebben of gezelligheid willen. Om je eigen agenda te kunnen beheren en stress te minimaliseren, moet je echt ‘nee’ leren zeggen. Maar wat is er eigenlijk zo moeilijk aan? Het kan de persoon waartegen je ‘Nee’ zegt pijn doen, boos maken of teleurstellen en dat is geen leuke taak.
“Saying no can be the ultimate self-care”
En nog een belangrijk iets is de band met de ander, zeker als je in de toekomst nog met die persoon hoopt te werken of om te gaan. Je wil een goede relatie houden en op de verkeerde manier ‘nee’ zeggen kan dat in gevaar brengen. Toch hoeft niet zo moeilijk te zijn, of schadelijk voor je relaties.
Inzichten om “nee” te zeggen.
- Waardeer je eigen tijd. Weet wat je verplichtingen zijn en weet hoe waardevol de rest van de tijd daarbuiten is. Je kunt je tijd maar een keer besteden, tijd komt nooit meer terug. Als iemand je vraagt om een deel van je tijd in iets te steken, vraag jezelf dan af wat het je oplevert. Word je er blij van? Geeft het je energie? Haal jij er voldoening uit? Of is het goed voor de band die je belangrijk vind? Als het voor jou niet voldoende is op dit moment, zeg je gewoon “nee” en vertel je dat je het nu niet kunt of wilt.
“You can be a good person with a kind heart and still say “no””
- Oefen om ‘nee’ te zeggen. Oefening baart kunst dus zeg zo vaak mogelijk “nee”. Het is een goede manier om er beter in te worden en je goed te voelen als je het woord zegt. Ga ook eens voor de spiegel staan en zeg voluit “nee”, of zeg zachtjes “nee” en speel met je blik en stem. Kijk wat het met je doet en of je het echt van jezelf ook mag zeggen. Hoe voelt die “nee” voor je? Twijfelachtig nog? Roept het een angst op? Of ben je juist “te” hard overtuigend? Wees je bewust van het feit dat sommige mensen overtuigend en dwingend kunnen zijn, dus zorg dat je daar op voorbereid bent.
- Ken je eigen prioriteiten. Zelfs al heb je tijd over, wat voor velen al zeldzaam is, weet dan wat voor jou belangrijk is. Wat geeft jouw voldoening en geluk? Voor mijzelf weet ik dat hoe meer verplichtingen ik heb, hoe minder tijd ik kan doorbrengen met de mensen waar ik echt van hou. Dus mijn kostbare tijd breng ik liever door met hen, dan met andere contacten en verplichtingen.
- Verontschuldig je niet. Begin je met; ‘het spijt me maar …‘. Je denkt dat dit beleefder klinkt en beter aan komt bij de ander. Natuurlijk is beleefdheid belangrijk, maar verontschuldigingen klinkt gewoon veel zwakker en onecht. De ander prikt zo door je smoesjes en gelooft er niets van. Ook ben ik van mening dat je gewoon mag uitkomen voor wat jij belangrijk vindt en hoe je je tijd wil ‘bewaken’. Je wordt er authentieker van en levert je zelfvertrouwen op.
“When you say “yes” to others, make sure you’re not saying “no” to ourself”
- Je wijst een verzoek af, niet de persoon. Mensen zijn echt begrip voller dan je denkt. Je hebt het recht om “nee” te zeggen, net zoals het hun recht is om je de gunst te vragen. Het heeft niets te maken met de relatie met de ander, alleen met het verzoek.
- Stop met aardig zijn. Het is natuurlijk belangrijk om beleefd te zijn, maar aardig zijn door altijd “ja” te zeggen, doet jezelf alleen maar pijn. Als je het anderen makkelijk maakt om je tijd in beslag te nemen, zullen ze dat blijven doen. Maar als je “Nee” kunt zeggen en laat merken dat jouw tijd belangrijk voor je is, dan zullen ze dit steeds sneller accepteren en waarderen.
“Give yourself permission to say “no” to anything that makes you unhappy, and or drains your energy”
- Ik kom er op terug. In plaats van direct een antwoord te geven, is het beter om te zeggen; ‘Ik kom er op terug’. Zo heb je even de tijd om er rustig over na te denken en wordt je niet overvallen, met als conclusie dat je te snel “ja” zegt. Je kunt rustig je verplichtingen en agenda checken. Laat de ander daarna weten wat wel en niet kan.
- Vertel de waarheid. Stel je krijgt de vraag om mee te gaan naar een musical, maar je houdt helemaal niet van musicals. Verzin dan geen smoes waarom je niet kunt, maar zeg eerlijk dat het niets is voor jou. Zo voorkom je dat je de volgende keer weer gevraagd wordt en weer ‘nee’ moet zeggen. Je kunt de ander bedanken voor de uitnodiging. Zo blijft je oprecht en authentiek. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Liefde, Zelfliefde
|GEDICHT – VERLIES JEZELF
Liefde, Zelfliefde
|BRIEF AAN MIJN HART
Hechting, Liefde
|VOLWASSEN RELATIES GEVORMD DOOR JE JEUGD
Liefde, Zelfliefde
|DE LESSEN VAN PIPPI LANGKOUS
Hechting, Liefde
|DE KLEINE ZEEMEERMIN EN CODEPENDETIE
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!