NARCISTISCHE VADER, WAT DOET DAT ALS ZOON?

Een narcistische ouder heeft absoluut geen idee wat er in hun kind speelt en wat gezond gedrag is.

Het maakt niets uit of je als dochter of zoon opgroeide met een narcistische ouder, het is voor beide even schadelijk. In dit artikel gaat het echter over de zoon in het gezin. Als je als zoon bent opgegroeid met een narcistische vader mocht je niet huilen, je moest een man zijn. Of werd je zelfs een huilebalk of mama’s-kindje genoemd, als je toch je emoties toonde.

Je bent niet goed genoeg

Dit heeft ervoor gezorgd dat je nu als man je emoties probeert te onderdrukken. En omdat emoties onderdrukken niet lukt, zie je dat het op een andere manier toch naar buiten komt. 

Al op hele jonge leeftijd is al je vertrouwen weggenomen. Je voelde een competitie en concurrentiestrijd met je vader. Hij deed neerbuigend, arrogant en eigenlijk was niets wat je deed goed genoeg. Als je dan toch iets goed deed, was het vast dankzij hem, of zijn invloed. Of erger nog, hij wimpelde het af als niet noemenswaardig.

Dat deed ik beter

Als je iets presteerde, had hij het altijd eerder of beter gedaan. Als je zo’n vader hebt gehad, zie je dat terug in je gebrek aan vertrouwen. Je voelt je niet goed genoeg en altijd minder dan hem.

Jaloers op de aandacht van mama

Het kan ook zijn dat hij kritisch was en al je kwetsbaarheid kleineerde.  En was hij ook nog jaloers, op de aandacht die je als zoon van je moeder kreeg. Ze hebben geen empathie. Hierdoor kunnen ze zich niet in jou kunnen verplaatsen. Ze weten en voelen niet wat goed is voor jou. Narcisten zijn ook perfectionistisch en zien je als verlengstuk van zichzelf, waardoor ze de volledige controle over je willen.

“They wanna see you do good, but never better than them” 

Het kan ook zo zijn dat je vader fysiek of emotioneel afstandelijk was. Misschien was hij te druk met zijn werk of was hij bezig met zijn behoeften en emoties. Hij deed alsof hij je alle aandacht gaf, maar niets is minder waar, hij was er sporadisch en kocht liefde vooral materieel af.

Ik schaam me voor jou

Omdat hij zijn eigen afhankelijkheid en kwetsbaarheid ontkent, schaamt hij zich voor elk teken van angst of zwakte bij je. De boodschap die je hebt gekregen, is dat je niet goed genoeg bent en niet voldoet aan de verwachtingen. Eigenlijk zei hij dat je zijn liefde niet waard bent. En ook al had je het gevoel bij je moeder wel, elk kind wil ook de goedkeuring van zijn of haar vader.

“Shame is a soul eating emotion” 

Je bent nu gedreven in je leven om iets te bereiken, om zo toch de erkenning van je vader te krijgen. Alleen als je het bereikt, voelt het leeg, het is nooit goed genoeg, zelfs niet voor jezelf.

Heropvoeden van jezelf

Het belangrijkste is dat je gaat leren grenzen stellen en assertief zijn. Bouw je eigenwaarde en zelfvertrouwen op. Begin met het emotioneel opvoeden van jezelf. Heel die innerlijke leegte en eenzaamheid en vind troost in jezelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download