NARCISTISCHE OUDERS, WELKE STAPPEN KUN JE ZETTEN?

Wat kun je doen als je narcistische ouders hebt?

  • Accepteer dat je vader of moeder niet zal veranderen. Narcisten veranderen zelden en als ze toch ineens aardig zijn, is het hoogstwaarschijnlijk een manipulatie tactiek. Het is logisch dat je hoopt dat je eindelijk de onvoorwaardelijke liefde krijgt, waar jij je hele leven al naar verlangd. Maar het is een illusie, die je kwetsbaar maakt voor verder misbruik en weerhoudt om verder te gaan.
  • Herken de rollen in het gezin. Was je de zondebok of het gouden kind? De narcist wil controle houden dus zal verdeeldheid creëren, waardoor je het gevoel hebt dat je vervreemd bent van je broers en zussen, of voel je je zelfs verraden door hen. Het is belangrijk om in te zien dat iedereen in dit vervormde gezinssysteem zat, wat vooral bestond uit dominantie. De narcist heeft de zeggenschap ten koste van de anderen, die moeten in zijn of haar behoeften voorzien.
  • Grenzen stellen. Narcisten overschrijden constant grenzen. Ze zien hun kinderen als verlengstukken van zichzelf, om te controleren en te manipuleren. Als het gouden kind moet je de goede kanten van de narcist laten zien naar de buitenwereld. En als zondebok moet je de schuld op je nemen, jij draagt de verantwoordelijkheden. Als kind van een narcist mocht je niet jezelf zijn, er werd je verteld wat je moest denken en voelen. Een van de moeilijkste en belangrijkste dingen die je voor jezelf moet doen, is het stellen van gezonde grenzen. Leer begrijpen wat dat betekent en wordt er vertrouwd mee. Het kan veel tijd en oefening kosten, maar het is echt noodzakelijk. 
  • Leer je emoties kennen en reguleren. Je bent getraind om je gevoelens te negeren, er bang voor te zijn of ze te onderdrukken. Een van de belangrijkste dingen die voor jezelf kunt doen is opnieuw contact maken met je gevoelens. Laat alles stromen en doe het met compassie, wees lief voor jezelf. Je hebt waarschijnlijk veel woede en boosheid in je zitten, die eruit moet. Of weet je niet wat je echt voelt, je weet niet of je jezelf nog wel kunt geloven. Het is belangrijk dat je geduld hebt met jezelf en je je gevoel niet gaat veroordelen. Alles mag er zijn, precies zoals het komt.
  • Leer voorzien in je behoeften. Doordat je geleerd hebt om afgestemd te zijn op de ander, ben je je behoeften gaan onderdrukken en het kan zijn dat je je ze inmiddels zelfs vergeten bent. Het is belangrijk dat je gaat ontdekken wat je behoeften zijn en hoe je er zelf aan kunt voldoen. De kans is groot dat je een partner zoekt, of hebt, die je laat voorzien in je behoeften, waardoor relaties zwaar zijn. Je hebt de taak bij de ander neergelegd, omdat je niet in verbinding bent met wie je werkelijk bent.
  • Pas op voor de aantrekkingskracht met narcisten. Als je een narcistische ouder hebt, is de kans groot dat je codependentie gedrag vertoont. Doordat je deze coping hebt aangeleerd ben je gevoelig voor het aantrekken van een narcistische partner. Maar niet alleen partners, je kunt ook narcisten zien in je vriendenkring, of op je werk. Het verleden zal zich blijven herhalen, totdat je ervan geleerd hebt. Verdiep je dus in codependentie om je ervan te kunnen genezen. Vergeef jezelf als je weer in een destructieve relatie bent gestapt, het is een proces en dat kost tijd. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Ik ervaar een trigger

HELP, IK ERVAAR EEN TRIGGER

Elke ervaring en alles wat je hebt meegemaakt wordt opgeslagen. ...

WAAROM BLIJF JE WROK VOELEN?

Een sterk, maar negatief gevoel is wrok. Wrok is eigenlijk ...
Zelfverraad

ZELFVERRAAD IS LIEFDE

Als kind leer je dat zelfverraad normaal is. Bewust of ...
Kerst alleen doorbrengen

KERST ALLEEN DOORBRENGEN

Kerst alleen doorbrengen vinden veel mensen verschrikkelijk. Maar wat maakt ...
VERSLAAFD

WAT MAAKT DAT JE VERSLAAFD RAAKT?

Veel mensen kampen met een verslaving, dat kan van alles ...
Emotionele chaos

WAAROM ERVAAR JE STEEDS WEER EMOTIONELE CHAOS?

Als je wordt geboren kom je terecht in een gezin ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download